In de bussen en treinen van Arriva gelden deze regels ook. Vervoerder Keolis vraagt reizigers ook om niet te eten en te drinken in de bussen en treinen. Niet alleen omdat het mondkapje dan af moet, maar ook omdat de verpakkingen van eten en drinken mogelijk bronnen van besmetting zijn.
Eet lekker buiten de deur
Drink gerust water tijdens de reis, maar zet daarna wel weer je mondkapje op. Eten of drinken (anders dan water) is niet toegestaan. De (sterke) geuren, vlekken en rommel zorgen voor overlast voor andere reizigers.
Waar mag wat? In de bussen van Connexxion en Arriva mag je alleen water drinken. In de NS treinen mag je alles eten en drinken zolang het andere reizigers niet stoort. In Amsterdams (GVB), Utrecht (U-OV), Den Haag (HTM) is het verboden om te eten en te drinken.
Instappen. Je herkent jouw bus aan het lijnnummer en de eindbestemming, die bovenaan de voorkant van de bus staan. Als de bus aan komt rijden, steek dan je hand op. Er rijden soms meerdere lijnen langs een halte en de chauffeur weet zo zeker dat je mee wilt.
Een vervroeging van 1 tot 2 minuten kan ik bij de bus nog indenken, maar 6 of 7 minuten te vroeg is niet acceptabel. Alhoewel de vervroeging die ik 1 mei maakte wel erg extreem was, komt het helaas te vaak voor. Niet alleen bij de bus, maar ook bij de tram en de trein.
Mocht de beenruimte prima zijn: kies dan altijd een plek bij het raam. De omgeving is vaak prachtig dus de tijd gaat een stukje sneller als je weg kan dromen bij het uitzicht. Is de busreis hobbelig en wordt je snel misselijk, zoek een plek voorin, zodat je je op de weg kan focussen.
Voor busreizen geldt, vanwege veiligheidsvoorschriften en de beperkte beschikbare ruimte, dat u per persoon 1 bagagestuk van maximaal 20 kg en 1 stuk handbagage mag meenemen.
Er mogen maximaal twee uitgeklapte kinderwagens in de bus mee. 'Parkeer' ze op de daarvoor bestemde plek (het balkon). Staan er al twee kinderwagens in de bus, dan beslist de chauffeur of er nog meer kinderwagens mee kunnen. Als de chauffeur vindt dat het kan, zal hij je vragen de kinderwagen in te klappen.
Let op: in al onze bussen kun je een kaartje alleen met pinpas of creditcard betalen. Contant geld wordt niet meer geaccepteerd.
In al onze bussen in Nederland is het niet meer mogelijk om met contant geld te betalen. Dat doen we om de sociale veiligheid in de bus te vergroten voor onze medewerkers en onze reizigers. Wil je toch een kaartje kopen met contant geld? Dat kan bij één van de verkooppunten buiten de bus.
Mag mijn vouwfiets mee in de trein? Je vouwfiets mag gratis mee in de trein als je deze inklapt, ook tijdens de spitsuren. Je vouwfiets klap je in vóór het instappen en klap je weer uit ná het uitstappen. Je vouwfiets (en bagage) mag onder geen enkele voorwaarde buitendeuren, binnendeuren of gangpaden blokkeren.
De minimumleeftijd is verlaagd naar 18 jaar. Uw leeftijd bepaalt daarna wel welk type busvervoer u mag verrichten.
Huisdieren in bussen
Net zoals een konijn in zijn mand of een cavia in zijn draagtas, betaal je niets extra's voor het ritje van je hond. Natuurlijk mogen ook hulphonden meereizen.
Algemene regels fiets mee in bus
Deze fiets wordt als handbagage gezien, omdat je deze fiets zeer compact kunt inklappen. Wel zijn er bepaalde eisen waar een vouwfiets aan moet voldoen om deze zonder problemen mee te nemen in de bus: Bij in- en uitstappen en tijdens het vervoer moet de vouwfiets compact zijn opgevouwen.
Je fiets meenemen
Een geheel opgevouwen vouwfiets gaat gratis mee in de trein én in de bus. In de trein mag buiten de spits ook de gewone fiets mee. Hiervoor heb je een in de meeste gevallen wel een fietskaartje nodig die te koop is bij de automaat op het station.
Een enkeltje naar plaatsen als Brussel, Lille, Parijs, Keulen, Frankfurt of Berlijn is met de bus goedkoper dan met de trein. En soms is de bus nog comfortabeler en sneller ook. Vanuit steden als Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Eindhoven rijden bussen van busmaatschappijen als Ouibus en Flixbus.
Een stadsbus begint bij € 200.000 aanschafprijs.
Vanaf nu beschikken alle bussen over een betaalsysteem waarmee reizigers kaartjes kunnen betalen met pin of creditcard. Ook zonder OV-chipkaart kun je dus gemakkelijk reizen met de bus. Let wel goed op de pinbon, dit is samen met het kaartje wat je van de buschauffeur ontvangt het officiële vervoerbewijs.
Een nekkussen is essentieel als je wilt slapen in de bus. Hierin kun je je hoofd laten hangen en langzaam proberen weg te dutten. Bij het ontwaken (mocht dat lukken) heb je in ieder geval geen stijve nek. Slaapkussens zijn er in allerlei vormen en maten, dus er is altijd wel eentje die bij je past.
Ook tijdens de nachtritten garandeert FlixBus de beste service: extra beenruimte, verstelbare rugleuning, stopcontacten én gratis Wi-Fi. Zo kom je zeker uitgeslapen aan op je bestemming. Daarboven op is reizen met FlixBus het bewezen energiezuinigste alternatief voor het vliegtuig en de auto!
Reis met korting met een persoonlijke OV-chipkaart. Tot en met 3 jaar kun je je kind gratis meenemen in bus, metro en tram. Elk kind van vier jaar en ouder heeft een persoonlijke OV-chipkaart nodig om op saldo met korting te kunnen reizen.
Leeftijdskorting. Kinderen jonger dan 4 jaar reizen gratis. Kinderen van 4 t/m 11 jaar hebben recht op 34% korting als ze op saldo met de bus reizen. In Noord-Brabant krijgen jongeren van 12 t/m 18 jaar ook 34% korting.
Reist uw minderjarige kind (jonger dan 18 jaar) zonder ouder of andere volwassene naar het buitenland? Dan moet uw kind kunnen aantonen dat het toestemming heeft van de gezaghebbende ouder(s).