konijnen eten hun jongen op als ze gestresst zijn maar ook als er iets niet goed is met de jongen dat kan ook de reden zijn dat ze door het hok lagen verspreid dat hoeft natuurlijk niet want ze kunnen ook aan de tepel hebben gehangen terwijl de moeder weg sprong van het nest.
Moederkonijnen houden hun baby's niet bij zich om ze warm te houden, zoals bijvoorbeeld katten, of vogels en kippen, die boven op hun jongen zitten. Ze maken een nest van haren, stro en hooi dat de baby's warm houdt tussen de voedingen in. Als de jonge konijntjes zelf haar krijgen houden ze elkaar heel goed warm.
Het moederkonijn verbruikt heel veel energie met het zogen van haar jongen. Het is daarom nodig dat ze onbeperkt mag eten. Het beste kan ze wat eiwitrijker voedsel krijgen. In plaats van gewoon hooi zou ze bijv.
Konijntjes moeten minimaal 6 weken bij hun moeder blijven. Want tot die tijd drinken ze bij hun moeder. 8 weken is eigenlijk nog beter omdat ze dan nog wat langer van hun moeder kunnen leren.
Voer de babykonijntjes drie keer keer per dag ongeveer 1,5 ml tot ze 90 gram wegen. Ga dan over op 2 keer per dag totdat ze 350 gram wegen. Daarna is 1 keer per dag voldoende. Geef de voeding heel voorzichtig zodat de diertjes zich niet verslikken.
Hoe is het dan gebeurd dat ze zwanger is van dit jonge konijntje? Hou haar maar goed in de gaten, want konijntjes krijgen zelden maar 1 jong konijntje.. het kan zijn dat er nog meer in haar buik zitten. Anders is het raadzaam even naar de dierenarts te gaan.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open. Wees niet bang!
In principe hoeft u aan een nest met konijnen niets te doen. De moeder verzorgt de konijnen twee keer per dag door op het nest te gaan zitten en de jongen te laten drinken. Vaak zal ze verder doen alsof ze niet bestaan. Zaak is het wel om de moeder voldoende eten en drinken te blijven geven, maar spreekt voor zich.
Een konijn kan je vanaf 10 euro kopen of adopteren. Een gevaccineerd, gecastreerd (ras)konijn kost tussen de 45 en 100 euro. Hou er rekening mee dat je konijnen niet alleen mag houden, je zal er dus minstens twee moeten kopen. De aankoop van een hok en ren, de nodige inrichting en het voeder kost ongeveer 200 euro.
Lamprei: een babykonijn wordt een lamprei genoemd. Deze benaming wordt gehanteerd tot het dier volwassen is. Leuk weetje: de naam lamprei lijkt af te stammen van het Iberische woord “Lappa”, wat staat voor “grot” of “hol”.
Dit gewicht zal echt per nest en moeder verschillend zijn. Een konijn in redelijk goede groei zal zeker rond de 10 gram per dag aankomen gemiddeld. Eén voedster uit het nestje blijft bij Bunny Ranch Chanty wonen, de andere jongen gaan naar nieuwe huisjes toe.
Konijnen die als huisdier verkocht worden, worden vaak weggedaan tegen de tijd dat ze 5 tot 8 maanden oud zijn, omdat dan de sex-hormonen beginnen op te spelen. Op die leeftijd kan het konijn vernielzuchtig gedrag gaan vertonen (graven, sproeien, agressie).
Jonge konijnen in de winter
Dit komt omdat ze nog geen wintervacht hebben. Pas in het voorjaar, medio mei, kunnen ze buiten gaan wennen. Konijnen die vanaf de zomer al buiten wonen hebben een dikke wintervacht ontwikkeld. Zij kunnen buiten blijven tot circa 10 graden vorst.
Een nestje konijnen bijvoeren
Ook de jongen krijgen niet genoeg melk en groeien maar langzaam. Dan zul je de jonge konijnen moeten bijvoeren. Laat de jongen gewoon bij de moeder. Het is belangrijk dat ze ook moedermelk blijven drinken, want dit is altijd beter dan kunstmelk.
De ogen staan hoog en aan de zijkant van het hoofd, waardoor een konijn bijna 360 graden kan zien, en zelfs ook boven het hoofd kan kijken. Konijnen zijn vaak verziend, wat verklaard waarom ze snel kunnen schikken van een overvliegend vliegtuig, zelfs als zijn menselijke baasje het nauwelijks kan zien.
Konijnen zijn slimmer dan veel mensen denken en het is zelfs mogelijk om hen dingen aan te leren. Bovendien kunnen konijnen zowel in huis als in de tuin gehouden worden en heeft u de keus uit allerlei rassen en maten. Wie konijnen wil gaan houden, moet echter wel goed weten waar men aan begint.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen.
1) Konijnen zijn heel intelligent
Wist je dat konijnen hele slimme diertjes zijn? Sommige rassen zijn zelfs heel goed te trainen. Je kunt ze bijvoorbeeld leren hun naam te herkennen en te komen als je ze roept. Ook hebben konijnen een heel goed geheugen.
Als de kleintjes heel veel piepen, hebben ze misschien te weinig voedsel. Voeding is zeker in de eerste dagen van groot belang. Ze halen er de benodigde voedingsstoffen uit om evenwichtig op te groeien. Informeer daarom wanneer je vermoed dat de diertjes honger hebben bij de dierenarts of ze bijgevoerd moeten worden.
Konijnen krijgen gemiddeld 3 tot 12 jongen en de dracht duurt ongeveer 32 dagen. Je kunt het beste wachten met dekken tot de voedster een half jaar oud is. Laat de ram en voedster wel eerst rustig aan elkaar wennen.
Konijnen staan bekend om hun vruchtbaarheid: ze zijn jong vruchtbaar en planten zich snel voort. Een voedster kan vanaf 4 maanden vruchtbaar zijn, een ram(melaar) vanaf 5 maanden. De draagtijd is ca 4,5 week en direct na de bevalling kan een voedster weer gedekt worden.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Een echt tam konijn weet wie je bent, herkent je stem en komt met je spelen. Voor jouw tijd en aandacht krijg je liefde terug en je konijn zorgt dat je eindeloos om hem moet lachen vanwege zijn gekke of grappige acties.
Konijnen zijn slimme en intelligente dieren die erg houden van spelen. Met een WC-rol of een eierdoos kun je leuk konijnenspeelgoed maken. Graven maakt konijnen helemaal gelukkig. Dit kan natuurlijk in de tuin, maar ook in een bak zand op je balkon.