Zo kunnen bacteriën, zoals salmonella en E.coli, vrijkomen. Wanneer je niet weet dat je vriezer tussentijds ontdooit is geweest en je vervolgens niets vermoedend een stuk bevroren vlees ontdooit, kun je dus vervelende gezondheidsklachten krijgen. Dat is met een muntje in de vriezer verleden tijd.
Gebruik. Een diepvriezer is bedoeld om etenswaren en andere substanties lange tijd te kunnen bewaren, zonder bederf en noemenswaardig vitamineverlies. Afhankelijk van het soort levensmiddelen dat ingevroren is, kunnen de smaak en consistentie na ontdooien en bereiden enigszins veranderd zijn.
Voor wat betreft de diepvriezer
De temperatuur mag maximaal -18° bedragen, zo blijven de etenswaren 48 uur lang diepgevroren zolang u de deur van de diepvriezer niet opendoet en deze goed gevuld is. Diepgevroren producten koelen elkaar immers ook, waardoor ze langer goed blijven. Opgelet!
Of je eten beter weg kunt gooien na een stroomstoring, hangt af van de temperatuur. Hoe langer een stroomstoring duurt, hoe groter de kans dat aanwezige bacteriën zijn uitgegroeid tot aantallen waar je ziek van kunt worden. Een half uur is meestal niet zo'n probleem, een paar uur of een hele dag wel.
In een gesloten vriezer blijven producten gedurende een storing tot 24 uur bevroren. Zie ook de Tips van het voedingscentrum hieronder kort samengevat: Als het eten nog hard is (niet ontdooid) kunt u het opnieuw invriezen.
Een zonnedouche werkt heel simpel zonder elektriciteit, zo bespaar je dus elektrakosten voor warm water en heb je ook warm water mocht de stroom uitvallen. En last but not least, de aanschaf en installatie van een zonneboiler kost veel geld. Terwijl een zonnedouche slechts eenmalig €10 kost.
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.
Voedsel bewaren
Haring of spek pekelen door het in zout te leggen, zorgt ervoor dat je het langer kan bewaren en heeft bovendien geen negatief effect op de smaak. Hetzelfde voor het roken van vlees, vis en kaas. Sommige groenten, fruit en zelfs soorten vlees kan je ook drogen, zodat deze niet kunnen bederven.
Bevroren voedsel blijft minimaal 10 uur geschikt voor consumptie als de stroom uitvalt. De bewaartijd hangt van het apparaat af. In de best geïsoleerde vrieskisten kan bevroren voedsel bij een storing tot wel 64 uur worden bewaard!
Bel daarna direct het Nationaal Storingsnummer: 0800-9009 (gratis).
Dit doe je idealiter iedere twee á drie maanden. Haal dan de stekker uit het stopcontact, leeg de vriezer en ontdooi hem. Haal de lades of planken eruit en was deze met afwasmiddel in de gootsteen. De binnenkant van de vriezer kun je schoonmaken met een mixje van gelijke delen azijn en water.
Heeft u dit echter wel gedaan? Zet de vriezer dan voor in ieder geval 24 uur lang niet aan, zodat de olie weer in de compressor kan zakken. Wanneer u de vriezer wel goed heeft vervoerd kunt u deze 30 minuten tot 4 uur laten rusten.
Een vriezer verplaats je altijd stand. Hiermee voorkom je dat olie van de compressor in de koelleidingen komt en schade veroorzaakt.
De vriezer ontdooien hoeft niet te vaak te gebeuren, maar een keer per jaar is zeker aan te raden. De hoeveelheid ijs in de vriezer wordt anders steeds dikker aan de randen en de bovenkant, waardoor er minder opslagruimte is en uiteindelijk werkt het apparaat minder goed.
Als de vriezer vol ligt, helpt het eten om de koude temperatuur vast te houden, waardoor de vriezer minder hard hoeft te werken om de temperatuur laag te houden. Let er wel op dat je de vriezer niet tot de nok toe volstopt, want er moet wel ruimte zijn voor lucht voor de vriezer om zijn werk goed te kunnen doen.
Waarom moet je de koelkast of vriezer regelmatig ontdooien? Het gevolg van ijsvorming is dat je vriezer minder goed vriest en meer energie verbruikt. Een laagje ijs van slechts 2 mm dik betekent al dat de vriezer 10% meer energie verbruikt! Regelmatig ontdooien van het vriesvak doe je dus niet voor niets.
De ideale temperatuur voor je vriezer is -18°C. Het is bij veel vriezers mogelijk om het apparaat kouder in te stellen, maar dit is in principe niet nodig. Een lagere temperatuur zorgt er niet voor dat voedsel langer houdbaar blijft, maar elke graad lager zorgt wel voor meer energieverbruik.
Afhankelijk van de tijdsduur dat de vriezer ontdooit, zal de munt aan het ijs vast vriezen of – in het slechtste geval – zinken tot op de bodem. Als de munt bovenop het ijs blijft liggen, betekent dit dat het vriesvak of je vriezer goed werkt.
"Groenten, brood, fruit, cake... Alles mag je invriezen en herinvriezen." Ze waarschuwt echter dat het proces de textuur, de kleur en de smaak van je product kan beïnvloeden. "Het zal er misschien niet meer zo appetijtelijk uitzien, en waarschijnlijk niet meer zo lekker smaken als toen het vers was."
Isoleren, isoleren en isoleren!
Ga bijvoorbeeld aan de slag met het isoleren van je woning om in de winter al minder gebruik te maken van aardgas voor het verwarmen van je huis. De voordelen van de verwarming minder vaak aanzetten dankzij een goed geïsoleerde woning zie je al snel terug op je (lagere) energierekening.
Koken op gas
Bij water verwarmen op een gaspit gaat veel energie, gas, verloren langs de pan. Het kost dus ook meer energie om water te verwarmen op gas dan in de waterkoker.
Bedenk hoe je gaat koken.
Een van de beste manieren om zonder elektriciteit te koken is het plaatsen van een houtkachel. Als het te heet wordt boven de houtkachel om te koken, kun je een kampeertoestel op propaan- of butaangas gebruiken (die werken hetzelfde als een gasfornuis).
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Het is belangrijk dat producten, die worden ingevroren, goed zijn verpakt (met goede folie) om uitdroging tegen te gaan. Het hoeft niet perse vacuüm te zijn, maar vacuümfolie beschermt wel goed. vacuüm is dus prima, maar voegt niet iets toe.