De frieten goed schudden, om te voorkomen dat ze de olie absorberen. Zo blijven ze lang vers en lekker.
De juiste aardappel
Gebruik je vastkokers, dan krijg je slappe friet omdat er te veel vocht in zit om te kunnen verdampen tijdens het frituren. Bij zeer bloemige aardappels wordt de friet te droog omdat ál het vocht verdampt tijdens het frituren.
Voor een krokante korst moet je 2 keer bakken. De eerste keer op 140° C om de aardappel te garen. De tweede keer bak je ze bruin en krokant op een hogere temperatuur van 180° C. In de olie gaat het water aan de oppervlakte van de frieten koken en zet zich om in waterdamp.
Antwoord van Jeroen Meus
Voor friet gebruik je een bloemige aardappel. Pocheer de frieten eerst op 140° en laat ze goed afkoelen. Nu hebben ze nog geen kleur en zijn ze niet krokant. Bak ze nadien een tweede keer op 170-180°C en dan heb je goudbruine, krokante frieten.
De regel is dat je dikke frieten niet spoelt. Waarom precies? Het water zou al het zetmeel dat aan je frieten hangt, wegspoelen. En het is net het zetmeel dat voor een knapperig resultaat zorgt.
Zo warm je je frietjes op
Je zult er eerst voor moeten zorgen dat de frietjes droog zijn. Dep ze daarom met keukenpapier droog en bestrooi met zout. Vervolgens kun je ze opnieuw frituren, maar ook in een pan kun je de frietjes nog steeds heel goed opwarmen zonder dat ze slap worden.
Het ontstaan van de bruine kleur van friet komt door de Maillardreactie. Deze reactie speelt een belangrijke rol tijdens het verhitten, bewerken en bewaren van levensmiddelen.
Wanneer je alle frieten in een keer de oven in stopt, is de kans zeer reëel dat ze er slap uit komen. De frieten hebben adem- en bakruimte nodig in de oven om opnieuw krokant te worden. Dus, leg een laagje frieten op een bakplaat en zet deze voor zo'n 5 à 10 minuten in de oven.
Frietjes gesneden? Spoel goed na voor je ze begint te bakken. Zo blijven er minder suikers aan de oppervlakte hangen, waardoor de giftige stof ook minder kans heeft om te ontstaan. Ga je voor voorgebakken diepvriesfrieten, dan werd er met alle bovenstaande dingen rekening gehouden.
“Frietjes die vooraf gezouten worden, smaken beter. Daar valt niet over te discussiëren. Gooi er zout over, schud ze even op en zet ze dan pas op tafel. Tijdens het opschudden verdelen de korrels zich mooi over alle frietjes en daarna smelt het zout er lekker over.
Uitsluitend rundvet wordt gebruikt, in de Frans-Vlaamse volksmond vaak blanc de boeuf of ossewit genoemd. Het vet dat men gebruikt is puur en komt van Baeten, een Belgisch bedrijf dat vet dusdanig raffineert dat het perfect is om op hoge temperatuur frieten mee te bakken.
De voorgebakken frietjes laten afkoelen
Vaak komt dat ook goed uit. Dan kun jij ondertussen je voorgerecht serveren! Je kunt frieten ook een dag van tevoren al voorbakken als dat handiger is voor je planning!
Voorbakken. Daarna kun je de friet het best nog voorbakken. Dit doe je door ze gedurende 5 minuten te frituren op ongeveer 160°C. Laat ze vervolgens uitlekken en bak tijdens het uitlekken de volgende portie ook voor.
Frituur op maximaal 175 °C en tot de friet een goudgele kleur heeft. Gebruik vloeibaar, plantaardig frituurvet. Geschikt om te frituren zijn: vloeibaar frituurvet, zonnebloemolie en olijfolie (geen extra vierge). Doe kleine hoeveelheden in de frituurpan, houd maximaal 150 gram per keer aan.
Zorg dat alle frietjes bedekt zijn met een glimmend laagje olie en voeg indien nodig nog een extra theelepeltje toe. Met name te weinig olie kan ervoor zorgen dat je frietjes niet krokant worden.
Je mag zowel patat als friet zeggen, maar je voorkeur hangt waarschijnlijk af van waar je woont. In het noorden van Nederland wordt meestal patat gezegd, in het zuiden van Nederland bestel je vaker friet.
Verkeerd bewaren
Zo worden er te veel suikers gevormd en kleuren de frietjes bij het bakken te donker. Om dit te voorkomen, kun je ze eerst blancheren, spoelen onder koud water en drogen alvorens ze te frituren.
We hebben na veelvuldig testen een duidelijke winnaar. Alles genomen is kokosolie definitief de beste keus. Uit onderzoek is gebleken dat na 8 uur aan een stuk door te frituren op 180 graden Celsius dat meer dan 90% van de vetzuren zijn verzadigd. Dit betekent dat deze olie zeer goed tegen verhitting kan.
Breng je ossewit op een temperatuur van 150 graden Celsius en frituur daarin de frietjes gedurende 5 minuten tot ze licht gekleurd zijn. Haal de frietjes uit het vet, schud ze uit en laat afkoelen. Bak je frietjes af op een temperatuur van ongeveer 170 graden Celsius tot ze mooi van kleur zijn.
Na het voor- en afbakken in de frituurolie schudden ze de frites goed om, laten ze uitlekken en strooien er in een kom wat zout en een scheut natuurazijn overheen. Ook om van te smullen!
Je kan de kliekjesfriet eerst nog even omscheppen in een kom met een eetlepel olie, maar dat hoeft niet per se. Zorg wel dat je, net als opwarmen in de oven, de frites weer in een enkele laag in het mandje legt. Stel in op 190° C en verwarm ze in ongeveer vijf minuten tot ze weer lekker knapperig zijn.
Is de friet goed droog?Dan kan je ze opnieuw frituren of in de pan bakken. Wanneer je friet in de pan bakt, moet je er wel voor zorgen dat de olie goed heet is en dat je niet te veel in een keer bakt.
De eerste keer dat de frieten het vet in duiken, moet de temperatuur rond 160ºC zijn. Bak de frieten ongeveer 4 à 5 minuten, zodat ze wel gaar maar niet goudbruin zijn. Daarna laat je de frieten uitlekken, voordat ze voor de tweede maal het vet in gaan. Houd ze een half uur apart totdat ze op kamertemperatuur zijn.
Belgische frieten
De frieten worden twee keer gebakken. Eerst gaan de frieten het frituurvet of frituurolie (op ongeveer 145 °C) in om voorgebakken te worden. Tijdens het voorbakken (5 à 6 minuten) wordt de rauwe aardappel langzaam bijna gaar gefrituurd, waardoor de aardappel een groot gedeelte van zijn vocht verliest.
Naast het feit dat maaltijden uit de frituur calorierijk zijn bevatten vooral frietjes vaak ook hoge gehaltes aan acrylamide. Dit is een giftige stof die gevormd wordt tijdens het frituren van zetmeelrijke producten, zoals een aardappel.