Wat is een boekbespreking? Je vertelt in de kring iets over een boek dat jij hebt gelezen. Het is belangrijk dat jij het een leuk boek vindt, want dan kun jij daar enthousiast over vertellen aan de klas. Je maakt er een PowerPoint presentatie bij die je tijdens je boekbespreking aan de klas laat zien.
Probeer je boekbespreking niet te kort te maken. Zorg ervoor dat het ongeveer tussen de 5 en 10 minuten duurt. Zorg ervoor dat het leuk is om naar jouw boekbespreking te luisteren en te kijken. beter gaat.
Het organiseren van een boekpresentatie begint met het zoeken én vinden van een geschikte locatie. De locatie is bepalend voor bijna alle andere keuzes die je met betrekking tot je boekpresentatie moet maken en daarom is het verstandig om zo vroeg mogelijk met zoeken te beginnen.
Is je mening tijdens het lezen daarover veranderd in de loop van het verhaal?Vind je dat het verhaal op een goed moment begint of eindigt?Waarom vind je dat?Wat vond je opvallend aan de roman?
Het onderwerp van een boek geeft aan waar het boek over gaat. Er zijn bijvoorbeeld boeken die reisverhalen, sport of familie als onderwerp hebben. Ook zijn er boeken die gaan over dieren, oorlog of magie.
Je kind komt thuis met de opdracht om een boekverslag te maken. Dit gebeurt meestal in groep 6, groep 7 of groep 8. Eerst leest je kind op school of thuis een boek en daarna mag hij aan de slag met het verslag.
Door de inleiding weet je ongeveer wat je kunt verwachten. In de inleiding wordt het onderwerp geïntroduceerd en vertel je hoe het boek is opgebouwd, zodat de lezer weet wat die kan verwachten. Heel veel meer is de inleiding niet. Dat kan algemeen, dat kan hoofdstuk per hoofdstuk: kies wat past bij het boek.
Het doel van je boekbespreking is de klas vertellen over een leuk of spannend boek wat je hebt gelezen. Misschien lukt het je wel je klasgenoten te overtuigen om het boek ook te lezen! Je boekverslag hoeft niet lang te duren, 5 à 10 minuten is zeker genoeg!
Op 'Leesplezier' vind je duizenden boekbesprekingen van recente boeken van Vlaamse en Nederlandse uitgeverijen, die verschenen zijn sinds 2005. Bij elke boekbespreking staan een korte inhoud, een beoordeling en een leesbevorderende tip om met dit boek in de klas te werken.
Gebruik eventueel een speciale handtekening voor het signeren van je boek, niet je gewone. Het voorkomt identiteitsfraude. Plaats je handtekening en persoonlijke noot op de titelpagina van je boek, onder je gedrukte naam. Dit is het meest gebruikelijk (al ben je natuurlijk vrij om een andere keuze te maken).
Naast een goede leesvaardigheid helpt lezen ook om ons concentratievermogen te trainen. Neurologische studies van o.a. Stanford University concluderen dat lezen een cognitief proces is waarbij hersenen de gelezen tekst omzetten in betekenis en informatie, wat concentratie vereist.
Alleen met een boek op de bank is leuk, maar het is nog leuker als u over het boek, de schrijver en literatuur kunt praten met anderen. Dat kan in een leeskring, een kleine groep mensen die hetzelfde boek leest. Leeskringen kunnen bij de Bibliotheek terecht om gebruik te maken van leeskringkoffers.