Lamsvlees en schapenvlees is vlees van schapen dat wordt gebruikt voor consumptie. Er bestaan verschillende classificaties om te bepalen welk vlees nog als lamsvlees telt, maar doorgaans wordt het vlees van een dier dat minder dan een jaar oud is lamsvlees genoemd. Vlees van een ouder dier heet schapenvlees.
Schapen worden in Nederland niet gegeten, omdat we met zijn allen besloten hebben om schapenvlees vies te vinden. Ze kunnen tot vijftien jaar oud worden, maar voor de slager zijn ze met twee jaar al oud.
Overal ter wereld wordt schapenvlees gegeten. Zelfs in Nederland beroemde gerechten, zoals goulash of hutspot, worden vaak bereid met schapenvlees. Een beetje zoektocht levert al snel tientallenwereldgerechten met schapenvlees op.
Schapenvlees bevat – net als geitenvlees – in tegenstelling tot bijvoorbeeld rundvlees vooral korte vetzuren, zoals caprylzuur en caprinezuur. Die vetzuren vervluchtigen en zorgen ervoor dat de kaas van schapen en geiten de herkenbare, kruidige geur en smaak krijgt.
Een slager snijdt een schaap allereerst in zeven stukken: de nek, de schouder/schenkel, de rug, de lende, de bout, de borst en buik en het orgaanvlees. Vandaaruit verwerkt hij het vlees tot de eindproducten, zoals schenkel, borstlap, schouderkarbonade, kotelet of stoofvlees.
Lam (in het algemeen) - is een schaap jonger dan een jaar. Het vlees is erg mals en bevat minder vet dan oudere schapen. Amerikaans lam krijgt typisch melk en graan, wat nog steeds een mildere smaak geeft. Geïmporteerd vlees uit Australië of Nieuw-Zeeland is grasgevoerd en heeft een iets sterkere smaak dan lamsvlees.
Lamsvlees en schapenvlees is vlees van schapen dat wordt gebruikt voor consumptie. Er bestaan verschillende classificaties om te bepalen welk vlees nog als lamsvlees telt, maar doorgaans wordt het vlees van een dier dat minder dan een jaar oud is lamsvlees genoemd. Vlees van een ouder dier heet schapenvlees.
Zuiglammeren zijn dieren van 10-12 weken oud, die uitsluitend door de moeder gevoed zijn, alleen melk gedronken hebben dus. Vlees van deze dieren is goed aan de prijs, zeker als je bedenkt dat er nog niet veel vlees aan de botten zit. De typische, wat scherpe smaak van lamsvlees proeft je nog niet echt.
Geitenvlees heeft de reputatie een sterke, wildachtige smaak te hebben, maar de smaak kan ook mild zijn afhankelijk van hoe de geit wordt gevoed en klaargemaakt. In Caribische culturen wordt veelal het vlees van volwassen geiten gewaardeerd, wat doorgaans pittig is.
De uiteindelijk prijs voor het schaap zal €12,- per kilo netto zijn. Het gewicht van een heel schaap ligt vaak rond de 40-50 kilo. Van een halve schaap zal dit dus rond de 20-25 kilo liggen. Andere wensen zijn ook mogelijk.
Het doden van een schaap gebeurt met behulp van elektriciteit. De slachter beschikt daarvoor over een soort tang die aan weerzijden op de kop wordt geklemd. Daardoor worden de hersenen uitgeschakeld en is het schaap in wezen hersendood en kan geslacht worden.
Lamsvlees is niet gezonder of ongezonder dan andere vleesproducten. Lamsvlees bevat vitaminen en mineralen, zoals kalium, magnesium, zink en ijzer. Net als andere vleesproducten past ook lamsvlees uitstekend in een goed voedingspatroon.
Maar echt overeenstemming was er niet over de smaak van schapenvlees. 'Kruidig' was de meest gebruikte kwalificatie, maar mensen proefden ook 'saffraan', 'een zoetje', 'zurig' of zelfs 'verf'. De geuren die de proevers waarnamen, varieerde van 'kaasachtig' tot 'wild' of 'delicaat'.
Een lam mag maximaal een jaar oud zijn. Daarna is lamsvlees geen lamsvllees meer maar een schapenvlees.
Kalfsvlees is lekker, mager, super mals en het zit boordevol voedingsstoffen zoals vitamine B1, D, eiwitten en ijzer. Daarnaast is het duurzaam, omdat het vlees uit Nederland komt. Ik bestel het kalfsvlees meestal online bij Beef&Steak. Hiervan weet je dan zeker dat het vlees uit Nederland komt.
Een lam dat voor de slacht wordt aangeboden heeft doorgaans een gewicht van tussen de 30 en 40 kilo. Dat levert ongeveer 15 tot 20 kilo vlees op.
Er zijn er op dit moment wel 300.000 in Nederland, waarvan de helft mannetjes. Omdat die geen melk produceren, zijn ze overbodig. Want geitenvlees eten we in ons land eigenlijk niet. Veel van die geitenbokken worden naar het buitenland verscheept of, erger nog: vernietigd.
Hij gaat dan een rangordestrijd aan met zijn verzorger. In de kudde bepalen geiten en bokken onderling de rangorde. De rangorde wordt bepaald door schijngevechten, waarbij de dieren op de achterbenen gaan staan en bij het neerkomen met de horens op elkaar botsen. Gehoornde geiten staan hoger in rang dan ongehoornde.
Geitenvlees heeft ten opzichte van andere vleessoorten ook een laag cholesterolgehalte, hoog ijzer- en hoog eiwitgehalte. Geitenvlees is hierdoor een goede keuze voor sporters, ouderen en alle anderen die op zoek zijn naar een gezond stukje vlees.
Vlees dat uit één stuk bestaat mag bij hoge uitzondering rosé gegeten worden. Denk dan aan een heel stuk rundvlees, varkensvlees, lamsvlees of eend. Denk hierbij aan biefstuk, varkenshaas, eendenborst, rosbief, carpaccio en lamskoteletten.
Men spreekt van lamsvlees tot een leeftijd van 300 dagen. Wanneer we spreken van een zuiglam, hebben we het over een lam dat nog onder de moeder loopt, in de praktijk zijn dat lammeren tot ongeveer vier maanden.
Het lamszieltje is een mager stuk vlees uit de lamsbout en wordt gezien als het lekkerste stukje vlees van het lam. Dit bolvormig stuk bevindt zich aan de bovenzijde van de lamsbout, het gaat hier om het verbindingsstuk tussen bout en rug.
Na zo'n drie tot vier maanden bij hun moeder, worden de lammetjes bij leeftijdsgenoten in groepen gezet. Als ze vier tot twaalf maanden oud zijn gaan ze naar de slacht.
De geconsumeerde hoeveelheid vlees per persoon per jaar ligt rond de 39 kilo. De helft van het karkasgewicht wordt als vuistregel gehanteerd voor het consumptieniveau. We eten het meest varkensvlees met zo'n 18,5 kilo per jaar. Kippenvlees is een goede tweede met 11,5 kilo.
Een schaap krijgt gemiddeld drie lammetjes per keer, deze ooi kreeg er zes. ULFT - In de stal van de familie Riethorst in Gelselaar is zondagavond een lammetjeszesling geboren. Dat is bijzonder, want normaal krijgt een schaap gemiddeld maar drie lammetjes per keer.