Antwoord: Een werknemer heeft geen recht op rookpauzes en een werkgever is niet verplicht om tijd en/of gelegenheid te geven om te roken in betaalde werktijd. Het mag wel. In een bedrijf met een ondernemingsraad heeft die ondernemingsraad instemmingsrecht bij wijzigingen van het bedrijfsrookbeleid.
In het kort, het antwoord van de KVK-adviseurs: Als werkgever mag je niet vragen of je werknemer rookt en je mag het roken ook niet verbieden. Wel kun je gaan voor een rookvrije werkomgeving, zowel binnen als buiten het pand. Wanneer een werknemer met je deelt dat hij wil stoppen met roken, kun je ondersteuning bieden.
Een werkdag met gemiddeld drie rookpauzes, is een half uur extra pauze per dag.
Roken binnen verboden
Binnen mag u niet roken in de horeca, op het werk of in een openbaar gebouw. Ook niet in een rookruimte. U mag dus bijvoorbeeld niet roken in een café, sportkantine, coffeeshop, shishalounge, station, kantoor, ziekenhuis of gemeentehuis.
een werknemer heeft recht op 30 minuten pauze, als hij op een dag langer dan 5,5 uur werkt. De werknemer heeft het recht om dat half uur te splitsen in pauzes van 2 x 15 minuten. per CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst) kunnen aparte regels zijn afgesproken over (rook)pauzes.
Een rokende medewerker kost een bedrijf gemiddeld zo'n €4.500,- per jaar vanwege verzuim en verminderde productiviteit. Een investering in stoppen met roken begeleiding kan een organisatie dus ook financieel flink wat opleveren.
Cotinine is tot twee dagen na het roken in de urine aantoonbaar. Als men zou willen nagaan of je gerookt hebt, wordt getest op cotinine. Nicotine heeft een halfwaardetijd van een tot anderhalf uur. Na zes uur is de meeste nicotine verdwenen.
Per 1 juli 2022 gaan nieuwe wettelijke regelingen in met betrekking tot tabak. Zo komt er een aanscherping van het reclameverbod, gaat regulering van verhittingsapparaten in en moeten alle sigaretten er neutraal uit zien. Al deze nieuwe regels moeten een bijdrage leveren aan een 'rookvrije generatie' in 2040.
Werknemers mogen in ieder geval op de openbare weg – dus buiten het bedrijfsterrein – roken, met als kanttekening dat zij moeten voorkomen dat de rook naar binnen trekt en alsnog overlast veroorzaakt bij collega's. Ook buiten op het bedrijfsterrein zelf mag gerookt worden, op voorwaarde dat de werkgever dit toelaat.
Wanneer u op een rookvrij park verblijft zult u op het bungalowpark duidelijk aangegeven zien staan dat er nergens gerookt mag worden. Goed om te weten: In alle openbare gelegenheden op ALLE Landal parken mag niet gerookt worden.
Omdat ondermeer calorierijke voeding en te weinig beweging en sport overgewicht in de hand werken, zijn gewicht, voeding en fysieke activiteit onlosmakelijk met elkaar verbonden. Roken is daarentegen de oorzaak van net iets meer dan 30% van alle kankers.
Na 1 jaar: het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten is met de helft afgenomen. Ook de kans op het ontwikkelen van andere aandoeningen neemt langzaam af. Na 5 tot 15 jaar: het risico op een beroerte is vergelijkbaar met die van iemand die niet rookt.
30 minuten roken / dag x 220 (werkdagen) = 6.600 minuten = 110 uren = 15,28 werkdagen. Kortom: op jaarbasis is een roker gemiddeld drie werkweken niet productief (ook als er twee rookpauzes per dag zijn toegestaan). Rokers kosten organisaties dus productieve werktijd en daarmee ook geld.
Uw werkgever is niet verplicht u een rookplek of rooktijd te verschaffen. Op de openbare weg en in uw eigen tijd mag u in principe wel roken, tenzij dat rookoverlast oplevert voor de medewerkers binnen. Overigens heeft een ondernemingsraad (O.R.) instemmingsrecht op het gebied van het rookbeleid.
Roken in de horeca is sinds 10 oktober 2014 overal verboden. Ook in kleine cafés zonder personeel. Sinds 1 april 2020 wordt het verbod op rookruimtes in de horeca gehandhaafd.
Belangrijke voorwaarde is dat de plek geen rookoverlast mag opleveren voor collega's binnen. U bent niet verplicht om een rookplek aan te bieden. U kunt dus ook bepalen dat er binnen én buiten op het bedrijfsterrein niet gerookt mag worden. De rokende medewerker kan dan naar de openbare weg.
De NVWA controleert het rookverbod in de horeca. We beboeten ondernemers die sigaretten verkopen aan jongeren onder 18 jaar.
Een belangrijke regel van die wet is dat werknemers recht hebben op een rookvrije werkplek. Dat betekent dat er niet mag worden gerookt op het werk, zelfs niet als iedereen het zegt goed te vinden als er wordt gerookt. Hiermee wordt gezondheidsschade door passief roken vermeden.
Roken in een kleine ruimte, zoals in de trein, zorgt ervoor dat de concentratie aan kankerverwekkende stoffen (ook wel fijnstof genoemd) vele malen hoger is, dan roken in een grote hal. Vooral wanneer heel veel reizigers samen een sigaret, pijp of sigaar opsteken is de rookontwikkeling duidelijk te zien.
De meeste (91,4%) rokers roken sigaretten of shag. Zij roken gemiddeld 10,2 sigaretten of shagjes per dag. De andere rokers roken bijvoorbeeld pijp of sigaar. Van de volwassen bevolking rookt 3,6% 20 of meer sigaretten of shagjes per dag (zware rokers).
De forse prijsstijging komt door twee accijnsverhogingen dit jaar. De accijns op een pakje sigaretten is daardoor met 1,14 euro verhoogd. Meer dan driekwart van de prijs van een pakje sigaretten bestaat inmiddels uit belasting, in de vorm van accijns en btw.
Sigaretten kunnen ontzettend lang bewaard worden, het is wel zo dat ze er soms minder fraai uitgaan zien. Als een sigaret bijvoorbeeld te vochtig bewaard wordt, dan krijg je bruine/gelige nicotine vlekjes op de sigaret. De smaak gaat hiervan niet achteruit maar het ziet er niet heel aantrekkelijk uit.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Nicotine in je bloed kan worden opgespoord met tests die kwalitatief (kijken of nicotine aanwezig is) en kwantitatief (kijken hoeveel nicotine aanwezig is) zijn. Deze tests kunnen nicotine, cotinine en een ander afbraakproduct genaamd anabasine opsporen. Valspositieven voor nicotine komen vaak voor bij bloedonderzoek.