Volgens de traditionele Chinese telling is je kindje iets ouder dan volgens de westerse telling. Dat komt omdat je baby in China bij de geboorte al 1 jaar oud is. Je moet dus altijd een jaar optellen bij de leeftijd van je kindje. Daarnaast is de leeftijd van je kind afhankelijk van het Chinees Nieuwjaar.
Het Chinese jaar is een maanjaar. Iedere maand heeft 29 of 30 dagen, het jaar is ingedeeld in 12 maanden. Een jaar heeft 354 dagen. Een maanjaar is dus ongeveer 11 dagen korter dan een zonnejaar.
Betrouwbaarheid Chinese geslachtskalender
Sommigen geloven er heilig in, anderen doen het af als onzin. De kalender is geen wetenschappelijke manier om het geslacht van je kindje bepalen. Het geeft dus geen zekerheid. De echte geslachtsbepaling krijg je pas bij de 20-wekenecho te horen.
Jaar van de rat
Als alle dieren na twaalf jaar aan de beurt zijn geweest, begint de telling weer van voren af aan. Vanaf vandaag tot 11 februari 2021 is het Jaar van de Rat. Alle kinderen die komend jaar geboren worden zijn volgens de Chinese astrologie een rat.
Maar in hoeverre klopt deze kalender? Je zou denken dat de voorspelling voor 50% moeten zijn, maar dat is niet het geval. De voorspellingen volgens de Chinese kalender hebben het in bijna 70 % van de voorspellingen bij het juiste eind.
Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van hevige ochtendmisselijkheid hebben minder kans te bevallen van een jongetje. Onderzoekers aan de Colombia Universiteit toonden aan dat meer dan de helft van de vrouwen met de klacht een meisje kreeg.
“Het geslacht van de baby ligt al vast vanaf het moment van de bevruchting” vertelt klinisch geneticus Klaske Lichtenbelt. “Het hangt af van welke mannelijke zaadcel de vrouwelijke eicel bevrucht. De zaadcel bevat een X-chromosoom of een Y-chromosoom. Dat chromosoom bepaalt het geslacht van het kind.
Chinees Nieuwjaar wordt vaak gekoppeld aan het jaar van de Westerse kalender omdat deze kalender ook in Azië wordt gebruikt. 2022 is daarom het jaar van de tijger.” “De tijger is één van de twaalf dieren van de Chinese horoscoop. Elk dier komt om de twaalf jaar terug.
2022 wordt het jaar van de Tijger
Kinderen geboren tussen 1 februari 2022 en 21 januari 2023, worden geboren onder het teken van de Tijger!
Vaak wordt beweerd dat bepaalde standjes het geslacht van je kind kunnen beïnvloeden, maar hierover bestaat geen onderzoek. Het is dus een zuivere mythe dat de missionarishouding meer meisjes tot gevolg heeft en de hondjeshouding meer jongens.
Tijdens de 20-weken echo wordt er gekeken naar eventuele lichamelijke afwijkingen van het kindje, maar ook het geslacht is dan zichtbaar. Tijdens deze echo kun je zien of het een jongetje of een meisje is.
Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen. Niet bij iedere zwangerschap is het geslacht direct zichtbaar. De baby kan met de benen voor het geslachtdeel liggen. Hier wordt dan geen verder onderzoek naar gedaan.
No worries, zo ziet het er de aankomende vijf jaar uit in de Chinese jaartelling: 2023 is het jaar van het Konijn (vanaf 22 januari), 2024 is het jaar van de Draak (vanaf 10 februari), 2025 is het jaar van de Slang (vanaf 29 januari), 2026 is het jaar van het Paard (vanaf 17 februari).
Op 12 februari 2021 start het jaar van de Os! Volgens de Chinese traditie wordt iedereen geboren in één van de 12 dierentekens.
Een rij kuilen die 10.000 jaar geleden is uitgehouwen, zou de oudste zonne- en maankalender ter wereld voorstellen. Een rij kuilen die 10.000 jaar geleden is uitgehouwen, zou de oudste kalender ter wereld voorstellen.
Goed om te weten: de ascendant wordt ook wel eens 'het rijzende teken' genoemd. Dit is geen planeet, maar wordt bepaald door het punt van de dierenriem (Ram, Stier, Tweelingen, etc.) dat op het moment dat jij werd geboren aan de oostelijke horizon stond.
Je bent integer en houdt je altijd en overal aan je woord. Je gelooft niet in sluiproutes en tijdverspilling. Anderen vinden jou misschien te pragmatisch, Steenbok, maar jij hebt gewoon geen zin in onbelangrijkheden. Al wat niet essentieel is gaat overboord.
Daarom is Chinees Nieuwjaar elk jaar op andere dagen. Chinees Nieuwjaar heet chunjie in het Chinees, wat Lentefeest betekent. Anders dan in de Gregoriaanse kalender wordt in de traditionele Chinese maan-zonnekalender de eerste dag van het jaar als de komst van de lente beschouwd.
De rode envelop ((紅包 hóngbāo) is een fenomeen in China. Je geeft zo'n envelop met geld erin op bruiloften, geboortes en feestdagen als Chinees nieuwjaar, dat dit jaar op 12 februari valt. In China staat rood voor geluk en bescherming tegen bozen geesten. Je geeft er dus als het ware geluk en bescherming mee.
Die vieren feest op 31 december en 1 januari, maar ook met Chinees Nieuwjaar. Dat begint tussen 21 januari en 20 februari, op de tweede nieuwe maan na de kortste winterdag (21 december). Twee weken lang zijn er verschillende feestdagen met als afsluiter een lampionnenfestival, als er weer een volle maan is.
Verder moet je veel calcium binnenkrijgen, dus eet en drink je flink veel zuivel, zoals melk, yoghurt en vla. Kaas moet je wel vermijden, omdat daar veel zout in zit. Ook koffie kun je beter laten staan. Wél goed om te eten: veel fruit, zoals appels, peren, aardbeien en frambozen.
Volgens onderzoekers is het erfelijk bepaald hoeveel X- en Y-chromosomen mannen aanmaken, en dus hoe groot de kans is op een bepaald geslacht. Mannen die dus meer X-chromosomen aanmaken, hebben meer kans op een dochter. Heeft je man dus alleen maar zussen? Dan is de kans wat groter dat jullie een dochter krijgen!
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.