Neem het formaat 16 - 32mm of 4 - 16mm voor optimale waterdoorlatendheid. Let op, leg wel worteldoek om vervuiling met zand of aarde tegen te gaan! Legt u drainage aan rond uw huis, dan wilt u mogelijk een decoratieve grindsoort. Hiervoor zijn vele soorten grind of split geschikt, denk aan Wit grind of Basalt split.
Gebruik altijd de korrel 4 - 16mm of 16 - 32mm, dan is de drainerende werking optimaal.
Drainagebuizen leggen
De buizen zijn omwikkeld met kokos of synthetische stof om te voorkomen dat grond de gaatjes verstopt. De gangbare buisdiameter voor tuinen is 80mm. De buizen leg je horizontaal op een bedje van minimaal 3cm grind, grof zand of schelpen. Je kunt ze eenvoudig op maat snijden met een stanleymes.
Het antwoord op de vraag hoe diep drainage soorten moeten liggen is afhankelijk van de grondsoort. Bij zand- en veengronden is 80 cm diep de meest gebruikelijke keuze. Bij andere grondsoorten is het belangrijk dat u de vuistregel van minimaal 60 cm, maximaal 80 tot 90 cm aanhoudt.
Drainage aanleggen opvulling sleuf
Voor het opvullen van de sleuf gebruikt u ongeveer 40-45 cm grofkorrelig zand of schelpen. De bovenste 20 cm kunt u vullen met gewone tuinaarde of met straatzand om er tegels op te leggen. Zorg er voor dat het water oppervlakkig de sleuf goed kan bereiken.
Een grindkoffer is eigenlijk een diepe kuil of sleuf van ongeveer +/- 50cm diep. De sleuf is bekleed met worteldoek en gevuld met grind en heeft als functie water te bergen.
Breng een grote pijp of een specieton zonder bodem of een frame met worteldoek aan in het gat. Vul dit met grof grind. Vul de buitenkant op met aarde. Dek de grindput af met een rooster en/of laat de regenpijp boven de grondput uitkomen.
Wat is een drainagebuis? Een drainagebuis of pijp is een kunststofbuis met gaatjes. Over deze buis zit een mantel van stof gewikkeld die het vuil scheid van het grondwater zodat de buis niet met vuil verstopt komt te zitten. De stoffen mantel die van kokos is gemaakt zorgt voor een erg lange levensduur rond de 55 jaar.
Er zijn diverse afvoerpunten die u kunt gebruiken voor uw drainagesysteem, zoals het riool, een vijver of een sloot. Waar moet u de drainage afvoer op aansluiten? Het antwoord is simpel: op de drainagebuis! De klus zelf is ook gemakkelijk, omdat al onze buizen en hulpstukken zijn voorzien van een kliksysteem.
Breng op de bodem van de sleuf een dun laagje grof zand, schelpen of grind aan. Hierdoor blijft de drainageslang beter waterpas liggen. Vul de sleuf op met van onderen 40 tot 45 cm grof zand of schelpen, van boven 20 cm tuinaarde of straatzand (voor tegels).
Over het algemeen adviseren wij: leg het grind nooit te dik! U zakt dan weg in het grind. De standaarddikte is 5cm, bij maten tussen ± 8 en 25mm. Hoe groter het grind verder wordt, hoe dikker u het legt (hoewel zelden dikker dan 10cm).
In tuinen heb je genoeg aan een drainagebuis met een diameter van 60/80 mm. Maak een gleuf voor de drainage minimaal 60 cm en maximaal 90 cm diep. Leg de drainage op een ondergrond van grind of drainagedoek (3cm / 5cm) en vul deze ook van bovenaf aan, om vervolgens af te dekken met tuinaarde/zand.
Ongeveer 20 tot 30 centimeter is voldoende. Duw met de schop het worteldoek in de sleuven. Vul de sleuven weer met grond en druk het stevig aan. Eventueel kunt u ook nog grondpennen gebruiken om het doek extra stevig vast te zetten.
Bijvoorkeur worden de drainagebuizen met een afschot gelegd van 1 tot 3 mm per meter (1-3 ‰). Bij een afschot van 1 ‰ neemt bij een lengte 350 m de draindiepte al 0,35 m af. Dit is in de meeste gevallen onaanvaardbaar. Een goed afschot is belangrijk.
Betongrind is een goedkope grindsoort die verschillende bonte kleuren kan hebben zoals wit, bruin, geel en grijs.
Wat is Boerengrind? Boerengrind is een grindsoort met bonte kleuren waaronder geel, beige, wit en grijs. Het grind wordt al sinds lange tijd gewonnen in Zuid-Nederland en België en is dan ook erg bekend. Dit komt mede door de zeer gunstige prijs van Boerengrind.
De diepte van de verticale drainage is meestal ongeveer 1,5 m. Met behulp van een vacuümsysteem kan de atmosferische druk gebruikt worden als vervangende belasting. Extra drainage van water uit de grond wordt verkregen door horizontale drains aan te sluiten op de verticale drains.
De beste manier om regenwater af te voeren is eigenlijk heel simpel: laat het de bodem intrekken! Op die manier wordt regenwater uiteindelijk grondwater, en daar maken wij weer drinkwater van. In ieder geval is het erg belangrijk dat je de regenwaterafvoer niet aansluit op het riool.
Maar hoe werkt drainage aansluiten op het riool? De drainageslangen komen in een sleuf in de grond te liggen. Omdat ze zijn voorzien van perforaties, stroomt er water binnen. Zorg ervoor dat de drainagebuizen waterpas liggen met een afschot richting het afvoerpunt, het riool.
Drainage aanleggen kost gemiddeld tussen de €1.000,- en de €1.500,-. Snel een prijsindicatie? Vooral in de laaggelegen gebieden van ons land zijn de meeste dorpjes of steden erg afhankelijk van de aanleg van water drains.
Een grindstrook is simpelweg een strook van grind. Zo'n grindstrook ziet u vaak langs huizen waar een regenpijp of dakgoot zijn water uit laat lopen. Door de drainerende werking van het grind spat het water niet op tegen de muren en zo voorkomt u dat de muren vies worden en verkleuren.
Een grindkoffer is relatief goedkoop. Denk hierbij aan 80 tot 150 euro per m3. Je kunt kosten besparen door grind te gebruiken uit een andere tuin. Vraag eens om je heen of bekijk lokale verkoopsites.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.