De kathedraal is de aangewezen plek voor de wijding van diocesane diakens en priesters, de wijding van de oliën tijdens de Chrismamis en de uitvaarten van bisschoppen van het bisdom. Een katholiek kerkgebouw wordt gewijd alvorens het officieel als godshuis in gebruik wordt genomen.
Een kathedraal is een kerk waar een bisschop zijn zetel, zijn 'cathedra' heeft. Aan een kathedraal werd soms de eretitel basiliek verleend, bijvoorbeeld als de kerk een belangrijke functie had als bedevaartsoord.
Gotische kathedralen
Een essentieel kenmerk van gotische architectuur is de drang de hoogte in te willen bouwen. Ook de behoefte om veel licht naar binnen te halen is kenmerkend. De vensters van gotische kathedralen werden daarom groter en hoger dan die van haar voorganger in de architectuur, de romaanse bouwkunst.
Een kathedraal is een hele grote, indrukwekkende kerk waar grote groepen christenen bijeenkomen om God te eren. Het hoofd van een kathedraal is een bisschop. De kerk dankt haar naam aan de zetel van de bisschop: de katheder.
Een basiliek is in de Rooms-Katholieke Kerk een kerkgebouw met een bijzondere status. Alleen de paus bepaalt welke kerken basiliek mogen heten. Basilieken hebben een belangrijke rol in de kerkgeschiedenis gespeeld of vormen het centrum van bedevaarten.
1. De Sint-Pietersbasiliek (1506 – 1626), Vaticaanstad. De grootste Rooms-Katholieke basiliek staat natuurlijk in de meest belangrijke stad binnen het geloof: Vaticaanstad. De basiliek is ontworpen door enkele grote architecten en kunstenaars uit die tijd, zoals Donate Bramante, Michelangelo en Gian Lorenzo Bernini.
In totaal zijn er nu 25 basilieken in ons land, Bolsward heeft de eerste basiliek van het bisdom Groningen-Leeuwarden. De eerste basiliek van Nederland was de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Sittard, in 2014 werd de eretitel voor het laatst toegekend, aan de Sint-Calixtusbasiliek in Groenlo.
Een kathedraal is een kerk waar de bisschop van een bisdom zijn zetel heeft staan. Het woord 'kathedraal' wordt pas in de middeleeuwen gebruikt ter aanduiding van een bisschopskerk. In de oudheid werd gesproken van een basiliek, omdat in nagenoeg elke basiliek een cathedra stond.
Kathedralenbouwers. Veel kathedralen werden in de Middeleeuwen gebouwd. Machines en hijskranen bestonden toen nog niet. De bouw van zo'n groot gebouw duurde daarom soms wel honderd jaar.
Tot 1559 was de Dom van Utrecht de enige kathedraal in de Noordelijke Nederlanden. Zij is echter al sinds 1580 geen kathedraal meer, omdat de kerk sindsdien protestants is. De Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch is de enige middeleeuwse kathedraal in Nederland die nog actief is.
De Sint Janskathedraal is de grootste kathedraal van Nederland en naast Kasteel Heeswijk, Het Markiezenhof en de Grote Kerk Breda één van de vier officiële Topmonumenten in Brabant. Aanschouw het middeleeuwse beeld van de Zoete Moeder en de prachtige luchtboogbeelden, die uniek zijn in de wereld.
Sint-Pietersbasiliek (Vaticaan Stad)
De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaan Stad is niet alleen de grootste kerk van Europa, het is ook de bekendste kerk.
Het woord 'gotiek' is afkomstig van het Germaanse volk de Goten, hoewel de gotiek daarmee niets te maken heeft. Pas in de 16e eeuw werd deze term door de intellectuelen gebruikt als spotnaam voor een bouwstijl die zij totaal smakeloos en barbaars vonden.
Ontstaan van kathedralen
De kathedralen zoals we die nu kennen zijn vaak gebouwd tussen de 12e en de 16e eeuw. Ze waren het centrum van de stad en stonden aan de wieg van de universiteiten. Dat waren daarvoor kathedraalscholen.
basiliek [1854; WNT]. Ontleend aan Frans basilique 'koninklijke hal' [1495; Rey] < Latijn basilica 'koninklijk gebouw, zuilenhal, gerechtszaal, beurs' < Grieks basilikḕ stoā '(koninklijke) zuilengalerij (in Athene)', afleiding van het bn. basilikós 'koninklijk', afleiding van basileús 'koning', zie → basilisk.
Info Kathedraal Barcelona bezoeken
De kathedraal in de Gotische wijk van Barcelona is genoemd naar de patroonheilige van Barcelona Sint Eulalia; de officiële naam - Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia - is Catalaans voor Kathedraal van het Heilige Kruis en Sint Eulalia.
Hiervoor bouwden de werklieden eerst een houten geraamte, waarop ze een gewelf metselden. Deze constructie hesen ze daarna op en plaatsten hem bovenaan de steigers. Vervolgens bestreken de werklieden de constructie met modder en bevestigden ze er stenen ribben op, die ze vastklemden met sluitstenen.
In totaal telt Frankrijk 154 kathedralen, dus ook als je deze elf hebt gezien, heb je nog even te gaan.
De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, officieel: Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming, ook wel Sterre-der-Zee of in het Maastrichts Slevrouwe genoemd, is een romaanse kerk in het centrum van de Nederlandse stad Maastricht, gelegen aan het Onze Lieve Vrouweplein.
Nederland. Nederland telt anno 2019 27 basilieken.
De Cathédrale Notre-Dame de Reims (Nederlands: Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Reims) is een kathedraal uit de 13e eeuw in de Franse stad Reims. Het is een van de voornaamste gotische bouwwerken van Frankrijk.
De bisschop geniet de volheid van het priesterschap. Hij is de leider en de leraar van het katholicisme in zijn bisdom. 'Bisschop' komt van het Griekse episkopos, wat letterlijk 'opziener' betekent. In de Rooms-Katholieke kerk wordt de bisschop gaandeweg geëerd als opvolger van de apostelen.
Niet de Domkerk in Utrecht, niet de Sint Jan in den Bosch, maar de heilige Willibrordusbasiliek in het Zeeuws-Vlaamse Hulst is gekozen tot de mooiste kerk van Nederland.
De Basiliek van Oostakker-Lourdes is de kerk van een belangrijk bedevaartsoord in Oostakker, een deelgemeente van Gent. Het bedevaartsoord kwam er op initiatief van een adellijke vrouw: Markiezin de Courtebourne-de Nédonchel, die toen op het naburige kasteel Slotendries woonde.
België telt nu 28 basilieken waarbij die van Ronse de derde is in Oost-Vlaanderen. Er zijn maar vier aloude 'grote' basilieken. Deze bevinden zich allemaal in Rome. De belangrijkste is de Sint-Pietersbasiliek en de oudste en eigenlijk pauselijke basiliek: Sint-Jan van Lateranen.