Het einde van de proeftijd: doorgaan of toch niet? Aan het einde van de proeftijd wordt op de dag, die al op de eerste werkdag is afgesproken, het gesprek gehouden, waarin wordt nagegaan of de verwachtingen van de onderneming en de nieuwe medewerker zijn uitgekomen.
In het evaluatie- of beoordelingsgesprek worden de prestaties van de medewerker besproken door de leidinggevende met de medewerker in kwestie. De balans wordt opgemaakt, met de bedoeling de medewerker heldere feedback te geven met eventuele aanpassingen die moeten gedaan worden.
Tijdens een evaluatiegesprek maak je samen met je medewerker een eindbalans van de afgelopen periode. Tijdens dit gesprek bespreek je de actiepunten die je vastlegde tijdens functioneringsgesprekken. Evaluatiegesprekken zijn voor beide partijen vaak erg spannend.
Aan het einde van de proeftijd wordt op de dag, die al op de eerste werkdag is afgesproken, het gesprek gehouden, waarin wordt nagegaan of de verwachtingen van de onderneming en de nieuwe medewerker zijn uitgekomen.
Wat is een Proeftijdgesprek? Ongeveer halverwege de proeftijd hebben de manager en de medewerker een kort gesprek over het verloop van het inwerkproces. Doel: weten of de nieuwe medewerker goed op weg is met inwerken en inburgeren.
Wouter Bronsgeest RI. Een goede evaluatie bevat de volgende elementen: focus, zowel in de groep als op de juiste vraag; alle informatie op tafel; gedragen besluiten, en concreet uitvoerbare en controleerbare vervolgafspraken. We schreven hier ook een handboek over, waar we dit tot in detail bespreken.
Maister: "Er zijn twee manieren om de effecten van een manager te meten. In de eerste plaats kun je kijken naar de prestaties van de groep: winst, groei, klanttevredenheid, ontwikkeling van mensen. In de tweede plaats kun en moet je mensen uit de groep vragen om te evalueren of hun manager toegevoegde waarde levert.
Evaluatiegesprek inplannen
Vermeng het niet met inhoudelijke zaken, maar neem echt even de tijd om in te zoomen op het succesvol maken van jouw werknemer. Als je alle vragen goed benut en ook doorvraagt, heb je daar in de regel ongeveer een uur en een kwartier voor nodig.
Door – tussentijds én achteraf – goed te evalueren kom je erachter welke elementen dat zijn. Het geeft alle betrokken partijen belangrijke inzichten over de redenen van het slagen of mislopen van het project, die je mee kunt nemen bij toekomstige projecten.
In verschillende fases van deze cyclus kun je evalueren. We onderscheiden drie hoofdvormen van evalueren: • planevaluatie; • procesevaluatie; • effectmeting.
Bij procesgerichte vragen is het de bedoeling om weg te komen van allerlei inhoudelijke bespiegelingen en vooral na te gaan welke handelingen en (re)acties van mensen hebben geleid tot wat er nu is.
Wat is je hoogste prioriteit aankomende week en welke support heb je van mij nodig? Welk onderdeel van je werk geeft je de meeste energie en motivatie? Wat heb je nodig om je (langetermijn)doelen te behalen? Wat kan ik als leidinggevende doen om je werk fijner te maken?
Juridisch gezien kun je een functioneringsgesprek niet opleggen of verplichten. Er staat niets in het arbeidsrecht over het feit dat een functioneringsgesprek een verplicht element zou zijn. Er staat ook niets in de wet opgetekend over het feit dat weigering reden zou zijn voor ontslag.
In een loopbaangesprek – ook wel POP-gesprek, ontwikkelingsgesprek, loopbaanevaluatiegesprek en persoonlijk ontwikkelingsgesprek genoemd – staat de persoonlijke ontwikkeling van de werknemer in het werk en in de organisatie centraal.
Let dan op dat u vaak geen WW-uitkering kunt krijgen als u zelf ontslag neemt. Ook niet als u ontslag neemt in uw proeftijd. Uw proeftijd geldt alleen als u en uw werkgever de proeftijd schriftelijk hebben afgesproken. U kunt tijdens uw proeftijd uw arbeidsovereenkomst op ieder moment opzeggen.
Proeftijd schriftelijk vastleggen
U en uw werkgever kunnen met elkaar een proeftijd afspreken. Uw werkgever moet dan schriftelijk vastleggen hoe lang uw proeftijd is. De maximale duur van de proeftijd hangt af van de duur van de arbeidsovereenkomst. De proeftijd is nooit langer dan 2 maanden.
Een proeftijd duurt maximaal een maand bij een arbeidsovereenkomst die korter is dan twee jaar, en maximaal twee wanneer de arbeidsovereenkomst langer is of is aangegaan voor onbepaalde tijd. De proeftijd moet altijd schriftelijk worden overeengekomen, en geldt pas wanneer de werknemer dit schrijven heeft ontvangen.