Makkelijk schoon te houdenHoewel zwemwater altijd bacteriedodende middelen bevat, kunnen er onder de douche al heel veel schadelijke micro-organismes worden weggespoeld. Om die reden is douchen voor het zwemmen ook aan te raden.
Bezoekers die (goed) hebben gedoucht (en schone badkleding aan hebben), zorgen ervoor dat het zwembadwater schoner blijft en daarmee makkelijker te desinfecteren, met minder chemicaliën en prettiger om in te zwemmen. Ook zal er minder afvalwater ontstaan en dus minder vers water gesuppleerd moeten worden.
Droge huid
En dat is ook wel nodig met alles wat in het water drijft. Maar chloor is een behoorlijk chemisch goedje en kan je huid uitdrogen. Een paar minuten douchen na het zwemmen gaat dit tegen. Dermatoloog Debra Jaliman adviseert zelfs om daarna een vochtinbrengende crème te gebruiken.
Wanneer je hebt gezwommen in de zee wordt aanbevolen om bij thuiskomt altijd direct onder de douche te springen. Dit heeft verschillende redenen. Het belangrijkste is toch wel de bacteriën die in de zee worden aangetroffen. Uit verschillende studies is gebleken dat de zee bomvol bacteriën zit.
Zwemwater.nl biedt informatie over de zwemwaterkwaliteit bij u in de buurt. U kunt ook met de provinciale zwemwatertelefoon bellen. Informatie over de Europese zwemwaterkwaliteit (in het Engels) kunt u vinden op de website van de Europese Commissie.
Wat kun je doen als je eenmaal zwemmersjeuk hebt? De jeuk en uitslag kunnen na een halve dag alweer verdwijnen, maar ook twee of drie weken aanhouden. De jeuk gaat meestal eerder vanzelf over.
Het recreatiegebied De Rijkerswoerdse Plassen gelegen in Elst, grenzend aan Arnhem-Zuid, is een recreatiegebied waar u prima een dagje uit kunt gaan. Je kunt hier heerlijk zwemmen, luieren, vissen, surfen, duiken of kanoën.
Voordelen van zeewater voor de huid
De natuurlijke mineralen in zeewater hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Dit zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen en huidirritaties en puistjes minder worden. Zwemmen in zeewater kan ook voordelen bieden voor mensen die last hebben van lichte acne.
Zout water is goed voor je huid
Deze geldt alleen voor zwemmen in zeewater en niet voor zwemmen in chloorwater: zwemmen is goed voor je huid. Zout water is rijk aan zout (goh), magnesium en kalium en dat kan helpen bij eczeem, psoriasis, acne en wondjes.
Het gebruik van chloor in uw zwembadwater is in principe niet gevaarlijk. Het kan zelfs zo zijn dat water dat de juiste chloorwaarde heeft gezonder is dan water waaraan geen chloor is toegevoegd. Bacteriën hebben in onbehandeld water namelijk vrij spel.
Je bloedvaten en nieren denken dat er te veel water in je lichaam zit en je nieren gaan dit uitscheiden. Hierdoor moet je tijdens het zwemmen vaak plassen.
Zwemsport is vooral goed voor je spieren, omdat water weerstand biedt die 14 keer hoger is dan lucht. Dit betekent dat zelfs een eenvoudige schoolslag bijvoorbeeld tot 500 calorieën per uur kan verbranden.Met wat meer inspanning, kan je zelfs tot 700 calorieën per uur verbranden!
Door te zwemmen verbrand je calorieën, waardoor je gewicht en lichaamsvet verliest. Door slechts 30 minuten rustig te zwemmen, kun je tot 350 calorieën verbranden.Bij een volledig uur in het zwembad is dat twee keer zoveel.
Een kilo vet is 9000 kcal. Als je gemiddeld 700 kcal per uur verbrandt, dan moet je al bijna 13 uur zwemmen om een kilo vet te verbranden. Om 10 kilo af te vallen is dit dus 130 uur zwemmen.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Zo vormen je buikspieren de verbinding tussen je bewegende armen en bewegende benen, en moeten je lichaam stabiel in het water houden. Een flinke workout. Zwemmen is dan ook erg goed voor je buik. En mooi mee genomen: aangezien je kracht vooral uit je benen komt, train je ook je billen door te zwemmen.
Af en toe eventjes in een zwembad met chloor duiken en wat baantjes trekken heeft niet al te veel effect op je haar, maar als je regelmatig zwemt kan je haar beschadigd worden. Het chloor verwijdert alle natuurlijke oliën, waardoor het haar poreus en breekbaar wordt. Je haar wordt zichtbaar droog en ruw.
Banenzwemmen is goed voor alles! Of je nu gaat trainen om harder te zwemmen of gewoon voor je plezier gaat, met zwemmen profiteert je lichaam van de beweging in het water. Je traint met zwemmen je hart- en vaatstelsel en je versterkt je conditie en spieren, zonder je gewrichten te belasten.
Nadelen van zeewater voor je haar
Het slechte aan zout water is dat het je haar flink kan uitdrogen, waardoor het poreus wordt en sneller afbreekt. Op het strand ben je al gauw geneigd om het haar even vast te binden met een elastiekje, maar dit is dus geen goed idee wanneer je net uit zee komt.
Het oxiderende karakter van chloor kan ook de haarkleur aanzienlijk veranderen doordat de natuurlijke proteïnen in de haarschubben beschadigd worden, wat resulteert in het verlies van vitale lipiden, proteïnen en vocht uit de haarschacht. Door chloor beschadigd haar is vaak droog, broos, pluizig en verandert van kleur.
Zout is een geweldige reiniger voor de haren en de hoofdhuid en is ook goede voor de bloedcirculatie. Het vergroot je kansen op het bevorderen van sterkere en dikkere haren.
Een frisse duik nemen in een zwembad dat zó schoon is, dat je het water kan drinken. Waarna afspoelen onder de douche niet meer nodig is, omdat er geen chloor in het zwembadwater zit. Elke dag zwemmen zonder dat uw haar droog en stug wordt.
In principe mag je overal in Nederland in het buitenwater zwemmen, behalve daar waar het expliciet verboden is: bij vaarroutes en bij bewegende bruggen en dergelijke. De grotere meren en plassen zijn over het algemeen van goede kwaliteit. In kleinere sloten kun je beter niet zwemmen.
~13.6°C. De watertemperatuurwaarde is afkomstig van het dichtstbijzijnde officiële meetstation van Rijkswaterstaat en is een benadering voor deze locatie. Houd altijd rekening met de lokale omstandigheden, in dieper water is het doorgaans kouder dan aan de oever!