Als de olijfbladeren beginnen te krullen of geel worden en beginnen af te vallen en/of de vruchten verschrompelen, dan staat de olijfboom te droog. Wanneer de bladeren geel worden met vlekken en afvallen dan heeft de olijfboom last van een schimmel bij de wortels. De aarde rond de wortels is op dat moment te vochtig.
Terugsnoeien. Nadat de vorst volledig voorbij is kunnen de kale takken of twijgen met bruine bladeren met ongeveer 2/3 teruggesnoeid worden om nieuwe groei te stimuleren. Wees echter niet te rigoreus met het snoeien. Laat takken of overhangende twijgen minstens 20 à 25 lang.
Wanneer je niet snoeit, blijven de takken van de olijf wel doorgroeien, maar wordt ze kaal aan de onderkant. Daar wordt de boom niet mooier van, dus daarom adviseren we elk jaar te snoeien. Wees ook niet bang om teveel af te snoeien, hoe meer je snoeit hoe harder de olijf groeit.
De ene boom komt er zonder problemen doorheen, de ander zal al zijn blad laten vallen. Maar dood is de olijfboom niet snel. Vooral de grotere en degene die zijn ingepakt komen er goed doorheen. Als de boom al het blad verloren heeft moet er in het voorjaar gekeken worden waar het levende deel nog zit in de takjes.
Tijdens een natte winter met een langdurige vorstperiode kan een olijfboom een gedeelte of al zijn blad verliezen. Na de winter kunt u met de nagel een stukje bast van de twijg wegkrabben. Als het gedeelte hieronder groen is zal de olijfboom op deze twijgen weer nieuw blad aanmaken.
Als de olijfbladeren beginnen te krullen of geel worden en beginnen af te vallen en/of de vruchten verschrompelen, dan staat de olijfboom te droog. Wanneer de bladeren geel worden met vlekken en afvallen dan heeft de olijfboom last van een schimmel bij de wortels. De aarde rond de wortels is op dat moment te vochtig.
Plaats de Olijfboom op een standplaats in de volle zon. Denk hierbij aan een plek voor een raam op het zuiden of in de tuin op een zonnige plek. Let hierbij wel op dat de Olijfboom slechts in beperkte mate winterhard is.
Fout snoeien is niet mogelijk, en zelfs een volledig kale olijfboom zal na enkele weken-maanden er weer prachtig fris bij staan! Oude, verweerde olijfbomen maken jonge scheuten op de stammen. Deze kun je beter wegsnoeien om zo het zicht te behouden op de oude decoratieve stam.
Maakt u dus niet de vergissing om te denken: 'een olijfboom komt uit droge en warme streken dus kan vast lang zonder water'. Zelfs in de winter (mits het niet vriest) vraagt een olijfboom in pot eens in de vier weken een kleine hoeveelheid water. of hydrokorrels.
Scheuten van een olijfboom kan je het beste tot ongeveer 25 cm terugsnoeien. Check de boom op 'dood hout'. Dit hout kan je meteen wegsnoeien. Bij een olijfboom kunnen er takken 'naar binnen groeien'.
Verzorgingstips: olijfbomen in de winter
Bij strenge langdurige vorst onder de -8/-10 graden de kroon en stam van de olijfboom inpakken met bv lichtslang of warmtekabel welke u met strenge vorst aanzet, daaroverheen trekt u vliesdoek of jute (ademend materiaal) om de olijfboom te beschermen tegen oostenwind.
Het allerbelangrijkste bij het verzorgen van je olijfboom in de woonkamer is de standplaats. Zoals ik net al noemde, groeit de olijfboom oorspronkelijk natuurlijk in zonnige gebieden. Geef hem dus een zo licht mogelijke plek in je woonkamer. Bij voorkeur een plek waar hij minimaal 6 uur licht per dag krijgt.
Wanneer je de olijfboom binnen zet is het van groot belang dat hij genoeg licht krijgt. Zet hem dus op een plek waar de gehele dag een goede lichtinval is. De olijfboom kun je het beste water geven als de grond van de boom droog is. In ieder geval als de eerste drie centimeter van de grond droog is.
olijfboom vereist volle zon zonder enige schaduw om te gedijen , dus het is niet geschikt om gedurende lange tijd binnenshuis te groeien. Hoewel het zonlicht nodig heeft, moet u ervoor zorgen dat de olijfboom ook wordt beschermd tegen blootstelling aan koud weer.
Een olijfboom kan wel tegen een stootje dus in principe kan je boom tegen wind, maar liever niet teveel koude wind in de winter.
Een olijfboom snoeien doe je in maart of april, na de winter. Olijfbomen zijn taaie bomen en overlevers. Ze reageren goed op een rigoureuze snoeibeurt en zullen daardoor juist meer gaan bloeien. De olijfboom wordt kaal in de winter.
De olijfboom moet in de zomer 2-3 keer per week water hebben, de grond mag niet uitdrogen, maar mag ook beslist niet te nat zijn. Vertoont de plant omkrullende bladeren dan wijst dat op te natte potgrond. Staat hij langdurig te nat dan kunnen de wortels gaan rotten.
Een olijfboom met een gladde stam en omtrek van 30-40 cm is wat minder sterk en kan een temperatuur aan van -8 graden in de volle grond. Wanneer deze olijf in een pot staat, is hij winterhard tot -4 graden.
Gebruiksaanwijzing meststoftabletten. Geef de boom 1x in de week water. Niet teveel, anders rotten de wortels. Snoei de olijfboom na de winter, verwijder dood hout zodat de stam weer licht krijgt.
De olijf kan in alle grondsoorten, zolang deze voedzaam is en niet te nat blijft. Dus zowel in klei- als zandgrond. Staat de boom in de volle grond en kan deze diep wortelen dan kan hij ook wat droogte verdragen. Geef in de zomer voldoende water, zelfs tot 3 keer per week als u zandgrond heeft.
Over het algemeen is de Olijfboom niet echt geschikt voor dit klimaat. Nog los van de vorstgevoeligheid. Bloei lukt meestal nog wel, maar om tot goede vruchtzetting te komen heeft de Olijfboom hete lange zomers nodig. En daar ontbreekt het hier nogal aan.
Olijfbomen stekken is niet ingewikkeld. Je knipt een jonge scheut of een oude tak waar al een nieuwe twijg aan zit af. De lengte van deze tak moet ongeveer 20 cm zijn. Je laat alleen de bovenste blaadjes eraan zitten en steekt de stek zo diep mogelijk in de grond.
Olijfboom winter binnen zetten
Zet hem dan in een koude kas, veranda of garage of een koel tuinhuis. Zorg er echt voor dat het binnen koud is, omdat een warme plek ervoor kan zorgen dat je olijfboompje doorgroeit en de noodzakelijke koude periode overslaat. Daarnaast is natuurlijk licht wel een vereiste.
De olijfboom (Olea europaea) is een winterharde boom die oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied komt. Afhankelijk van de standplaats kan de boom tot circa -10 graden Celcius vorst verdragen.