Waarom een exoneratiebeding? Exoneratiebedingen vervullen een belangrijke maatschappelijke rol: er wordt vooraf duidelijkheid en rechtszekerheid gecreëerd over de aansprakelijkheidsvraag. Dit vergemakkelijkt het sluiten van contracten in het bedrijfsleven.
Exoneratiebeding. Een exoneratiebeding kan de wettelijke aansprakelijkheid voor bepaalde schade geheel of gedeeltelijk uitsluiten. Bij uitsluiting van aansprakelijkheid is de gebruiker van het exoneratiebeding niet aansprakelijk voor de geleden schade.
Verder mag de aansprakelijkheidsclausule geen aansprakelijkheid uitsluiten of beperken als schade het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid. Ook mag een aansprakelijkheidsclausule nooit in strijd zijn met de wet, openbare orde of goede zeden.
Aansprakelijkheid uitsluiten: Aansprakelijkheid betekent dat een partij probeert een bedrag te verhalen, ofwel een vordering heeft. Door een exoneratiebeding op te nemen in een overeenkomst of in algemene voorwaarden kan aansprakelijkheid worden uitgesloten.
Wat is een vrijwaringsbeding? Een vrijwaringsbeding is een beding waarbij de ene partij zich akkoord verklaart om iemand anders schadeloos te stellen. Zo zou een fotograaf zijn klant kunnen vrijwaren voor auteursrechtelijke aanspraken van derden ten aanzien van zijn foto's.
De vrijwaringsverplichting is de verplichting van de verkoper om ervoor te zorgen dat er geen lasten en/of beperkingen meer rusten op de zaak die hij heeft verkocht.
In het geval van de foutloze aansprakelijkheid valt 1 van deze elementen weg: de fout.Er moet dus geen foutieve gedraging zijn, een band met de schade verwekkende gebeurtenis volstaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aansprakelijkheid voor dieren.
Elke bouwprofessional van wie de tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid in het gedrang kan komen, is wettelijk verplicht om hiervoor een verzekering af te sluiten. Ze geldt voor nieuwbouw- en renovatiewerken van woningen in België waarvoor de tussenkomst van een architect verplicht is.
Heeft u een auto, motor, scooter, brommer of snorfiets? Dan moet u volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) een WA-verzekering afsluiten. Dit kunt u doen bij de meeste verzekeraars. Als uw motorrijtuig schade veroorzaakt dekt een WA-verzekering deze in de meeste gevallen.
In de wet is voor overeenkomsten met consumenten een lijst opgenomen met bedingen die geacht worden onredelijk bezwarend te zijn (de 'zwarte lijst', zie art. 6:236 BW) en een lijst van bedingen die vermoed worden onredelijk bezwarend te zijn (de 'grijze lijst', zie art.
Strikte aansprakelijkheid is een juridisch concept dat individuen of bedrijven verantwoordelijk houdt voor alle schade die door hun daden wordt veroorzaakt, ongeacht de opzet of schuld.
Niet verzekerd
schade aan spullen die jij of je gezinslid huurt, leaset of een tijdje voor een ander bewaart; schade die jij of je gezinslid veroorzaakt tijdens het werk; schade veroorzaakt met motorrijtuigen, luchtvaartuigen of vaartuigen; schade die jij of je gezinslid met opzet hebt veroorzaakt.
Een exoneratieclausule (ook wel: exoneratiebeding) is een beding waarmee een partij diens aansprakelijkheid voor schade tracht uit te sluiten. In de regel geldt dit voor schade wegens een toerekenbare tekortkoming of in geval van een onrechtmatige daad. Onder omstandigheden kan een exoneratiebeding vernietigbaar zijn.
Exonereren definities
verbintenissenrecht: bevrijding van een wettelijke verplichting tot schadevergoeding.
Een beding is een bepaling in een overeenkomst, in de overeenkomst zelf, of in algemene c.q. bijzondere voorwaarden waarnaar wordt verwezen. De essentialia van een overeenkomst, zoals de koopsom, de huurprijs, de erfpachtcanon worden geen beding genoemd.
Onder lichte verborgen gebreken wordt verstaan gebreken die de stabiliteit van (een deel) van het gebouw niet aantasten, doch van die aard zijn dat indien de bouwheer ze ten tijde van de aanvaarding van het werk had gekend, hij ze niet aanvaard had.
Onder meer volgende gebreken vallen onder de tienjarige aansprakelijkheid: grove gebreken aan het opgerichte bouwwerk, gebreken als gevolg van de ongeschiktheid van de grond, ernstige stoornissen die de stabiliteit van het bouwwerk in gevaar brengen, waterdichtingsproblemen.
Wie schade heeft geleden, kan de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dat gebeurt middels een aangetekende brief. Vanaf dat moment spreken we van een aansprakelijkstelling. Niet in alle gevallen hoeft degene die schade heeft geleden de brief zelf te formuleren en te versturen.
Voor de duidelijkheid, er is een wezenlijk verschil tussen verantwoordelijk zijn en aansprakelijk zijn. Iemand die verantwoordelijk is, is verplicht om iets wél of juist niet te doen. Degene die aansprakelijk is, kan worden vervolgd en beboet of moet de schade vergoeden als de verplichting niet wordt nageleefd.
De veroorzaker moet eerst aansprakelijk gesteld worden. De aansprakelijkheid staat vervolgens pas vast als deze erkend wordt door de wederpartij of als dat beslist wordt door de rechter. Er zijn twee algemene vormen van aansprakelijkheid, namelijk contractuele aansprakelijkheid en wettelijke aansprakelijkheid.
De politie bepaalt uiteindelijk wie er aansprakelijk is voor het verkeersongeval. Als er een conflict ontstaat tussen beide bestuurders zijn zij de partij die op basis van de wet, getuigenverklaringen en andere beschikbare middelen moeten bepalen wie er een fout gemaakt heeft.
Als een bepaalde handeling, of niet handelen (stilzitten), tegenover iemand onrechtmatig is, moet de schade die ontstaat door het (onrechtmatige) handelen worden vergoed. Bij letselschade en andere vormen van schadevergoeding wordt vaak een beroep gedaan op de onrechtmatige daad.
Door een auto aangereden worden, iemand die een pot verf van een ladder laat vallen of een kelderluik dat open wordt gezet zonder waarschuwing. Het zijn voorbeelden waarbij iemand een verwijt gemaakt kan worden. Er is dan sprake van een fout of, zoals in artikel 6:162 BW staat, een onrechtmatige daad.
Als er sprake is van dwaling levert zulks niet tevens automatisch ook een onrechtmatige daad op. Volgens het gerechtshof sluit dit niet uit dat er evenwel ook sprake van een onrechtmatige daad kan zijn, in het geval de franchisegever ter zake een verwijt te maken valt.