De vinger heet zo omdat hij de (trouw)ring draagt. Vroeger werd gedacht dat er een rechtstreekse bloedverbinding was (de Vena amoris) tussen de ringvinger en het hart. De associatie van het hart en de liefde leidde ertoe dat de ring (het teken van de liefde) om deze vinger gedragen werd.
Een ring dragen aan je duim betekent wilskracht, karaktersterkte, vrijheid van gedachtegoed en zelfbewustzijn. Veel treffende associaties te vormen, omdat duimringen het minst gangbaar zijn en daarom een enorme stijllading hebben.
Pinky-ringen werden gebruikt om jezelf te identificeren bij potentiële partners zonder de autoriteiten te waarschuwen. Tegenwoordig worden pinkringen meer geassocieerd met eigenliefde, seksuele onafhankelijkheid en vrijheid van de beperkingen van conventionele relaties.
Welke ring wordt waar gedragen? In Nederland wordt over het algemeen de verlovingsring gedragen aan de ringvinger van de linkerhand. Trouwringen worden meestal gedragen aan de ringvinger van de rechterhand.
Hoeveel ringen je draagt, ligt helemaal aan jouw stijl en het moment. Zelf zijn wij groot fan van meerdere ringen combineren. Wil je meerdere ringen dragen en het toch subtiel houden, draag dan bijvoorbeeld aan de ene hand twee ringen (ringvinger en middelvinger) en aan de andere hand één ring (ringvinger).
Symbool voor de liefde
De meest bekende reden waarom mannen een ring dragen is om geen twijfels over hun burgerlijke staat te laten bestaan.
In Nederland dragen de Katholieken de trouwring links, en de Protestanten juist rechts. Dit geldt overigens niet voor alle landen, dit kan per land verschillen. Overigens komt de traditie vanuit de Oude Egyptenaren, zij droegen de trouwring aan de linkerhand.
Traditioneel draagt de bruid haar verlovingsring aan de linkerhand. Meestal worden de verlovingsring en trouwring bij elkaar gedragen aan de linkerhand, maar heel wat bruidjes doorbreken de traditie. Je kunt de ringen ook gerust splitsen en je verlovingsring rechts dragen en je trouwring links, of omgekeerd.
Traditiegetrouw draag je trouwringen aan je linkerhand. Alle andere ringen vallen in een grijs gebied, daar zijn niet echt duidelijk regels over. Sommigen zeggen dat je een ring aan je niet-dominante hand moet dragen (de hand waar je niet mee schrijft), anderen beweren juist van wel. Kortom, het maakt niet zoveel uit.
Wie een ring aan zijn/haar wijsvinger draagt straalt ambitie en vertrouwen uit. Hiermee onderstreep je jouw leidinggevende kwaliteiten. Het is immers een vinger waarmee je tal van gebaren maakt; naar iets wijzen, iemand lokken, aandacht trekken… Vroeger droegen heel wat koningen een ring aan hun wijsvinger.
Ringen draag je niet alleen meer om je wijsvinger of middelvinger, ook de pinkring en duimring zijn immens populair.
Symboliek en trouwringen
Een ring is rond en oneindig en staat symbool voor eeuwigheid zonder begin en eind. De symboliek is die van eeuwig durende verbondenheid tussen de gehuwden. In leven en dood, in voor- en tegenspoed.
Of je een trouwring links of rechts draagt wordt traditioneel gezien bepaald door je geloof. Ben je katholiek opgevoed dan draag je de trouwring aan de linkerhand terwijl protestanten hun ring aan de rechterhand dragen. Over het algemeen dragen moslims de trouwring aan de rechterhand.
Als we de eeuwenoude tradities van de Romeinen en Egyptenaren moeten geloven, komt het dragen van een trouwring aan de linkerhand voort uit de ''Vena Amoris''. Dat is het bloedvat dat vanuit de linker ringvinger direct in verbinding staat met het hart en wordt ook wel de 'ader der liefde' genoemd.
Verlovingsring blijft links, trouwring wordt rechts gedragen. Het is net zo gebruikelijk om de verlovingsring te dragen voor de bruiloft en daarna. De verlovingsring blijft op de ringvinger van de linkerhand en de trouwring komt naar rechts.
Veel mensen houden hun sieraden om tijdens het slapen, maar juist in de nachtelijke uren kun je veel bewegen en zelfs vast komen te zitten met bijvoorbeeld een armband of ketting. Wij raden daarom altijd aan sieraden af te doen als je naar bed gaat.
Verlovingsringen zijn er al vanaf 300 Euro. De gemiddelde prijs van een verlovingsring ligt echter wel wat hoger. De gemiddelde prijs schommelt ergens rond de 1.000 tot 1.500 Euro. Een trouwring is vervolgens doorgaans wat duurder.
De standaard regel is dat uw ring over de knokkel van uw vinger moet passen. De knokkel dient namelijk als een soort extra zekerheid en zorgt ervoor dat de ring niet kan afglijden. Maar de ring mag ook niet te los zitten, dan kun hij namelijk ergens achter blijven hangen.
In Nederland dragen traditioneel alleen vrouwen een verlovingsring. De man is meestal degene die de ring kiest en koopt.
Zelfs al heb je 10 vingers, dan adviseren we toch om maximaal 3 ringen per hand te dragen. Je mag er natuurlijk meer dragen, maar als basisregel (en een die je pols geen pijn doet) kun je het beste 3 aanhouden.
ZEGELRING ALS TROUWRING
Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een persoonlijke zegelring met het eigen familiewapen of misschien hebben jullie in de familie wel een initiaal die al eeuwen meegaat en van vader op zoon wordt overgedragen. Een mooie traditie dus om in stand te houden en dus dé perfecte trouwring voor jou!
De gemiddelde ringmaat vrouw ligt rond ringmaat 17, terwijl de gemiddelde man ringmaat 20,5 heeft.
Ring stacking doe je door ringen te combineren. Deze ring combinaties kun je samenstellen door meerdere ringen te stapelen aan dezelfde vinger, maar ook door meerdere ringen te plaatsen aan verschillende vingers van dezelfde hand.