De specerij peper. Peper is een kruid dat je in erg veel gerechten kunt gebruiken voor wat meer pit. Er bestaan veel peper (“piper”) soorten. De soorten waarover je op deze pagina meer informatie vindt zijn: staartpeper, lange peper, betelpeper, daun kadok (wilde betel), groene, witte en zwarte peper.
Voorbeelden van specerijen zijn:
Koriander (zaad) Peper (vrucht) Piment (vrucht) Jeneverbes (vrucht)
Voorbeelden van kruiden zijn peterselie, selderij, lavas en basilicum. Ook worden vruchten en zaden gebruikt, denk aan karwijzaad, mosterdzaad en jeneverbes. Kruiden zijn soms vers te koop als plant en zelf te kweken. Specerijen zijn aromatische of scherp smakende gedroogde delen van planten.
Piment smaakt naar een combinatie van nootmuskaat, kruidnagel, kaneel.Het aroma doet ook denken aan peper, al is het iets minder scherp. Het heeft een redelijk sterke smaak die overheersend kan zijn, dus wees voorzichtig wanneer je het in je gerechten gebruikt.
Zwarte peper wordt gemaakt van de gedroogde, onrijpe bessen van de peperplant. Witte peper wordt gemaakt van de rijpe bessen van de peperplant, waarvan het buitenste laagje is verwijderd. Groene peper is gemaakt van de onrijpe bessen van de peperplant die in azijn of pekel zijn ingelegd.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
De tomaat, paprika, komkommer en peper zijn vanuit culinair en tuinbouwkundig oogpunt groenten, al zal een enkele purist blijven roepen dat het vruchten zijn. Groenteplanten gedijen ook prima in de vensterbank: ze groeien omhoog, zodat ze weinig ruimte nodig hebben.
De heetste peper ter wereld is de Carolina Reaper, waarbij een gemiddelde is gemeten van meer dan 1,5 miljoen SHU en een piekwaarde van 2,2 miljoen SHU. Binnen het BelOrta assortiment zijn er vier pepers die op de schaal van Scoville geplaatst kunnen worden: Padrón, jalapeño, piccantina en habanero.
De Carolina Reaper is de heetste peper ter wereld! Naast de hele hete smaak, is de peper ook herkenbaar aan zijn fruitige smaak. De peper staat op nummer 1 sinds het in 2013 door het Guinness World Records uitgeroepen werd tot heetste peper. De Reaper is gecultiveerd door de Amerikaanse kweker Ed Currie.
Het gehalte aan antioxidanten van zwarte peper is hoger dan die van witte peper. Dit komt vanwege het hogere gehalte aan piperine. Zwarte peper bevat piperine. Deze verbinding helpt het cholesterolgehalte te verlagen door een enzym te remmen dat helpt bij het verteren van vetten en koolhydraten.
Vijfkruidenpoeder, ook wel five-spice genoemd, is een Chinese specerijenmix dat bestaat uit vijf smaken: zoet, bitter, zuur, zout en umami. In de mix vind je, je raadt het al, vijf kruiden: steranijs, Chinese kaneel, kruidnagel, szechuanpeper en venkelzaad zijn de ingrediënten van dit bekende mengsel.
De stelen van harde kruiden als rozemarijn, salie, oregano en tijm kunnen niet gegeten worden.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Piment heel
Piment of Jamaicaanse peper is een “super” specerij. Het geeft een bom van smaken met een warm en kruidig aroma. De smaak heeft wel wat weg van nootmuskaat, kaneel, kruidnagel, foelie en in de verte nog wat peperigs.
Knoflook is rijk aan vitamine B en mineralen. ook wel djahé genoemd, is een specerij dat veel in de Aziatische keuken wordt gebruikt en ook vandaar afkomstig is. Alleen de wortel van de plant wordt gebruikt.
Dat komt dus door de capsaïcine, een stofje die niet in de pitjes van de peper zit, maar in de zaadlijst.Pitjes zitten aan de zaadlijst vast en daardoor worden ze ook heet. Wanneer je een peper eet, denken je hersenen dat er iets warms in je mond zit.
De Madame Jeanette is een zeer hete en aromatische West-Indische pepersoort, waarschijnlijk de heetste peper die er bestaat, wees daarom voorzichtig bij het verwerken en het eten van deze peper. Hij is nauw verwant aan de Habanero, een Mexicaanse pepersoort.
Madame Jeanette is een zeer scherpe (tussen de 100.000 en 500.000 op de schaal van Scoville) variant van de Spaanse peper Capsicum chinense, afkomstig uit Suriname. Hij is geel van kleur en wordt nog wel eens verward met de adjuma (of Yellow Lantern Chili). Adjuma is echter veel korter en nét even iets minder scherp.
Madame Jeanette is een hete, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer heet, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal.
Een gerecht wordt door de gemiddelde Nederlander als pittig ervaren rond de 500-1000 Scoville-eenheden. Dit is laag op de schaal van Scoville wanneer je dit wereldwijd vergelijkt. Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000.
Wist je dat? Het heetste gerecht ter wereld bereid is met kip: Jerk chicken. Van origine wordt de kip gekruid met een mengsel Caribische kruiden waar onder andere hete rode pepers in zitten. Thuis kun je de kippetjes met Tabasco op de barbecue leggen, als je durft.
Het eten van de Carolina Reaper is niet zonder gevaar. Beeld: kiza.eu. De Carolina Reaper heeft een gemiddelde heetheid van ruim 1,5 miljoen op de schaal van Scoville, met uitschieters tot 2,2 miljoen. Deze schaal geeft weer hoe heet stoffen zijn als je ze inneemt, gebaseerd op het capsaïcinegehalte.
Volgens de tuinbouwkundige definitie is echter alles wat aan een kruidachtige plant groeit groente en alles wat aan een houtachtige plant groeit fruit. Dit is een van de criteria om bijvoorbeeld de tomaat niet als fruit, maar als groente te beschouwen.
Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000. Erg scherpe pepersoorten zijn de gele Madame Jeanette uit Suriname en de Habaneropeper uit Mexico welke is verwerkt in Sambal Gledek. Kleine gedroogde rode of groene pepertjes), in Indonesië rawit genoemd, kunnen ook heel heet zijn.
Tomaat. Tomaten zijn technisch gezien fruit, maar dat houdt mensen niet tegen om ze onder de noemer groente te plaatsen. Een discussie hierover liep zo uit de hand dat er in Amerika in 1893 iemand naar het hoger gerechtshof trok en de rechtszaak won. Sindsdien zijn tomaten officieel fruit.