Walhalla (van het Oudijslands Valhöll) betekent letterlijk Zaal (höll, halla) voor de Gevallenen (val, wal). In de Noordse mythologie was het Walhalla een speciale hemel, voorbehouden aan de gesneuvelden in de strijd. Voor de Vikingen was het sneuvelen in de strijd de hoogste eer die een strijder kon halen.
De Walkuren (Oudnoords valkyrjar) zijn strijdgodinnen uit de Noordse mythologie.
Het Walhalla is het paradijs van de helden die in de strijd gevallen zijn. In figuurlijke zin spellen we 'walhalla'.
Odin heeft vele symbolen zoals een staf, een speer, een ring, twee wolven en een raaf. Zijn vrouw heet Freya (de naam vrijdag kom van Freya.) hij heeft vele zoons. Onder andere de bekende god van de donder Thor (Donar), en Baldr en Hodr die in veel verhalen voorkomen.
Hoe zag het leven in Walhalla eruit? Heiðrun, magische geit in de Noordse mythologie (Publiek Domein – wiki) Het Walhalla of Valhalla wordt in afbeeldingen geschetst als een schitterend paleis, dat was overdekt met schilden. De dappere vechtersbazen die in het Walhalla mochten wonen, genoten de hele dag.
Ragnarök: (Oudnoords lotgevallen van de machten; van regin, gen. pl. ragna = heersende macht (god) + rök = oorzaak, zin van de oorsprong, wending, zoals nog in de volksmond den raak hebben: door het noodlot geraakt worden). Het begrip Ragnarök duidt erop hoe het de heersende machten vergaat van begin tot einde.
De rol van de Walkuren is om te vechten, veldslagen te leiden, de dood onder de krijgers te verdelen en de zielen van helden naar Walhalla te brengen . In de opera vinden we de aanwezigheid van negen Walkuren die in dienst staan van Wotan.
Odin en Thor, de twee machtigste goden in het noordse Asengeloof.
In de meeste gevallen voeren de langschepen uit om handel te drijven. De Vikingen kenden heel veel goden en halfgoden. De meesten waren oorspronkelijk oorlogsgoden. Het geloof in deze goden werd 'Asatru' genoemd.
Hun volksverhalen of saga's waren rijk aan wezens, zoals elfen, trollen en dwergen. Het was een polytheïstische godsdienst, met tientallen verschillende goden. De goden van de Vikingen waren eveneens strijders. Zo hadden ze Thor, de god van de donder.
Ditmaal leek Odin zelfs voorgoed te sterven aangezien zijn kracht overging op Thor. Daar Thor de Ragnarok cyclus had weten te doorbreken, was de kans groot dat Odin inderdaad voorgoed zou zijn gestorven. Hij kwam echter weer tot leven toen Asgard werd aangevallen door de World-Eaters.
Maar de Friezen geloven in Wodan (oppergod), Donar (dondergod) en Freya (godin van de vruchtbaarheid). Dat is volgens de christenen niet het ware geloof. De Friezen worden daarom heidenen (ongelovigen) genoemd en het geloof in hun goden noemt de kerk bijgeloof.
De Vikingen geloofden in meerden goden: Odin, Thor, Loki en Freya stonden centraal. Deze goden werden vereerd in de tempels, met standbeelden en offers van dierenbloed. Volgens de Vikingen behoorde het Walhalla toe aan de oppergod Odin. Om een plekje in het Walhalla te verkrijgen, moest je sterven in de strijd.
Synopsis. Het verhaal van deze opera heeft een voorgeschiedenis over een tweeling kinderen van Wotan: Siegmund en Sieglinde, die jong gescheiden worden van elkaar. Opgejaagd door tegenstanders en een hevige storm betreedt een uitgeputte Siegmund het huis van Hunding.
De gletsjer smelt razendsnel en het kraantjeswater is zo vervuild dat kanker en longziekten de bevolking van het idyllische Edda (de opnames vonden plaats in de Noorse stad Odda, vlak bij de iconische rotspartij Trolltunga) teisteren.
God of War: Ragnarok gaat zoals de titel aangeeft om Ragnarok, de ondergang van de wereld. Kratos en Atreus moeten door de negen realms rijzen terwijl de goden op hen jagen.
De opnames zijn gestart van alweer het derde seizoen van Ragnarok (2020– ). Helaas is er ook minder goed nieuws: het aankomende derde seizoen is namelijk tevens het laatste seizoen van de populaire Netflix-serie.
Daarmee verwijst hij naar de Noorse god Odin. De eeuwenoude religie maakt eerder een spirituele comeback in IJsland. Het land met ongeveer 330.000 inwoners, telt nu zo'n 2400 aanbidders van Noorse goden.
Sleipnir is een achtbenige hengst uit de Noordse mythologie, immens sterk en het snelste paard dat er bestaat. Hij is het paard van Odin en droeg hem volgens de overlevering door de hemel en naar de onderwereld. Sleipnir is het kind van Loki en Svadilfari.
Odin (Oudnoords: Óðinn, Zweeds en Deens: Oden) wordt gezien als de oppergod of alvader in de Noordse mythologie.
De Frisii en de Friezen
Naar huidige inzichten stammen de tegenwoordige Friezen niet af van de Frisii van Tacitus, maar van landverhuizers uit de 5e en 6e eeuw die de kust van Nederland en Duitsland koloniseerden. Er is geen aantoonbaar bewijs voor continuïteit in de bewoningsgeschiedenis van het noorden van Nederland.
Het Friese paard is een sierlijk ogend paard met veel behang en een fiere houding. Het lichaam is compact en sterk. De manen zijn lang, vol en golvend, evenals de staart. De fries heeft een fijn hoofd met korte, spitse en beweeglijke oren.
Typische Friese specialiteiten zijn ondermeer: Fryske Sûkerbôle (suikerbrood), Oranjekoeke (oranjekoek), Drabbelkoeken uit Sneek, Fryske dúmkes, het biertje Us Heit en natuurlijk de enige echte Sonnema Beerenburg of conculega Weduwe Joustra uit Sneek. Heerlijk na een doorwaaide dag op het water.