Hoeveel blauwe bessen per dag? Dagelijks een handjevol blauwe bessen per dag is in principe genoeg om van de gezondheidsvoordelen te profiteren. Aanbevolen door het voedingscentrum is om zo'n 200 gram fruit te eten per dag. Eventueel kun je dus ook meer dan een handje blauwe bessen eten.
Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
De bes weegt typisch 1-2 gram, voor sommige rassen kan dit, in ideale omstandigheden, zelfs tot 4 gram per bes gaan. Blauwe bessen worden zowel vers, bevroren als verwerkt aangeboden.
Maar hoeveel is een portie eigenlijk? Bij de blauwe bes is dat heel simpel: 100 gram blauwe bessen staat gelijk aan één portie fruit!
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Voedingsstoffen
Ze zijn rijk aan o.a. vitamine C en K, vezels, folium en magnesium. De bessen bestaan uit ca 85% water en 150g blauwe bessen (ca 1 kop) bevat maar 84 calorieën, met 15 gram koolhydraten. De blauwe bessen zijn daarom ook goed te gebruiken tijdens het afvallen.
Een schaaltje blauwe bessen is ongeveer 100 gram en telt mee als één keer fruit. Dit zomerfruit is samen met halfvolle yoghurt of magere kwark een heerlijk fruitig toetje!
Dit staat gelijk aan ongeveer 80 gram. De calorieën die je hieruit haalt verschillen per soort fruit. Blauwe bessen leveren bijvoorbeeld veel minder calorieën dan druiven.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
De blauwe bes staat er bekend om, maar de zwarte bes is nog gezonder. Gezonder zelfs dan de gojibes. De bes die van verre moet komen en in ons land wordt verkocht als superfood. De zwarte bes zit vol met vitaminen en mineralen.
Veel mensen eten hun blauwe bessen in een schaaltje yoghurt. Er zijn aanwijzingen dat de yoghurt de opname van de antioxidanten uit blauwe bessen belemmert [12]. Als je optimaal wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van blauwe bessen is het beter om ze uit het vuistje te eten.
Het is belangrijk om de bessen voorzichtig te wassen om beschadiging te voorkomen. Gebruik koud water en spoel de bessen grondig af. Laat ze vervolgens goed drogen voordat je ze plukt. Op deze manier kun je genieten van schone en verse blauwe bessen.
Bessen bewaar je bij voorkeur in een papieren zak in de koelkast. Je kunt de bessen ook uitgespreid op een bord in de koelkast bewaren. Zorg dat ze niet vochtig worden. Leg de bessen eventueel op een keukenpapiertje om vocht op te nemen.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot.
Het is aanbevolen om dagelijks 2 porties (200 gram) fruit te eten. Een klein stuk fruit zoals een mandarijntje of kiwi telt als een halve portie. Varieer vooral in de fruitsoorten die je lekker vindt! Fruit is gezond, maar je kunt er beter niet onbeperkt in gaan eten.
Zij zijn samen met de blauwe bes de gezondste fruitsoort. Ze bevatten namelijk 60 milligram vitamine C per 100 gram. 8 aardbeien bevatten 140 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Daar lust je wel een hele kilo van!
Blauwe bessen kunnen het beste bewaard worden in de koelkast. Door ze in de koelkast te bewaren, blijven ze langer vers en behouden ze hun smaak en textuur. Zorg ervoor dat de blauwe bessen droog zijn voordat je ze in de koelkast plaatst.
Een blauwe bes bevat namelijk bijna 1 calorie per stuk. Dat lijkt misschien niet veel, maar als je een schaaltje blauwe bessen opeet dan tikt dat toch behoorlijk aan. Een schaaltje blauwe bessen van 150 gram bevat namelijk zo'n 75 calorieën.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Blauwe bessen worden ook wel eens 'brain berries' genoemd, omdat ze werken als antioxidant voor onze hersenen. Ze houden je hersencellen gezond en fit, waardoor je geheugen vele malen langer meegaat. Naast antioxidanten bevatten blauwe bessen vitamine C, K, vezels en mangaan.