Elektrolyten heeft je paard nodig voor het goed reguleren van de vochthuishouding, de zuurgraad en de werking van spieren en zenuwen. Elektrolyten zijn een verzameling voor verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, chloride en natrium.
Elektrolyten zijn belangrijke zouten in het lichaam. Ze hebben als functie vochthandhaving met betrekking tot botten, spieren en zenuwen wat belangrijk is voor en tijdens het sporten. Een tekort aan elektrolyten komt niet vaak voor maar na het sporten moeten ze wel aangevuld worden.
De belangrijkste elektrolyten in het lichaam van een paard zijn net als bij mensen natrium, kalium. calcium, magnesium, chloride, waterstoffosfaat en waterstofcarbonaat. Via voeding worden deze elektrolyten normaal gesproken in het lichaam aangevuld.
Elektrolyten aanvullen
Bij een temperatuur van rond de 20 graden raakt het paard bij lichte arbeid ongeveer vier liter vocht en 30 gram zout per uur kwijt. Door voldoende te drinken vult het paard het vocht weer aan.
Elektrolyten daags voor arbeid al voeren
Want ook een lange trailerrit en warm weer kunnen meer zweten tot gevolg hebben. De elektrolyten kun je het beste verstrekken gemengd met water. Echter de elektrolyten kunnen ook door het voer gemengd worden bijvoorbeeld door luzerne.
Omdat paarden veel minder goed hun lichaamswarmte kwijt kunnen zweten ze ook sneller dan mensen. Het kan dus zijn dat een paard tijdens een training flink zweet, maar dit wil niet altijd zeggen dat het paard ook intensief gewerkt heeft.
Naast de belangrijke werking voor je zenuw- en spierfunctie en de vochtbalans in je lichaam, zijn elektrolyten ook belangrijk voor de zuurtegraad van je bloed en het tegengaan van spierkrampen. Elektrolyten zijn onder andere mineralen en zijn te vergelijken met, maar niet hetzelfde als, micronutriënten.
Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras.
Om de zoutbehoefte te dekken wordt er aan krachtvoer meestal zout toegevoegd. Ruwvoer bevat namelijk relatief gezien weinig zout. Daarnaast is een zoutblok een goede manier om extra zout aan je paard te verstrekken.
Magnesium is een van de bouwstenen van het skelet van het paard en een mineraal dat het paard elke dag nodig heeft. Maar ook de spieren hebben magnesium nodig om te kunnen ontspannen. Een magnesiumtekort komt vaak voor bij paarden en kan vervelende blessures opleveren.
Wat is slobber voor paarden? Paarden slobber is een veelal gemalen product dat met voldoende warm water gemengd wordt. Het is een pap van zemelen, met diverse toevoegingen en supplementen zoals bijvoorbeeld calcium. Het staat van oudsher bekend als paardenvoer optima forma, een traktatie deluxe.
Een mens drinkt gemiddeld 2 liter water per dag maar wist je dat een paard 30 tot 35 liter water per dag drinkt?
Zout voorziet in de behoefte aan natrium en chloride. Een paard van 500 kg heeft per dag ca. 8 - 10 gram natrium nodig om in de basisbehoefte te voorzien. Bij intensieve arbeid stijgt dit naar 24 - 30 gram per dag.
De 5 belangrijkste elektrolyten zijn natrium, chloride, kalium, calcium en magnesium. Deze kun je eenvoudig uit voedsel halen, door het eten van tomaten, broccoli en bladgroenten. Calcium en magnesium haal je bijvoorbeeld uit melk, yoghurt, kwark, noten en graanproducten.
Elektrolyten zijn in een vloeistof opgeloste mineralen in ionische vorm (dat wil zeggen niet in verbinding met andere elementen, maar als losse elektrisch geladen deeltjes). Op deze manier komen mineralen ook in ons lichaam voor. Belangrijke elektrolyten zijn natrium, kalium, magnesium en chloride.
Zout bestaat uit natrium en chloride. Het natriumgedeelte is nodig voor een juiste samentrekking van de spieren, inclusief de hartspier, evenals zenuwimpulsen in het lichaam en de hersenen. Als je paard elke dag veel ruwvoer krijgt, eet hij veel belangrijke elektrolyten, behalve natrium.
De rode liksteen bevat naast zout o.a. magnesium, koper, zink, selenium, jodium en ijzer. De witte variant is meestal bedoeld voor melkvee en bevat naast zout o.a. magnesium, koper, zink, selenium en jodium.
Hij lijkt veel op het standaard witte zoutblok, maar veel paarden hebben toch de voorkeur voor een Himalaya zoutblok. Besef als eigenaar echter wel dat je de hoeveelheid zout die je paard nodig heeft als hij veel zweet door warm weer of intensief sporten, niet kunt aanvullen met alleen een liksteen.
Olie is een goede bron van energie. Plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, olijfolie en lijnzaadolie, zijn ook geschikt voor het paard. Een dopje olie per dag helptde vacht mooi glanzend te houden.
Geef je paard (meer) weidegang
Van weidegang komen paarden vaak het snelst op gewicht. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Zorg daarom dat je paard, als dit mogelijk is, lekker veel gras kan eten. Veel paarden staan in de winter minder in de wei dan in de zomer.
Een klein beetje lijnzaadolie over het dagelijkse rantsoen helpt je paard al. Dit zorgt al voor een glanzende vacht en een gezond immuunsysteem.
Elektrolyten (de verzamelnaam voor allerlei zouten, waaronder keukenzout) zijn natuurlijk te vinden in sportdranken en energiebars. We treffen ze ook aan in andere verpakte en verwerkte voeding, maar die bevat vaak toegevoegde suikers die je niet altijd wilt.
Bronnen van natrium uit de voeding
De beste manier om de elektrolyten in evenwicht te krijgen en te houden is door het aanhouden van een gezond voedingspatroon. De hoofdbronnen voor elektrolyten zijn fruit en groenten. In het Westerse dieet is tafelzout echter ook een veelgebruikte bron voor natrium en chloride.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen sterke en zwakke elektrolyten. Bij sterke elektrolyten wordt het deel dat opgelost is in water volledig gesplitst in ionen. Bij zwakke elektrolyten wordt het deel dat opgelost is in water slechts gedeeltelijk gesplitst in ionen. Dit heeft niets te maken met de oplosbaarheid.