Kan iemand mijn telefoon hacken door me te bellen? Uw telefoon zal niet gehackt worden via een telefoontje, maar het kan wel deel zijn van een grotere social engineering of hacking aanval.
Hackers kunnen je telefoonnummer gebruiken om spam- of sms-berichten te verzenden, bijvoorbeeld om je te vragen om geld over te maken naar een bepaalde rekening. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn met wie je je telefoonnummer deelt en om geen persoonlijke informatie te verstrekken aan onbekende personen.
U kunt op haveibeenpwned.com controleren of criminelen uw inloggegevens hebben bemachtigd bij bekende datalekken. Bedenk waar u deze gegevens mogelijk nog meer heeft gebruikt en pas zo snel mogelijk de wachtwoorden aan.
Doe aangifte bij de politie
Doe direct aangifte. Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau.
Hacken betekent digitaal inbreken. Dat kan zijn op computers, maar ook websites of (mail)accounts. Hackers kunnen deze dan voor eigen doeleinden te gebruiken.
Ja. Misschien is hacken niet helemaal het goede word, maar criminelen kunnen je telefoonnummer zeker stelen. Dit doen ze via sim-swapping, wat betekent dat ze jou nummer naar hun eigen simkaart overzetten. Hackers doen dit door je telecommaatschappij ervan te overtuigen dat het nummer van hen is.
Wat gebeurt er als je telefoon gehackt is? Wees alert op afwijkend gedrag, bijvoorbeeld vreemde activiteit op je onlineaccounts, oproepen, berichten, sms'jes van onbekenden en vooral als je telefoon opeens heel traag wordt en de batterij snel leegloopt.
Ieder telefoonnummer kan gebruikt worden voor spoofing. Wanneer uw telefoonnummer gespooft is, wordt er niet echt vanaf uw nummer gebeld, maar de ontvanger ziet uw nummer wel op zijn/haar telefoon staan.
Hoe het werkt is simpel. Je vult je e-mailadres, wachtwoord of telefoonnummer in en de website scant het internet om te zien of deze gegevens voorkomen in een datalek.
Als u geen toegang meer hebt tot uw WhatsApp-account en anderen wel berichtjes uit uw naam krijgen, is uw account overgenomen. Cybercriminelen hebben de code die hiervoor nodig is ontfutseld via een chatgesprek, sms of via de voicemail van uw telefoon.
Iemand anders misbruikt dus hoogstwaarschijnlijk uw nummer, meestal met kwade bedoelingen. Dit verschijnsel wordt spoofing genoemd. Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan. Oplichters maken hierbij slim misbruik van de werking van het mobiele telefoonnetwerk.
Als je vreemde pieken in je gegevensgebruik opmerkt, kan dit wijzen op spionage-apps. Als iemand je mobiele telefoon bespioneert, gebruikt diegene het netwerk om de verzamelde gegevens over jou te downloaden. Als je om de een of andere reden je gegevensgebruik niet bijhoudt, begin daar dan meteen mee.
Spammers wijken uit naar 06-nummers
Deze nummers worden onder andere gebruikt voor scams en robocalls. Naast de 06-nummers die als 'gevaarlijk' worden bestempeld, worden nog eens ruim 3.000 nummers bestempeld als 'irritant'. Deze nummers worden vooral gebruikt door telemarketeers.
Als hackers toegang hebben tot jouw gegevens en apparaten kunnen ze helaas een heleboel dingen doen. Zoals: Je geld stelen en een creditcard of bankrekening openen op jouw naam. Het doen van online aankopen op jouw naam.
Steeds vaker gebeurt het dat het telefoonnummer van een gebruiker wordt gekaapt en wordt overgezet naar een nieuwe simkaart. Vervolgens kunnen de hackers toegang krijgen tot allerlei accounts van het slachtoffer, zelfs als ze met tweefactorauthenticatie zijn beveiligd.
Zojuist gebeld door een uiterst asociale medewerker van T-Mobile (tenminste zo deed hij zich voor) met de mededeling dat ik het abonnement kan verlengen.
Indien een beller mogelijk een spammer is, verschijnt in de tekst 'suspected spam caller' in beeld, samen met een groot waarschuwingsbord, zo vertelt Google. Gebruikers kunnen alsnog opnemen indien gewenst. Ook kan ingesteld worden dat dat nummer altijd naar de voicemail gaat.
Wat moet je doen als je smartphone is gehackt
Eerst moet je alle malware verwijderen die op je apparaat is geïnfiltreerd. Zodra je de gegevensinbreuk hebt verwijderd, kun je beginnen met het beschermen van je accounts en om hackers uit je telefoon te houden.
Gevaren van een hack
Ze nemen ongemerkt een mailwisseling over en veranderen je facturen. Het geld van je klant komt daardoor niet bij jou maar op de rekening van de crimineel terecht. Ze stelen data uit je bedrijf en versleutelen je werkomgeving zodat jij er niet meer bij kunt.
Wat betekent gehackt zijn? Hacken is het digitale equivalent van inbreken. Het kan plaatsvinden op je computer, websites en zelfs je e-mail- of social media-accounts. Eenmaal binnen kunnen hackers deze voor allerlei doeleinden gebruiken, variërend van het versturen van spam tot financiële fraude.
Ben je benieuwd of jouw gegevens ooit gelekt werden en terecht zijn gekomen op het 'darkweb'? Je kan dat zelf nakijken via websites zoals Haveibeenpwned of Firefox Monitor. Je kan je e-mailadres ingeven en dan vertelt de tool of je gegevens voorkomen in een gegevenslek.
Veel malware probeert zoveel mogelijk informatie te verzamelen, bijvoorbeeld welke apps je gebruikt en soms zelfs je toetsaanslagen. Continu doorgaan kost een hoop stroom en dat merk je. Is je smartphone steeds warm zonder dat je oplaadt of bijvoorbeeld een stevige game speelt? Dan is de telefoon mogelijk gehackt.