Door de vitamine D van de zon gaat je haar sneller groeien. Ook fijn voor je nagels, want die groeien gezellig mee. De zon stimuleert bovendien de aanmaak van keratine. Deze stof zorgt ervoor dat droog en pluizig haar weer kan herstellen.
De zon en/of Uv straling zorgt niet voor extra haaruitval, wel kan de zon zorgen voor beschadiging van het haar door uitdroging en haarbreuk. Ook is het verstandig om de hoofdhuid goed te beschermen tegen de zon.
Het is ook geen verrassing dat zonlicht de kleur van je haar kan doen verbleken. Heb je van nature blond haar dan wordt dit vaak nog blonder door de zon. Maar wist je dat pigment in gekleurd haar nog gevoeliger is voor de zon? De zon zorgt ervoor dat gekleurd haar vervaagd en beschadigd.
Wat we vaak vergeten is dat de zonnestralen niet alleen onze huid kunnen aantasten, maar ook onze haren en hoofdhuid. Je voelt het niet als de zon op je haar schijnt, maar je lokken zijn even gevoelig als onze huid. Zonlicht droogt de haren uit, waardoor je punten sneller splijten en er meer knopen ontstaan.
Door de zon sterven alle bacteriën op je huid. Heb je dus last van acne of eczeem? Dan is de zon een goed middeltje om een zuivere huid te krijgen. Jouw lichaam heeft vitamine D nodig om calcium op te kunnen nemen.
Er is veel onduidelijkheid over de invloed van zonnebrandcrème op de aanmaak van vitamine D. Om je dagelijkse hoeveelheid vitamine D te halen, is het voldoende om (afhankelijk van je huidtype) dagelijks 15 tot 30 minuten onbeschermd met je handen en gezicht in de zon te zijn.
Iedereen weet dat verbranden niet goed is voor je huid. Er is duidelijk aangetoond dat er een verband bestaat tussen verbranding en het krijgen van melanoom, de meest gevaarlijke vorm van huidkanker.
Een leave-in behandeling (met SPF) kan veel goeds betekenen voor zowel je haar en hoofdhuid. Spray 'm na het douchen over je hele hoofdhuid en lokken om je haar heerlijk te laten ruiken, zacht te maken én te beschermen. Vaak bevatten ze UVA- en UVB-filters, waardoor je zeker weet dat je optimaal beschermd bent.
Let op tussen 12 en 15 uur en blijf niet lang onbeschermd in de zon. Oranje: Hoog risico. Bedek je en blijf in de schaduw tussen 12 en 15 uur. Gebruik minstens factor (SPF) 15 voor jezelf en factor (SPF) 30 voor kinderen.
Wanneer we gaan zonnen, smeren we onze huid goed in met zonnebrandcrème voor de beste bescherming. Maar vaak vergeten we dat UV-stralen ook schadelijk kunnen zijn voor onze haren. De zon kan zorgen voor droge lokken, gespleten haarpunten, een doffe kleur en pluizig haar.
Je kunt verdund citroensap gebruiken om je haar lichter te maken. Pers drie citroenen uit en meng het sap met 250 ml lauw water. Giet dit mengsel in een spray en verstuif het op gelijke wijze over je haar, maar vermijd je schedel om je schedelhuid niet te irriteren. Laat een uur inwerken en spoel met veel water uit.
Direct zonlicht maakt de follikels van je haar op een natuurlijke manier lichter, waardoor je haar blonder wordt. Hoe vaker je buiten in de zon bent, hoe lichter je haar na verloop van tijd wordt. Breng zoveel mogelijk tijd buiten door en je zult merken dat je haar al na een week of twee, drie van kleur verandert.
Om uw haar verantwoord te drogen en te verzorgen, wordt het gebruik van de warmste stand vaak afgeraden. De warmte die op uw haar wordt geblazen, droogt het haar uit en leidt tot onnodige beschadigingen en uiteindelijk haaruitval.
In de zomer groeit je haar inderdaad sneller dan in de andere seizoenen. Dit komt door de invloed van (zon)licht en warmte. Hierdoor wordt de groei van je nagels en haren versneld. Wist je dat bij sommige mensen het haar in de zomer soms wel twee keer sneller groeit dan in de herfst en winter?
Vanaf eind augustus, begin september neemt de dagelijkse haaruitval plotseling toe. Het hoogtepunt van het haarverlies ligt in oktober. De herfst is de periode van het jaar waarin het haarverlies extra heftig is. Dit wordt gevolgd door het voorjaar, in de maanden maart en april.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
De bekende risicofactor voor huidkanker is teveel uv-straling. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, vergroot dit je kans op huidkanker op latere leeftijd.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
Ga zo min mogelijk met je haar in het water
Chloor in zwembadwater maar ook zout in zeewater zijn slecht voor je haar. Chloor zorgt voor een agressieve reiniging in het water, waardoor het natuurlijke talg op je hoofdhuid wordt verwijderd. Zout zeewater trekt het vocht uit je haar, waardoor je haar droog wordt.
Herstellen na de zon
Gebruik daarvoor een speciale 'sun' shampoo die extra hydrateert en resten zoals de resten chloor of zout uit het haar verwijdert. Een 'sun' shampoo is zeker aan te raden voor gekleurd haar, de UV-bescherming in de shampoo zorgt er namelijk voor dat de kleur niet vervaagt of dof wordt.
Behalve het geven van volume heeft het haar ook meer de neiging te gaan krullen bij het gebruik van een sea salt spray. Breng de zeezout spray aan in nat haar na het douchen en stijl het met de vingers. Het haar zal zo een mooie krul krijgen. Wil je dus meer golvend haar dan zou je een sea salt spray kunnen overwegen.
Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen. Daardoor gaat de bruining sneller dan in een park. Tegelijkertijd wordt de kans op schade ook groter als je zont op een strand of op een bootje op het water. Pas dus op.
Aan het water word je sneller bruin.
Dat klopt. Water weerkaatst - net als korrels op het strand - de uv-stralen van de zon waardoor je extra veel zon vangt. Logischerwijs verbrand je op deze plekken dus ook sneller dan bijvoorbeeld in een park. Oppassen dus.
Als je huid vochtig of nat is, word je sneller bruin. Dat komt doordat water eigenlijk werkt als een soort vergrootglas en omdat de zon gereflecteerd wordt door de waterdruppels op je huid.