Volgens boeren worden koeien rusteloos en gaan soms liggen om een droge plek te hebben. Bijen en vlinders lijken te verdwijnen bij de bloemen, ze zoeken een plek om te schuilen tegen komende regen.
Paarden en koeien houden niet van wind of regen in hun gezicht en gaan dus met hun achterste tegen de wind-/regenrichting in staan ter bescherming.
Koeien kunnen tegen de kou
Koeien gaan bijna altijd naar buiten, ze kunnen namelijk goed tegen regen en kou. Op een biologische boerderij willen we koeien zo lang mogelijk in de wei laten lopen. Net zoals we op het kinderdagverblijf de kinderen zo vaak mogelijk buiten willen laten spelen.
Dieren als weersvoorspellers
Nog zo'n weersvoorspeller is de zwaluw. Als ze laag boven de grond vliegen, zou dat het teken zijn dat er onweer op komst is. Vlak voor de regen komen regenwormen tevoorschijn uit hun ondergrondse gangen, terwijl bijen zich net verstoppen voor slecht weer.
Het weer voorspellen kun je ook doen zoals mensen het altijd al deden: door goed te kijken naar hoe planten en dieren reageren op veranderingen in luchtdruk, luchtvochtigheid, windrichting en temperatuur. Zij nemen dergelijke veranderingen waar zonder de meetinstrumenten die wij daarvoor nodig hebben.
Vroeger voorspelde men het weer door bijvoorbeeld naar wolken te kijken. Aan de hand van de vorm van de bewolking hadden ze een idee over het weer dat op komst was. Amateurweermannen doen dat nog steeds, als hobby.
Zoek uit waar de wind vandaan komt. Oostelijke wind wijst op grote luchtdrukverschillen, welke een stormfront aankondigen. Westelijke wind wijst op het tegenovergestelde. Hevige wind duidt op hoge luchtdrukverschillen, welke ook weer een stormfront kunnen aankondigen.
Veel dieren hebben scherpere zintuigen dan mensen. Daarom reageren ze bijvoorbeeld op geluiden die mensen niet kunnen waarnemen. Hierdoor kunnen dieren naderend onweer horen. Behalve geluid zijn sommige dieren ook in staat om de druk van hun omgeving aan te voelen.
Ook die diertjes zoeken lagere oorden op om zich te beschermen tegen koude en vocht. Meeuwen zoeken het vasteland op bij stormweer, terwijl andere vogels op de vlucht slaan. Kippen en nog andere soorten nemen een zandbad voordat het begint te regenen. De meeste vogels wachten op goed weer om eten te gaan zoeken.
Voor je viervoeter kan onweer behoorlijk stressvol zijn. Zijn staart gaat naar beneden toe, z'n oren gaan naar achter staan, hij gaat hijgen en wil niks meer. Zo kan je zien dat je hond zich niet prettig voelt tijdens onweer. Het kan zelfs zo heftig zijn dat ze zich verstoppen of willen vluchten.
Het binnenblijven van de koe is volgens de stichting "slecht voor de welzijn van de koe". “Ze staan vaak op beton en door de harde ondergrond hebben ze meer last van pootproblemen.” "Het is een tweeledig verhaal", zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier over de gekooide koeien.
Koeien kunnen goed tegen de kou als ze: voldoende te eten hebben. voldoende te drinken hebben. en een droge, tochtvrije schuilplaats hebben.
Elk dier heeft een temperatuur-range waarbinnen het comfortabel is en het weinig energie kost om op temperatuur te blijven. Voor een mens ligt de ondergrens rond de 18 graden boven nul, terwijl voor de volwassen koe de ondergrens zo'n 10-15 graden ónder het vriespunt ligt.
Reacties. iedereen gaat op een kluitje staan als het regent .. dit doen we omdat we denken dat we zo minder nat worden maar het belangrijkste is als je buiten staat heb je je warmte nodig dus als je samen gaat staan heb je het warmer dan dat je alleen ergens in een hoekje gaat staan.
Koeien gaan naar buiten als er in de wei genoeg te grazen valt. Dat wil zeggen: als er genoeg gras op staat. En als de wei droog genoeg is. Want een boer gruwt ervan om zijn beesten in een modderige wei te laten lopen.
Waarom rusten paarden staand uit? In het wild moeten paarden altijd alert zijn op roofdieren. Als ze dan gaan liggen om te slapen, komen ze nooit op tijd weg als er een roofdier aan komt gesprint. Daarom hebben paarden een mechanisme dat zorgt dat ze ook staand kunnen rusten.
Het gehoorbereik van vogels verschilt per soort, maar is vergelijkbaar met dat van mensen (20-20.000 hertz). Vogels kunnen tóch veel beter horen, want ze kunnen beter details onderscheiden (grotere gehoorscherpte). Vogels zijn vooral ontvankelijk voor geluiden die dezelfde toonhoogte hebben als hun eigen geluiden.
Als de koekoek roept wordt het mooi weer. Waar de zwaluw het huis siert, zal het hemelvuur voorbijgaan. Als de koekoek roept, komt er regen.
Veel vogels verstoppen zich daarom 's nachts. Merels kruipen weg in de struiken, spechten zoeken holletjes op en ransuilen (nachtvogels) rusten met hun schutkleuren op een boomtak.
Trillen is één van de symptomen van stress bij honden, maar je viervoeter kan ook andere signalen geven. Als je hond inderdaad onrustig en zenuwachtig is, probeer er dan alles aan te doen om hem weer te kalmeren.
Een Thundershirt is een soort vest voor honden en katten en oefent een zachte, constante druk op het lichaam van je huisdier uit. Het 'ingepakte' gevoel voelt aan als een fijne knuffel, waardoor je huisdier ontspannen en kalm wordt.
In de weerberichten en weerrapporten wordt gesproken van storm wanneer windkracht 9 op de windschaal van Beaufort wordt bereikt. Een zware storm bereikt windkracht 10 en een en zeer zware storm windkracht 11. Windkracht 12 staat voor een orkaan. Een echte orkaan komt in ons land zelden voor en dat is maar goed ook.
Het korte antwoord is 'nee'. Volgens berekeningen van het KNMI is de kans nihil dat een orkaan (met windkracht 12 of hoger) in Nederland aan land komt. Een orkaan ontstaat namelijk in gebieden waar het zeewater zeer warm is en de wind niet al te hard waait. Erg on-Nederlandse omstandigheden dus.