Katten zijn hygiënische dieren, ook wat eten en drinken betreft.Daarom houden ze graag eten en drinken gescheiden. Daarnaast vinden deze dieren het fijn om het bakje minstens 30 centimeter van de muur te hebben staan. Zo kan hij achter het bakje staan en de ruimte goed overzien.
Drinken is van levensbelang
Vooral bij katten die uitsluitend droogvoer krijgen en bij katten met blaasproblemen is drinken van levensbelang. Veel katten drinken graag uit de kraan of uit een bakje buiten. Dat heeft niet zozeer te maken met het feit dat ze stromend water lekkerder vinden.
Dat komt vooral omdat katten van warmte houden. Ze gaan graag op een warme plek in huis liggen, bijvoorbeeld bij de radiator of op de strijkplank en moeten niets hebben van dat koude nat. Niets? Jawel, katten drinken het regenwater wel graag, dat geldt ook voor veel honden.
Waterbak niet naast de voerbak
Vaak wordt het waterbakje naast het voerbakje gezet. Maar een kat wil meestal niet drinken als hij op diezelfde plaats gegeten heeft. Ook dat heeft met natuurlijk gedrag te maken. Katten in het wild zorgen ervoor dat hun drinkplaats ver verwijderd is van de plek waar ze eten.
Het is koeler
Een andere reden waarom een kat water uit de kraan drinkt, is omdat dit water koeler is dan stilstaand water. Katten vinden het gigantisch lekker om heerlijk koel water te hebben.
Door vreemden geaaid worden
Katten bepalen vaak zelf wel of ze geaaid willen worden of niet. Ze kunnen dan ook erg schuw zijn bij vreemden. Wanneer iemand die ze niet kennen hen aaien, dan kunnen ze wegrennen of uithalen. Jij vindt het toch ook niet fijn om geaaid te worden door iemand die je niet kent?
Maar waarom is drinkwater nu zo belangrijk voor katten? Drinkwater is erg belangrijk omdat hun lichaam er op ingesteld is zoveel mogelijk vocht te onttrekken aan de urine. Hierdoor wordt de urine zó geconcentreerd, dat dit kan leiden tot problemen met de nieren en urinewegen.
Een kat heeft water nodig. Hieronder een paar tips om het dier voldoende te hydrateren. Melk is goed voor jonge katjes die gezoogd worden. Daarna volstaat water, enkel en alleen water zelfs, want een volwassen kat verteert niet goed lactose en dat kan leiden tot problemen met de ingewanden (zoals krampen, diarree …).
Om te vermijden dat ze hun kop per ongeluk volledig onderdompelen, laten ze het water bewegen om het niveau te checken, of ze gaan even na hoe diep het is met hun poot. Sommige poezen morsen met opzet en drinken dan van de grond.
3. Katten ruiken de chemicaliën in het water. Geur is het meest betrouwbare gevoel van een kat. Hoewel we ze misschien niet detecteren, geven de chemicaliën in het kraanwater het een bepaalde geur die de gevoelige neus van een kitten meteen opneemt.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Hoeveel water hoort een kat te drinken? Gemiddeld zal een kat per dag 40-80 ml water per kilogram lichaamsgewicht moeten drinken. Voor een gemiddelde kat is dit dus ongeveer 200 ml op een dag.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Het aanbieden van meer ligplekken, eet-, drink- en kattenbakken en verstopplaatsen op veilige plaatsen kan helpen. Als de stress van tijdelijke aard is, bijvoorbeeld werklui die in huis aanwezig zijn, kan het tijdelijk uit huis plaatsen van de kat soms helpen.
Belangrijkste tip: geef de kat water te drinken. Ververs dit dagelijks en zorg ervoor dat de kat op meerdere plekken in huis een bak met water heeft staan.
Door eten en uitwerpselen te begraven, verbergen ze geuren voor rivaliserende katten en grotere jagers die het mogelijk op hen gemunt hebben. Moederkatten die voor een nestje zorgen, houden ook het territorium van andere katten en hun kittens schoon en zo bieden zij extra bescherming.
Door te krabben traint de kat daarnaast de spieren van zijn voorpoten. Krabben wordt gebruikt als onderdeel van territoriale communicatie. De kat markeert daarmee zijn leefgebied. Kliertjes, gelegen tussen de voetzooltjes van de kat, scheiden geurstoffen (feromonen) en zweet af, die na menging een unieke geur vormen.
Het wrijven met de voetkussentjes over de grond naast het eten is inderdaad territoriumgedrag. Tussen de voetkussentjes zitten geurklieren die hij bij het wrijven gebruikt om zijn geur eraan te geven.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Een klein beetje appel kan geen kwaad bij je kat. Sterker nog, de antioxidanten in appels kunnen zelfs goed voor haar zijn. Zo zit er calcium, vitamine K en C en veel vezels in appels.
Yoghurt is voor de meeste katten prima, in kleine hoeveelheden. Yoghurt is voor katten zelfs gemakkelijker te verteren dan andere zuivelproducten vanwege de goede bacteriën die het bevat. Yoghurt voor katten is potentieel goed voor de spijsvertering, mits je kleine hoeveelheden geeft.
Door te koud water te gebruiken kan het dier in shock raken. Geef daarnaast steeds kleine hoeveelheden water te drinken. Het is belangrijk dat het dier water tot zich neemt, maar forceer het niet. Zeker bij bewusteloze of erg lusteloze katten kan dit gevaarlijk zijn.
Een kat moet veel drinken, zorg er dus altijd voor dat het bakje goed gevuld is. Katten kunnen gemiddeld 3- tot 4 dagen zonder water voordat er negatieve effecten ontstaan. Als een kat niet drinkt dan verminderd ook zijn eetlust. Mocht je kat minder eten dan is het super belangrijk dat hij goed blijft drinken.
Om de vacht mooi te houden, is het dan ook belangrijk dat uw kat genoeg eiwitten binnenkrijgt. In elk kattenvoer zitten in principe wel eiwitten (katten zijn vleeseters, dus kattenvoer zonder eiwitten is vrijwel onmogelijk), maar het is schrikbarend hoe weinig vlees er in de meeste goedkope kattenbrokken zitten.