Bij het vermoeden van ernstige paracetamolintoxicatie is acetylcysteïne het antidotum van eerste keus. Intraveneuze toediening van acetylcysteïne heeft hierbij de voorkeur, omdat niet-optimale therapie door braken (t.g.v. paracetamoloverdosering of bij orale inname van acetylcysteïne) is te voorkomen.
150 mg/kg; bij chronisch alcoholgebruik, leverinsufficiëntie, ondervoeding, dehydratie of CYP2E1-inducerende comedicatie al bij 100 mg/kg. Bij een dosis van ≥ 200 mg/kg is sprake van ernstige toxiciteit.
Een overdosis paracetamol kan de lever ernstig en blijvend beschadigen, wat potentieel dodelijk is. De lever staat o.a. in voor het onschadelijk maken van giftige stoffen, zoals medicijnen of alcohol en speelt een belangrijke rol bij de energiehuishouding.
Acetylcysteïne breekt taai en vastzittend slijm af. Het slijm wordt dunner, waardoor je het makkelijker ophoest. Acetylcysteïne is verkrijgbaar als capsule, bruistablet, zuigtablet, poeder of granulaat voor drank, kant-en-klare drank en inhalatievloeistof. Je kunt acetylcysteïne zonder recept kopen bij de drogist.
Fluimucil 600 mg bruistabletten bevatten sulfieten. Dit kan in zeldzame gevallen ernstige overgevoeligheidsreacties en ademhalingsproblemen (bronchospasme) veroorzaken.
Bij het vermoeden van ernstige paracetamolintoxicatie is acetylcysteïne het antidotum van eerste keus. Intraveneuze toediening van acetylcysteïne heeft hierbij de voorkeur, omdat niet-optimale therapie door braken (t.g.v. paracetamoloverdosering of bij orale inname van acetylcysteïne) is te voorkomen.
Acetylcysteïne is sinds 1962 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Bisolbruis, Fluimucil en Hoest bruistabletten acetylcysteïne en als het merkloze Acetylcysteïne. Het is te verkrijgen in tabletten, drank, bruistabletten, zuigtabletten en poeders.
Acetylcysteïne wordt acetylsalicylzuur | Farma Actueel.
Slijmoplosser: de vernevelaar
Bij vastzittend slijm wordt er door veel mensen snel naar een medicijn gegrepen. Echter, deze medicijnen kunnen nare bijwerkingen hebben. Een goedwerkend alternatief hierop is fysiologisch zout, een natuurlijk product dat ook al in uw lichaam voorkomt.
De maximale dosis paracetamol per dag bedraagt voor volwassenen 4g per 24 uur. Dat betekent dat je ervoor kan kiezen om in die 24 uur 4x 1g in te nemen of 8 x 500 mg. Hoeveel paracetamol je per keer inneemt, hangt meestal af van de hevigheid van de pijn of koorts. Maar neem niet meer dan 1g per keer in.
Paracetamol en ibuprofen zijn niet hetzelfde. Paracetamol werkt pijnstillend koortsverlagend en ibuprofen werkt pijnstillend, koortsverlagend én ontstekingsremmend. Paracetamol is dus een minder zware pijnstiller dan ibuprofen.
U mag 3 tot 4 keer per dag 1 tot 2 pillen van 500 milligram paracetamol gebruiken. Doe dit zo kort mogelijk, bijvoorbeeld een paar dagen. En nooit langer dan 1 maand achter elkaar.
Gevolgen van een overdosis paracetamol
Deze lopen uiteen van misselijkheid, overgeven en pijn in de onderbuik, tot leverbeschadiging, nierbeschadiging en in sommige – zeer ernstige – gevallen zelfs coma of de dood. Vaak duurt het even voordat de eerste symptomen zich voordoen.
Een te grote inname aan medicijnen of drugs kunt u herkennen aan het feit dat het slachtoffer bewusteloos is of ademhalingsmoeilijkheden heeft. Bovendien kan de huidskleur er vreemd uitzien en kan het slachtoffer een abnormale vorm van de pupillen vertonen, last hebben van buikkrampen, braken, stuipen of misselijkheid.
Paracetamol en aspirine zijn veelgebruikte pijnstillers. Bovendien worden ze door veel mensen geslikt om andere aandoeningen zoals een hartaanval tegen te gaan. De medicijnen werken namelijk bloedverdunnend. Uit het onderzoek blijkt echter dat het regelmatig slikken van deze pijnstillers niet zo'n goed idee is.
Volwassenen: 1 maal per dag 1 tablet Bij patiënten die moeite hebben met het ophoesten, (ouderen en verzwakte patiënten), wordt aanbevolen om de tablet 's ochtends in te nemen. De tablet met een glas water innemen. Gebruik dit middel altijd precies volgens de voorschriften.
L-Cysteïne is een aminozuur. Het lichaam is onder normale omstandigheden zelf instaat L-Cysteïne te produceren uit het aminozuur L-Methionine. NAC, voluit N-Acetyl-L-Cystëine, is de geacetyleerde vorm van L-Cysteïne. Dit betekent dat er aan het aminozuur L-Cysteïne een acetylgroep is gekoppeld.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Diep in- en uitademen: Luchtstroming in de longen brengt het slijm in beweging. Breng slijm dat vastzit in beweging door diep in- en uit te ademen. De lucht moet vooral langs de plaats stromen waar het slijm vastzit.
De werkzame stof in Fluimucil is acetylcysteïne. Fluimucil breekt taai, vastzittend slijm af. Je kunt het gebruiken bij slijmhoest zoals bij luchtwegaandoeningen als astma, bronchitis en taaislijmziekte.
Bij angina pectoris schrijven artsen acetylsalicylzuur voor. Het vermindert de vorming van bloedstolsels en voorkomt daarmee een hartinfarct of herseninfarct. De remmende werking op de vorming van bloedstolsels begint direct na inname. Na enkele dagen van gebruik is het effect optimaal.
Bouw een spiegel van pijnstillers op in je bloed
Door pijnstillers in de juiste combinatie te gebruiken, versterken ze elkaar." Een pijnstiller geneest niet, maar verzacht alleen de pijn. "Pijn bestrijd je het beste door een goede concentratie aan pijnstillers op te bouwen in je bloed.
Gebruik paracetamol niet langer dan nodig is. Maandenlange inname van paracetamol kan lever- of nierbeschadigingen veroorzaken. Ook kunnen er veranderingen in het bloed ontstaan, zoals een verminderd aantal witte bloedlichaampjes en bloedarmoede.