Deze provincie is vooral bekend vanwege de hunebedden: prehistorische grafmonumenten, opgebouwd uit enorme rotsblokken die hier waarschijnlijk door de ijstijd gekomen vanuit Denemarken. Maar Drenthe heeft meer: het prachtige Dierenpark Emmen en afwisselende natuur met lange fiets- en wandelroutes.
Drenthe kent 3 paar prachtige nationale parken met prachtige bossen, de heide en zandverstuivingen. Je kunt hier zelfs nog een herder tegenkomen met zijn schapen. De Nationale Parken in Drenthe zijn het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en de Drentsche Aa, en een van de top dingen te doen in Drenthe.
't Olde Landschap wordt Drenthe wel genoemd. Terecht: 60.000 jaar geleden woonden hier al mammoetjagers. En zo'n 5.000 jaar geleden lieten de hunebeddenbouwers hun monumenten achter in het Drentse landschap. Drenthe wordt vaak vergeleken met een omgekeerd soepbord: in het midden ligt een hoger gelegen gebied.
ZUIDLAREN - De inwoners van Westerdiepsterdallen, het kleinste dorp van Nederland, proberen uit alle macht de aanleg van een nieuwe vaarverbinding tussen Veendam en het Zuidlaardermeer tegen te houden.
[demoniem] een inwoner van Drenthe, of iemand afkomstig uit Drenthe.
Je kan op verschillende plaatsen in Drenthe de rijke prehistorie ervaren. Het landschap in oer provincie heeft uiteraard de Hunebedden en aardewerk als erfenis van het trechterbekervolk. Er zijn ook de vele grafheuvels uit de bronstijd, veelal te vinden op verschillende heidevelden zoals het Balloërveld.
De Drentse zandgronden zijn al sinds de verre prehistorie bewoond. Daarvan getuigen onder meer de hunebedden. Uit vondsten uit de Oude Steentijd (het paleolithicum, voor 12.500 9600voor Chr.) en de Midden-Steentijd (het mesolithicum, na 9600 12.500 voor Chr.)
De Hondsrug, het Balloërveld, Fochteloërveen, daar is zoveel te ontdekken! Het Doldersummerveld, het Drouwenerzand, de Gasterse Duinen en het Holtingerveld kleuren in de nazomer helemaal paars. En in het Mantingerveld en het Sleenerzand is het heerlijk wandelen en fietsen. Drenthe stroomt over van natuur.
De grootste publiekstrekker van Emmen is Wildlands Adventure Zoo Emmen, een gethematiseerd dierenpark aan de rand van het centrum. Even buiten de stad ligt het Veenpark, een openluchtmuseum. Daarnaast telt de stad liefst tien hunebedden.
Wat dacht je bijvoorbeeld van David-eet-lekker (rijstebrij), Jan-in-'t-hemd (gerecht van gekookt brooddeeg, ook wel poffert of broeder genoemd) en Meppeler klokkies (gerecht van spek en lever)? Zoals je kan lezen zijn er meer dan genoeg typisch Drentse gerechten om eens uit te proberen.
We gaan op pad met Jan Bos, oud-medewerker van het Drents Archief. Hij weet veel over Drenthe. "De naam Drenthe komt voor het eerst voor in de mistige middeleeuwen. Ergens in de tweede eeuw duikt voor het eerst de naam Tubantia op, dat slaat op Twente.
Lag vroeger op de route Assen - Coevorden (via Wezup en Oosterhesselen) van de Eerste Drenthsche Stoom-Tramweg Mij. (EDS). Het vervoer werd gestaakt in 1933.
Officieel gezien is Emmen een dorp, aangezien het nooit stadsrechten heeft verkregen. Het begrip stadsrechten heeft al sinds de 19e eeuw geen wettelijke betekenis meer dus kun je het een 'stad' noemen. Stadsrechten worden namelijk niet meer verleent.
Drenthe kent een paar steden van formaat, maar alleen Meppel, Coevorden en Assen hebben stadsrechten.
Desondanks heeft Emmen nog altijd bijna 107.000 inwoners, waarmee de Zuidoost-Drentse gemeente de grootste van de provincie is. Assen, qua inwonersaantal de tweede gemeente in Drenthe, kende wel een lichte stijging.
Vooral de veiligheid, het onderwijs en het milieu zijn in Noord-Drenthe erg goed, vergeleken met de rest van Nederland. Ook gaven veel inwoners van Noord-Drenthe aan dat zij gelukkig en tevreden met het leven zijn. Daarnaast is de woning van veel Noord-Drenten dik in orde en hebben er veel mensen (goedbetaald) werk.