Aluminium reflectiefolie wordt in vloerverwarmingssystemen gebruikt om warmteverlies tegen te gaan. De folie wordt in vloerverwarming gebruikt als ondervloer. Deze onderlaag zorgt ervoor dat de warmte minder naar beneden geleid wordt en naar boven gaat.
Polyethyleenfolie (PE-folie)
Bovenop het isolatiemateriaal wordt PE-folie gelegd om opstijgend vocht tegen te houden. De folie wordt zijdelings omhoog geplooid tegen de bestaande muren.
Beton, gietvloeren en stenen tegels zijn het best te combineren met vloerverwarming. Door de lage warmteweerstand en de hoge geleidbaarheid van het materiaal wordt de warmte goed opgenomen en vervolgens zonder weerstand doorgegeven aan de ruimte erboven.
Idealiter heb je minstens 8 cm vloerisolatie onder je vloerverwarming nodig, maar alles hangt af van de beschikbare opbouwhoogte.
Gebruik van plastic folie op pas gestort betonvloer
Om de binding van het cement te optimaliseren, kan deze direct na het storten nat gemaakt worden, waarna een standaard plastic afdekfolie over het natte beton gelegd wordt. De folie heeft daarbij tot doel om snel uitdrogen van het beton te voorkomen.
Folie is het voordeligst
Maar wanneer je op een bovenverdieping woont met een vloer van enkele jaren oud, is je ondergrond droog en heb je geen vochtscherm bij de ondervloer nodig. Door de geringe dikte past de ondervloerfolie, in combinatie met het laminaat, vaak goed onder deuren. Deuren aanpassen is niet nodig.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Het plaatsen van vloerisolatie is bij vloerverwarming daarom zeer interessant. Vloeren die voorzien zijn van vloerverwarming zonder isolatie verliezen veel energie. U merkt dit in de praktijk doordat het systeem traag reageert op veranderingen in de gewenste temperatuur, en soms wordt de vloer niet aangenaam warm.
Voor een optimale vloerisolatie geniet die laatste optie de voorkeur. Er bestaan verschillende soorten isolatiechape, maar met vloerverwarming zijn chapes met polystyreenkorrels of PUR-granulaten het meest aangeraden.
Isolatieplaten. Bij isolatieplaten heb je de keuze tussen PUR isolatieplaten, XPS isolatieplaten, glaswol isolatieplaten en PR-platen. Allen zijn goed genoeg om te gebruiken voor vloerverwarming. Isolatieplaten hebben vaak een betere isolatiewaarde dan isolatiechape én ze zijn goedkoper.
Doorgaans wordt er echter onderscheid gemaakt tussen matten en infrezen. Matten zijn over het algemeen duurder dan het infrezen van vloerverwarming. De prijs zal voornamelijk afhangen van het oppervlakte van jouw huis. De prijs kan variëren van 750,- euro (20 m2) tot 3500,- euro (240 m2).
Aangezien elektrische vloerverwarming snel opwarmt kan deze wel worden uitgeschakeld. Maar ook dit kost energie wanneer u van een koude ruimte naar een warme ruimte wilt gaan. In het geval van vloerverwarming op water adviseren wij om de vloerverwarming te verlagen in plaats van uit te schakelen.
Het is belangrijk, dat er voor het toepassen van elektrische vloerverwarming als basis een goede stabiele en isolerende ondervloer wordt toegepast. Het is namelijk erg prettig dat de warmte van het vloerverwarmingssysteem terecht komt daar waar deze bedoeld is, namelijk de bovenkant van de vloer.
Gemiddelde dikte van zandcement bij een halfdroog systeem
Op de isolatielaag met ingewerkte vloerverwarming komt een dunne afwerkcementvloer. Als je gaat voor traditionele, cementgebonden zandcement moet je dekvloer 6 cm dik zijn. Als je anhydriet vloeimortel gebruikt, is de dekvloer best 4 cm dik.
Bij vloerverwarming met een droog systeem komen de verwarmingsbuizen, in tegenstelling tot bij het natte systeem, niet in contact met de chape. Ze worden in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen geplaatst.
Qua isolatie voorzie je best een minimum ruimte van 4 centimeter. Hoe meer, hoe beter natuurlijk. De minimale opbouwhoogte voor vloerverwarming bedraagt dus 15 centimeter.
Gemiddeld 18% van de warmte gaat verloren via de gevel en 16% via de vloer. Daarnaast gaat nog eens tot 20% verloren via ventilatie en 12% via ramen en deuren.
De bodemfolie stopt de verdamping van het vocht in de kruipruimte. Dit zorgt voor een prettiger klimaat in huis aangezien er minder vochtige lucht uw woning zal binnendringen. Maar ook het klimaat in de kruipruimte wordt dankzij de folie aanzienlijk beter.
Met vloerverwarming kun je 10 tot 15 % besparen op de stookkosten als je dat vergelijkt met gewone radiatoren. Dat geldt trouwens ook voor wandverwarming.
Vloerverwarming en isolatiewaarden
Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de vloer isoleert. Aangeraden wordt om onder je vloerverwarming een isolatiemateriaal aan te brengen waarmee je een Rc-waarde van minstens 5 m2K/W kunt realiseren. Dit is een hoge isolatiewaarde.
Vloerisolatie is in de eerste plaats zeer nuttig omdat het meteen het comfort in je huis verhoogt. Wie zorgt voor goed geïsoleerde vloeren heeft minder snel last van koude voeten en natuurlijk gewoon een warmer huis. Geïsoleerde vloeren houden 10 tot 15% meer warmte vast dan niet-geïsoleerde vloeren.
Het kan wel, de noppenplaat geeft voldoende isolatie om te voorkomen dat ze down under warme voeten krijgen.
Er zijn verschillende manieren om het beton voldoende vochtig te houden: Afdekken van het betonoppervlak met plastic folie. Vrijkomend water uit het beton kan daardoor niet verdampen. Een dampdichte vloeistof, op het oppervlak aanbrengen.
Folie wordt ook toegepast als dampscherm om te vermijden dat condenswater in de isolatie terecht komt en zo de isolatiewerking tegenwerkt of schimmel veroorzaakt. Een dampscherm komt aan de warme kant van de isolatie.
De folie die je onder de betonplaat moet leggen is PE (polyethyleen) bouwfolie van 200 micron, ongeveer 50 cm overlappend leggen als je verschillende stukken legt. De precieze dikte van de ijzeren netten wordt bepaald door de stabiliteitsingenieur en wordt dus mee bepaald door wat er boven op komt te staan.