Waarom een 13e maand geven? Deze eindejaarsuitkering is een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde voor werknemers. Daarmee houd je personeel langer in dienst en kun je nieuwe vakmensen aantrekken.
Het voornaamste voordeel voor werknemers is dat het als een extraatje wordt uitgekeerd in de dure feestmaand. In de detailhandel blijkt de dertiende maand ook daadwerkelijk een 'eindejaarsbonus' te zijn.
Zo'n bonus is natuurlijk fijn om te ontvangen in die extra dure maand aan het einde van het jaar. Afhankelijk van je werkgever krijg je wel of niet te maken met een dertiende maandsalaris. Ieder bedrijf heeft namelijk zijn eigen vastgelegde regels als het gaat over het ontvangen van een eindejaarsbonus.
Bij een 13e maand krijg je een bruto-uitkering van je maandsalaris bovenop je normale salaris. Het is dus een extra maand loon. Vandaar de naam: dertiende maand. Een eindejaarsuitkering is een percentage (deel) van je bruto-jaarsalaris.
De meeste arbeidscontracten kennen alleen een dertiende maand toe wanneer de werknemer bij vertrek minstens 5 jaar anciënniteit heeft.
Een 13e maand is een bonus aan het einde van het jaar ter hoogte van één maandsalaris. Je krijgt in december dus eigenlijk twee keer je bruto maandloon. Als je vroeger op je salarisstrook keek, zag je dat er van de dertiende maand netto minder overbleef dan van een normaal maandsalaris.
De dertiende maand valt volledig in de eerste schijf, dus je betaalt 37,07 procent belasting over dit bedrag. Dat komt neer op een bedrag van 1.112 euro. Je houdt dan dus 1.888 euro netto over van je dertiende maand.
Is vakantiegeld hetzelfde als 13e maand? Vakantiegeld is niet hetzelfde als een 13e maand. Je kunt de 13e maand als een extra maandloon zien, die gelijk is aan het bruto maandloon.
Een 13e maand is een extra maand loon. Een eindejaarsuitkering, of eindejaarbonus, is een bedrag dat u zelf bepaalt. Vaak is dit een percentage van het brutojaarsalaris. Het zijn extra beloningen die u één keer per jaar betaalt aan uw werknemers.
Is er een verschil tussen een eindejaarspremie en een 13de maand? Een 13de maand is een eindejaarspremie, maar een eindejaarspremie hoeft niet altijd een 13de maand te zijn. Simpel gezegd is de 13de maand een heel brutoloon bovenop je vast loon. Zoals gezegd, mogen jouw prestaties hier geen invloed op hebben.
Niet noodzakelijk. Zowel de eindejaarsuitkering als de 13de maand staan niet in de wet. Je bent alleen verzekerd van deze extraatjes als ze zijn vastgelegd in je arbeidscontract, bedrijfsregeling of cao.
Het feitelijk verdiende salaris betreft het werkelijk aan de werknemer uitbetaalde salaris, exclusief vergoedingen en toeslagen.
Je bruto inkomen dat meetelt voor je hypotheek bestaat uit: Bruto salaris. Vakantietoeslag. Sociale uitkering.
Bij een vierwekelijkse uitbetaling krijgen medewerkers hun loon iedere 4 weken op dezelfde dag in de week, bijvoorbeeld op woensdag. Dat betekent wel dat de datum waarop wordt uitbetaald altijd anders is. De meeste organisaties betalen medewerkers iedere maand op een vaste datum uit.
Eerst even de puntjes op de i zetten: een 13e maand (of zelfs een 14e …) is een eindejaarspremie, maar omgekeerd gaat dit niet altijd op. De premie heet alleen maar zo, als hij exact overeenstemt met het brutoloon van een volledige maand.
Na het ontslag moet uw werkgever u een eindafrekening geven. Dit is een overzicht waarop staat wat u nog krijgt uitbetaald. Zoals uw laatste salaris, vakantiedagen en vakantiegeld. Daarnaast hebt u misschien recht op een 13e maand, bonussen en het uitbetalen van overuren.
Vakantiegeld is een toelage die werknemers in België en Nederland krijgen met de bedoeling extra kosten van vakantie te dekken. De toelage staat los van het opnemen van betaald verlof.
Naast dat je het uiteraard even kunt navragen bij HR / je baas, kun je je (tot nu toe) opgespaarde vakantiegeld ook zien op je salarisstrook. De hoogte van je vakantiegeld wordt berekend over je salaris van juni 2021 t/m juni 2022. Het vakantiegeld is in de meeste gevallen 8% van het brutoloon.
Wie betaalt de eindejaarspremie? De werkgever.
Het verschil tussen een eindejaarsuitkering en 13e maand
Bij een 13e maand krijg je een extra bruto maandsalaris. Een extra maandloon dus. Daarom ook de naam 13e maand. Een eindejaarsuitkering is een deel van het bruto salaris wat je in het hele jaar hebt verdient.
Wat bij ontslag of vertrek? Als je contract wordt beëindigd voor het einde van het jaar heb je normaalgezien recht op je eindejaarspremie. Die wordt berekend op basis van de periode waarin je in datzelfde jaar hebt gewerkt. In de meeste sectoren is dit recht gewaarborgd als je ontslagen wordt door de werkgever.
Vakantietoeslag is 8 procent van het salaris en de eindejaarsuitkering is 8,3 procent van het salaris inclusief de vakantietoeslag.
Voor de medewerkers zijn de voordelen van salaris per 4 weken als volgt: Je krijgt 13 keer per jaar salaris uitbetaald, in plaats van 12 keer. Dit houdt in dat er minder tijd tussen de uitbetalingen zit. Het jaarsalaris wordt door 13 gedeeld, in plaats van door 12.