Uit een onderzoek gepubliceerd in The Journal of Retailing blijkt dat met je handen eten inderdaad zorgt voor een extra smaakbeleving. Dat je minder zou proeven wanneer je het eten niet zou kunnen ruiken wisten we al, maar nu heb je een extra reden om met je handen te eten wanneer dat kan (lees: patat).
Midden-Oosten en India
In sommige delen van het Midden-Oosten doe je veel met je handen. Wel belangrijk dat je het met de juiste handen doet. Zo houd je je rechterhand schoon, die gebruik je voor het oppakken van eten en andere 'schone' dingen.
Kinderen die met hun handen mogen eten en zelf kiezen hoeveel ze willen eten hebben een grote kans dat ze later verschillende dingen lusten, gezonder eten en minder dik worden. Dat meldt Foodlog naar aanleiding van een studie door professor Ann Brown van de Swansea University.
Eten met de handen
Brood, olijven, koekjes, fruit, kip, kreeft, maïskolven, asperges, mosselen, oesters en spare-ribs en ander vlees met botten (mits slechts één hand wordt gebruikt) mogen met de hand worden gegeten.
Vlees met botjes mag je over het algemeen met je handen eten, tenzij het een groot stuk vlees is (maar who cares?). We raden je aan om de grootste stukken vlees af te snijden. Zit er nog wat kip aan de botten? Dan kun je deze prima met je vingers van het botje eten.
Techniek 1: mes erin
Hup, zet dat mes erin en breng de vork naar je mond. Zo kom je er niet alleen met schone vingers vanaf, maar eet je ook langzamer. Hierdoor geniet je nog intenser van die lekkere burger. Je neemt alle ingrediënten in één hap tot je, wat zorgt voor een complete smaakbeleving.
Hoe moet je spareribs eten volgens de tafeletiquette? De tafeletiquette schrijft geen ijzeren wetten voor bij spareribs eten. In de etiquette staat alleen dat het gebruikelijk is dat dit met de hand gegeten wordt, waarbij het vlees met de tanden van het bot getrokken wordt.
Met de Rapley-methode geef je je kind, in plaats van gepureerd eten, stukjes die hij zelf in zijn mond kan stoppen. Voor je je kind grotere stukjes gaat geven, moet hij rechtop kunnen zitten, en goed kunnen slikken en kauwen. Het kan zijn dat je kind er nog niet aan toe is.
Wanneer je kleintje leert eten volgens de Rapley-methode, raakt hij vertrouwd met meer verschillende smaken en texturen dan baby's die gepureerde voeding krijgen. Hierdoor is hij later minder kieskeurig en weigert hij minder vaak voedsel. Minder kans op overgewicht.
In sommige culturen is het luidkeels laten van een boer na het eten een teken van respect voor de gastheer of gastvrouw. In westerse landen daarentegen wordt het boeren meestal als zeer onbeleefd ervaren.
Bestek likken in Rusland
Lik jij altijd je bestek nog even af nadat je je bord hebt leeggegeten? Doe dat maar niet in Rusland. De Russen vinden het simpelweg onbeleefd wanneer je de laatste restjes van je mes en vork aflikt. Maakt niet uit hoe lekker het eten is!
1. Thailand. Altijd, iedereen en óveral: voor de Thai is eten haast als ademen. De Thaise keuken staat bekend om zijn verse ingrediënten en heerlijke kruidige gerechten met kokos en gember.
Speel niet met je bestek of eten
Ga niet met je eten lopen knoeien, houd het netjes op je bord. Plet ook geen aardappelen tot puree op je bord. Neem van alles een klein beetje en doe dat op je vork. Breng de vork of de lepel naar je mond en niet je mond naar je bord.
Vork en mes houd je in bovenhandse greep, het mes rechts. Breng je voedsel met je vork naar je mond, niet andersom en laat het mes nooit je mond raken. Wanneer je je bestek even niet gebruikt, houd ze dan niet als steekwapens in je hand. Laat het naar je bord wijzen.
Leren door belonen
Keep it simple en begin met bovenstaande basis: mes en vork, op de billen zitten, niet smakken of met volle mond, ellebogen van tafel en vragen of je van tafel mag. Dat is ook voor een kind – zeker in het begin – te overzien. Herhaal deze regels aan het begin van elke maaltijd.
Hoeveel per portie? 400 -500 g per persoon.
Het beste is om de ribs te gebruiken op de dag van aankoop, maar ze blijven in ieder geval 2 tot 3 dagen goed in de koelkast. Als je van plan bent om ze pas na 3 dagen of langer te bereiden kan je ze het beste invriezen: in de vriezer kan je ze tot wel 6 maanden bewaren.
Hoe langer ze gebakken worden (op een niet te hoge temperatuur) hoe malser ze worden. Deze moet u geprobeerd hebben! bewaren in de koelkast bij +/- 4 graden voor +/- 2 a 3 dagen. bewaren in de diepvries voor +/- 3 maanden.
Op z'n kop ja. Met je twee pinken ondersteun je de achterkant van je burger, waardoor je voorkomt dat al je toppings eruit vallen. En draai het broodje ook vooral tijdens het eten, tipt Olaf nog. Dan voorkom je dus het beruchte probleem dat je alle toppings naar achteren duwt.
Houdt de pizza in één hand vast en vouw de uiteinden van de korst naar elkaar zodat de hele pizzapunt mee vouwt. Op deze manier druipt alle olie er niet vanaf en vallen de toppings er ook niet vanaf. En eet ook netjes je korstjes op!
Diverse soorten vlees kunnen rauw gegeten worden. Velen van ons denken voornamelijk aan mager rund- of kalfsvlees, maar er zijn ook andere soorten vlees die we rauw kunnen eten. Vers varkensvlees kan bijvoorbeeld ook rauw gegeten worden, maar dat wordt niet zo snel gedaan.
Het servet is bedoeld om je kleding te beschermen voor als je morst. Het servet ligt dus op je schoot. Je maakt dus NIET je bestek er mee schoon en je snuit NIET je neus ermee. Je mag er wel je mond mee deppen.