Elk uur dat je overwerkt, geeft je recht op één uur betaalde inhaalrust of recup (100% van je loon) dat je moet opnemen op een moment dat je normaal had moeten werken. Die inhaalrust moet je meestal binnen de 3 maanden opnemen. Het aantal overuren dat je mag opsparen om later te recupereren, is beperkt tot 143 uren.
Conclusie. Of je ervoor kiest om overuren uit te laten betalen hangt af van het maximale jaarlijkse inkomen. Als het normale salaris minder is dan € 68.508, dan kun je overuren gerust laten uitbetalen. Je betaalt dan 37,10% belasting over zowel de normale uren als de overuren.
Een overurentoeslag is een toeslag die wordt uitbetaald voor de extra gewerkte uren bovenop het aantal uren dat in het arbeidscontract is afgesproken. Deze toeslag kan variëren van 25% tot 100% van het reguliere uurloon, afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt.
Met andere woorden : de limiet van 130 overuren wordt verhoogd tot 180 uren voor het inkomstenjaar 2021 (aanslagjaar 2022), op voorwaarde dat deze extra 50 overuren worden verricht in de periode van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2021.
Betaal ik meer belasting over overuren? Nee, u betaalt niet meer belasting over overuren dan over uw normale werkuren. Uw belasting hangt af van uw totale inkomen. Doordat u meer uren werkt, verdient u meer salaris.
· Een quotum van overuren: de overuren die recht geven op een fiscaal voordeel zijn beperkt tot 130 uren per kalenderjaar en per werknemer. Dit maximum werd tijdelijk verhoogd tot 180 uren tot 30 juni 2023. Van 1 januari tot 30 juni 2023 is er dus een voordeel voor 50 bijkomende overuren.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet verplicht worden tot ploegendienst, nachtwerk en het maken van overuren.
Maximaal aantal uren werktijd
Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken. Over een periode van 16 weken mag u gemiddeld maximaal 48 uur per week werken.
Ingevolge het sociaal akkoord 2023-2024 kondigde de federale regering aan dat de verhoging van het aantal fiscaal gunstige overuren, namelijk 180 in de plaats van 130 overuren, verlengd wordt van 1 juli 2023 tot 30 juni 2025.
Sinds 1 januari 2021 kunnen werkgevers hun personeelsleden tot 130 uren laten presteren aan een fiscaal gunstiger tarief.
Bij de berekening van uw pensioen tellen we overuren niet mee.
Als je toch in een kalenderjaar meer uren werkt dan volgens je contract zou moeten, maar minder dan 1872 uur (een fulltime dienstverband van 36 uur per week) heten de extra uren meer-uren. Als je meer dan 1872 uur hebt gewerkt in een kalenderjaar gaat het om overwerk.
Hoewel de meeste mensen denken dat er meer belasting over overuren wordt betaald, is dit toch niet zo. Loonbelasting over je overuren zijn hetzelfde als over je normaal gewerkte uren. Indien je structureel overwerkt, kan het zijn dat je salaris in een hogere belastingschijf terecht komt.
Overwerken is niet verplicht
In de wet staat niets over overwerk. Maar je werkgever kan en mag verwachten dat je soms overwerkt. We raden dus aan overwerk niet meteen te weigeren. Je werkgever laat je vast ook wel eens wat eerder naar huis gaan om een persoonlijke reden.
Hebt in de afgelopen 13 weken steeds meer uren gewerkt dan in uw contract staat, dan ontstaat een zogeheten rechtsvermoeden dat u een arbeidsomvang hebt gelijk aan de gemiddelde arbeidsduur van de afgelopen 13 weken. Uw werkgever dient u dan voor dat gemiddelde aantal uren in te roosteren en door te betalen.
Uw reistijd tussen huis en werk (en terug) telt niet als werktijd.Behalve als u activiteiten uitvoert in opdracht van uw werkgever. Voor beroepschauffeurs telt de reis tussen huis en standplaats niet mee voor het maximale aantal rij-uren per dag.
Hoe lang en hoe vaak pauze
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Een eventuele 80-90-100-regeling kost jou 10% loon (zie hierboven) en Codi circa 11,5%.
Bovenwettelijke verlofdagen mogen nog 5 jaar na afloop van het jaar blijven staan.
Vaak staat in uw contract of cao wat overuren zijn, of overwerk verplicht is en of uw werkgever deze overuren extra moet betalen. In de wet staan wel regels over werktijden en rusttijden. Uw werkgever mag u niet te vaak en te lang laten werken. Zo mag u niet langer dan 12 uur per dienst of 60 uur per week werken.
Toeslagen en overuren
In veel gevallen heeft je werknemer recht op een overurentoeslag. Hoeveel en hoe deze toeslag berekend wordt, hangt af van de afspraken. Veel bedrijven hanteren een percentage, bijvoorbeeld 25% of 50% van het reguliere loon als toeslag.
Het gaat om de buitengewone vermeerdering van werk, een onvoorziene noodzakelijkheid, een voorgekomen of dreigend ongeval, dringende arbeid aan machines of materieel. Deze overuren mogen pas worden gepresteerd indien de werkgever bepaalde formaliteiten heeft vervuld.
Die overuren kun je als werkgever op twee manieren compenseren: met inhaalrust en toeslag of door uitbetaling van overuren.