Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper.
Traagschuim heeft opvallende eigenschappen
Van nature is het materiaal vrij hard, maar onder invloed van lichaamswarmte- en gewicht wordt het al snel zachter. Dit zal u het gevoel geven dat u lekker wegzakt in het matras.
Traagschuim is warmer doordat je dieper in het matras ligt en er nauwelijks drukpunten zijn.
Hierbij loopt de hardheid op van h1 tot en met h5. Hierbij is h1 de zachtste graad en h5 de hardste graad.
Koudschuim wordt ook wel High Resilience (HR) schuim genoemd omdat het schuim is met een hoge veerkracht. Door de open celstructuur veert koudschuim sneller terug naar zijn oorspronkelijke vorm dan andere schuimsoorten. Door de veerkracht ontstaat er geen kuilvorming bij de heupzone of matras moeheid.
Waar word koudschuim voor gebruikt? Polyurethaan schuim (ook wel koudschuim genoemd) kan heel flexibel maar ook juist heel stug zijn. Voor de matrassen industrie wordt uitsluitend flexibel polyurethaanschuim gebruikt maar voor de meubel industrie wordt zowel hard als zacht koudschuim gebruikt.
Wij raden zijslapers vaak een Pantera® medium of en Talalay® medium matras aan. Deze matrassen geven beide de juiste ondersteuning aan zijslapers. Daarnaast zakken de heupen en schouders goed weg in het matras. Dit zorgt ervoor dat de ruggenwervel een rechte lijn vormt.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Gebaseerd op de resultaten van het onderzoek verzorgde een medium-hard matras patiënten een betere balans tussen ondersteuning van de rug en comfort voor de lage rugpijn dan een hard matras. Slapen op een te hard matras geeft een additionele druk op de rug, dat voor sommige patiënten tot meer rugpijn resulteerd.
Je kan gemakkelijk je hand onder de holte in jouw rug steken wanneer je in ruglig ligt. Als man zal je in zijlig vooral veel druk op de schouders voelen, als vrouw merk je veel druk op de schouders en heupen en krijg je niet voldoende ondersteuning in de taille.
Een koudschuimmatras leent zich perfect voor alle types slapers. Een traagschuimmatras heeft meer een medische toepassing (doorligwonden) en helpt om spierspanning te verlichten door de drukverlagende eigenschappen. Koudschuim voelt altijd even hard of zacht aan.
Traagschuim topdekmatrassen hebben een drukverlagende werking. Het materiaal wordt zacht wanneer het in aanraking komt met warmte en reageert dus op uw lichaamswarmte. Op de plekken waar uw lichaam warmer is, zal het traagschuim zachter en soepeler worden.
Dikte koudschuim matras
De regel is dat hoe dikker het matras, hoe comfortabeler. Ik zou u minimaal 18 cm aanraden maar nog beter is 22 of zelfs 25 cm dik.
Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten. Matrassen van traagschuim (NASA/Visco) reageren op lichaamswarmte en daardoor komt u in een soort kuil te liggen. Dit is niet bevorderlijk voor uw rug en maakt draaien in bed lastig.
Wij adviseren mensen met artrose en/of reuma te kiezen voor een drukverlagend M Line matras. Dankzij het traagschuim in deze matrassen wordt de druk perfect verdeeld. Bij traagschuim wordt de toplaag door uw lichaamswarmte zachter waardoor de gevoelige delen van het lichaam wat verder zullen wegzakken.
Koudschuim heeft een open celstructuur. Dit betekent dat het matras goed ventileert. Het materiaal vormt zich naar je lichaam en verdeelt de druk gelijkmatig. Dat betekent dat je spieren zich ontspannen, de bloedcirculatie optimaliseert en je uitstekend slaapt.
Het heerlijke ligcomfort van een traagschuim matras is dankzij de minimale druk erg goed voor je spieren en gewrichten. Daarnaast worden óók je bloedvaten en zenuwbanen ontlast. Een perfect matras dus wanneer je last hebt van gewrichts- of rugklachten óf deze graag voorkomt.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
Geef het nog even de tijd om te wennen
Net zoals nieuwe schoenen moeten worden ingelopen, geldt dat ook voor een matras. Je kunt het matras inliggen door er een paar nachten op te slapen, of als je het proces wilt versnellen. De meeste aanbieders geven aan dat het tot 60 dagen kan duren om te wennen aan het matras.
Om de pijnlijke heup zo veel mogelijk te ontlasten en rust te geven, is het raadzaam om te kiezen voor een orthopedisch traagschuim matras. Op die manier kunt u enerzijds het herstel bespoedigen en anderzijds uw slaapkwaliteit verbeteren.
Je kunt aan beide vereisten voldoen door te kiezen voor een matras dat vervaardigd is uit koudschuim en traagschuim. Koudschuim is een zeer veerkrachtig materiaal dat ervoor zorgt dat het matras automatisch weer in zijn oorspronkelijke vorm terugkomt, waardoor je van een optimale ondersteuning profiteert.
Matrassen zijn veilig om te gebruiken. Laat een nieuw matras na het uitpakken liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte minstens 72 uur goed luchten. De achtergebleven chemische stoffen, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) en biociden, zullen dan vervliegen. VOS verdampen snel en gemakkelijk.
Dus als een van u beide veel draait gedurende de slaap is een pocket of binnenvering matras niet echt aan te raden. Als u beide of één van u beide zich gedurende de nacht regelmatig omdraait in uw slaap kunt u waarschijnlijk het beste naar traagschuim, latex of koudschuim matrassen kijken.
Kies daarom een matras dat het lichaam ondersteunt, maar geen tegendruk geeft. Een pocketveermatras geeft voor de meeste senioren teveel tegendruk en een traagschuim matras maakt omdraaien moeilijker, omdat je 'in' het schuim zakt. Voor ouderen zijn latex en koudschuim ideaal.
Traagschuim matrassen variëren sterk wat prijs betreft. Sommige modellen kosten zo weinig als 400 euro, terwijl high-end en luxe traagschuim matrassen meer dan 3000 euro zullen kosten.