Lagere lichaamstemperatuur Wanneer het te warm is val je lastiger in slaap én is de kans groter dat je midden in de nacht wakker wordt. Iemand die naakt slaapt heeft hier minder last van. En pyjama zorgt er namelijk voor dat je het net wat warmer hebt in bed.
Het is beter voor je huid
Wanneer je zonder onderbroek of pyjama slaapt, krijgt je huid de kans om te ademen. Daarom is het ook goed om af en toe op blote voeten te lopen. Als je naakt slaapt, krijgt je huid de hele nacht de tijd om te ademen.
En als het 's nachts ontzettend heet is, bijvoorbeeld vanwege een hittegolf, is een katoenen pyjama ook een uitkomst. Want, zo stelt Hofman, het zweet van je lichaam trekt dan in je nachtkleding in plaats van in je beddengoed. 'Dat kan erg klam worden van het zweet. Met een pyjama slaap je toch wat frisser.
Met of zonder pyjama
Dit heeft alles te maken met je lichaamstemperatuur. “Als je het te warm krijgt 's nachts, ben je gevoeliger voor nachtmerries, lig je sneller te woelen en vermindert je slaapkwaliteit”, aldus de slaapcoach. In sommige gevallen kan het daarom beter zijn om juist zonder pyjama te slapen.
Naakt slapen geeft je huid een kans om te ademen en kan bijdragen aan de hele gezondheid. De belangrijke gebieden zijn de oksels, voeten en geslachtsorganen. Dit 'ademproces' is gekoppeld aan het verlagen van de kans op een huidziekte, zoals voetschimmel, een schimmelinfectie aan het geslachtsdeel en intertrigo.
Slapen zonder onderbroek kan wrijving en irritatie van de huid voorkomen. Volgens dokters koelt je lichaam beter af wanneer je zonder ondergoed slaapt. Hierdoor slaap je beter. Een goede nachtrust is natuurlijk altijd een groot voordeel!
Het antwoord op deze vraag is een volmondig nee. Volgens experts moet je namelijk elke drie tot vier dagen je pyjama in de was gooien. De reden hiervoor? Heel veel bacteriën!
Volgens experts moeten we onze nachtkleding na ongeveer drie tot vier keer dragen in de was gooien. Als je slaapt laat de huid miljoenen dode huidcellen los, daarnaast zweet u 's nachts behoorlijk. Dit zorgt ervoor dat nachtkleding al snel een bron van bacteriën wordt.
Slaapdeskundigen stellen dat de beste slaapkamertemperatuur rond de 18,3 graden Celsius ligt. Als je slaapkamer veel warmer of kouder is, kan dat je beletten om in slaap te vallen en de kwaliteit van je rust beïnvloeden als je eenmaal slaapt.
Veel moeders vragen zich af wanneer ze hun baby een pyjama aan mogen doen. Je baby mag een pyjama aan vanaf 1 jaar. Je moet dit ook niet eerder doen, want tot deze leeftijd hebben ze nog kans op wiegendood. Daarom moet je jouw baby kleden voor deze leeftijd in een onesie / romper met een baby slaapzakje.
De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn. Heel vaak wordt gesteld dat de temperatuur tussen de 16 en 18C moet liggen, maar dit is geen gulden regel! De optimale slaaptemperatuur wordt bepaald door leeftijd, geslacht, slaapgewoonten, het soort matras en het gebruikte bedtextiel.
Ook melatonine, het slaaphormoon, is meer in je lichaam aanwezig bij een lagere temperatuur. Bovendien koelt je lichaam sneller af op een natuurlijke manier in een koude kamer. Hierdoor val je sneller in slaap dan in een warme kamer.
Hoe erg is dat? 'Voor een goede nachtrust is het beter als een slaapkamer niet te warm én niet te koud is', vertelt slaapexpert Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut. 'We slapen het best als ons lichaam iets kan afkoelen. Dit proces wordt al twee uur voordat we gaan slapen in gang gezet.
Wat blijkt? De mannelijke respondenten slapen gemiddeld 14 nachten achter elkaar in dezelfde pyjama, terwijl vrouwen de pyjama na 17 nachten in de wasmachine doen. Vermoedelijk zal het wasgedrag onder mensen uit andere leeftijdscategorieën afwijken, maar 14 en 17 nachten is volgens expert Sally Bloomfield nogal lang.
Toch wijst onderzoek van Smulders Textiel uit dat slechts 33 procent van de Nederlanders daadwerkelijk een pyjama draagt. 25 procent houdt het bij ondergoed, 23 procent draagt daar nog een t-shirt over en 17 procent van de respondenten slaapt het liefst naakt.
Onder een boxpakje kan gewoon een romper gedragen worden.Pyjama's hebben een lange broek met elastische tailleband en een shirt met lange mouwen.
En een satijnen pyjama is wat dunner van stof.Dit geeft de pyjama direct een chiquere tint. Daarom is een pyjama dames satijn bij uitstek geschikt om comfortabel én in stijl een dag door te brengen.
Kies voor luchtige kleding.Geen zware, synthetische pyjama's, maar ademende stoffen als linnen en katoen. Een slaapkamer moet koel zijn, oftewel circa 18 graden. Zet 's avonds het raam op een kiepstand.
De Engelse kolonisten hebben het Indiase kledingstuk in de 19e eeuw geïntroduceerd als nachtkleding. En via de Engelse taal is het woord pyjama in Nederland in gebruik genomen zoals wij die nu kennen.
Doordat je geen ondergoed draagt, bestaat er ook geen barrière meer. Hierdoor zal je dus juist weer meer last krijgen van irritaties. Ook zul je nu opmerken, dat je sneller onfris ruikt tijdens het sporten. Je zult je natte kleren dus meteen moeten uittrekken na een work-out.
Hoeveel procent van de mannen draagt geen ondergoed? Volgens onderzoek draagt 5 tot 7% van de mannen nooit een onderbroek.
In een koele kamer slaap je niet alleen beter, maar verlies je ook sneller gewicht. Je stofwisseling werkt namelijk beter als het koud is. Je lichaam moet dan namelijk harder werken om op temperatuur te blijven. Zo verbrand je dus meer calorieën tijdens het slapen dan wanneer je in een warme slaapkamer slaapt.
Een kamer die te warm of te koud is kan uw slaapkwaliteit ernstig verstoren. Wanneer u het te warm heeft 's nachts zal uw lichaam gaan zweten, wat de kans op nachtmerries vergroot. Een te koude kamer zal er voor zorgen dat u onnodig vaak wakker word 's nachts.
De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. De een slaapt net wat beter met nog een graadje minder en de ander met 19 graden.
Waarom buiten slapen? Buiten slapen is zonder meer gezond, zelfs als het een beetje vriest. De buitenlucht is beter dan de lucht binnen, dus goed voor de longen van je kindje. Zeker als je baby last heeft van allergieën of luchtweginfecties, kan frisse lucht veel goed doen.