Maak de pleister goed nat en laat het water met zout een seconde of 20 a 30 zijn werk doen. Niet alleen lost de lijm hierdoor op; ook een wondkussentje dat aan de wond is vastgekleefd zal eenvoudig loslaten. Verwijder na ongeveer een halve minuut de pleister voorzichtig.
Gewone pleisters en kompressen plakken aan de wond vast. Mocht dit gebeuren kun je ze los weken met warm water met zout (1 beker water, 1 afgestreken theelepel zout) of met babyolie.
Wondverzorging. Na 24 - 48 uur mag u de pleister van de wond verwijderen en weer douchen. De wond is dan voldoende dicht. Als het gaasje vast zit aan de wond kunt u dit onder de douche losweken.
Het volstaat om een halve theelepel keukenzout op te lossen in een half glaasje water. Roer het zout goed door het water en wacht totdat het is opgelost. Vervolgens kan het verband met het water worden natgemaakt.
Om een pleister pijnloos te verwijderen kan je de pleister losweken met water. Doe dit met schoon water, onder de kraan, in bad of tijdens het douchen.
Als u last heeft van de wond, omdat er wrijving of schuring van de wond is, kunt u de wond bedekken met een pleister if gaasje. Verschoon dit iedere 24 uur. Pleisters of gaasjes kunt u zelf kopen bij een drogist. De lijm laat vanzelf los na ongeveer 10 dagen, net als een gewoon korstje.
Een niet-verklevend wondkompres is een vochtopnemend gaasje. Een niet-verklevend wondkompres blijft niet aan de wond plakken en ideaal om schaaf- en brandwonden op hygiënische wijze af te dekken. Je gebruikt een niet-verklevend wondkompres op een vochtige wond.
Metaline gaas of metaline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt. Het aluminium laagje van het metaline-gaas komt dus tegen de wond.
Smeer witte vaseline in de wond om het vochtig te houden.Dat zorgt voor een optimale genezing.
In principe dagelijks. Het is belangrijk dat je wond goed geneest. Daarvoor moet deze schoon blijven. In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen.
Met een pleister op een wond geneest de wond sneller. Vaak worden pleisters aangebracht en wordt daarmee gezorgd voor gemoedsrust. Er is geen omkijken meer naar de wond.
Op lichaamsdelen zoals de vinger, waar vuil de wond eenvoudig kan besmetten, dienen de pleisters bij voorkeur dagelijks te worden vervangen. Op andere delen van het lichaam kan de pleister langer blijven zitten als de wond goed geneest en niet warm aanvoelt, jeukt of brandt.
Productinformatie. Metalline gaas 10 x 12 cm is een niet verklevend wondkompres met een laagje aluminium waardoor het kompres niet aan de wond kleeft.
Als de kleeflaag erg vast zit, kunnen mensen een lauwwarm vochtig gaasje gebruiken en daarmee de pleister voorzichtig oprollen of losmaken, in dezelfde richting als dat de huid wordt strakgetrokken. Heeft iemand geen gaasjes voorhanden, dan is een vochtig wattenschijfje of wattenstaafje een goed alternatief.
Sudocreme zinkzalf beschermt de huid als ook beschadigde huid. Het is daarom ook goed te gebruiken als men een schaafwond heeft. In Sudocrem zit zinkoxide daarom wordt het ook wel een zinkzalf genoemd.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Stap 2 - Afdekken
Een wond geneest het best als deze niet te droog en niet te vochtig is. Kies hiervoor een bijpassend wondverband. Als de wond droog is, kun je een gaaskompres en een pleister gebruiken. Als de wond vochtig is, kun je een zalfgaaskompres gebruiken met daaroverheen een drukverband.
Er zijn verschillende oorzaken waarom sommige open wonden maar niet willen genezen. De wond kan bijvoorbeeld erg groot zijn of vervuild. Het kan dan dat er hulpmiddelen nodig zijn om het proces voorspoedig te laten verlopen. Als een wond niet binnen een maand geneest, dan is er sprake van een chronische wond.
Denk hierbij aan een slecht voedingspatroon, roken, alcoholconsumptie; allen beïnvloeden de wondgenezing nadelig. Voor een goede wondgenezing is een gezond voedingspatroon van essentieel belang. Het ontbreken van een goede voeding kan de genezing van een wond belemmeren, waardoor de genezingsduur toeneemt.
In het ergste geval, als de wond niet goed wordt ontsmet, bestaat het risico op bloedvergiftiging of zelfs tetanus als het tetanusvaccin niet up-to-date is.
De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen.
De wond is rood. De grootte van de wond neemt toe. De huid rondom de wond is gezwollen. Er ontstaat pusvorming of wondlekkage.
Plak de pleister. Nooit rondom een lichaamsdeel. Dit voorkomt afknellen bij te strak aanleggen of zwelling. Plak openstaande delen van een pleister eventueel af met een kleefpleister.