'Mozzarella is beste kaas voor pizza'
Kaas voor op de pizza
Kant en klare, speciale pizzakaas is af te raden. Die bestaat namelijk, net als veel pizza's uit de supermarkt en de bezorgpizzeria's, slechts deels uit kaas met toevoegingen als zetmeel en palmolie. In principe is deze “nepkaas” niet ongezonder dan echte kaas maar veel minder smaakvol.
De meest gebruikte kaas op een pizza is mozzarella. Mozzarella is een verzamelnaam voor twee soorten verse kaas. De oorspronkelijk Italiaanse mozzarella is de mozzarella di bufala vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later is men ook mozzarella uit koemelk gaan vervaardigen.
We gebruiken alleen 100% Mozzarella kaas op onze pizza's. Omdat wij vinden dat alleen de beste kaas goed genoeg is voor Domino's pizza's.
Als het op mozzarella speciaal voor de pizza aankomt, dan is droge mozzarella van ZZA hetgeen dat je zoekt. De mozzarella heeft in vergelijking met gewone mozzarella een lager vochtgehalte, tot wel 40% minder. Dit geeft de droge mozzarella een zoutige smaak en een langere houdbaarheid.
Mozzarella. Vrijwel al onze pizza's zijn belegd met de lekkerste mozzarella, afkomstig uit Frankrijk. We maken gebruik van de allerbeste ingrediënten en daarom wordt er 100% mozzarella gebruikt. 100% mozzarella houdt in dat er uitsluitend koemelk wordt gebruikt voor de lekkerste smaak!
De pizza ligt te lang op je werkblad
Dan wordt het deeg steeds natter door bijvoorbeeld de tomatensaus. Deze trekt door je pizzadeeg heen tot aan het werkblad en ook word je deeg er minder sterk van. Hierdoor zal het snel kapot gaan bij het op de schep krijgen of juist eraf krijgen van jou pizzadeeg.
,,In 2021 verkochten we in totaal zo'n 21 miljoen pizza's in Nederland. Hiervan waren maar liefst 1,5 miljoen de pizza pepperoni en 2,1 miljoen de pizza margherita.”
New York Pizza en Domino's
New York Pizza scoort hoger op gebruiksvriendelijkheid (7,1 tegen 6,2), met als gevolg dat hier significant minder bezoekers na de eerste indruk afhaken dan bij Domino's (10% tegen 16%). New York Pizza krijgt ook betere waarderingen voor de onderdelen vertrouwen en imago.
De Quattro Formaggi is één van de bekendste pizza's ter wereld. Deze klassieker wordt bereid met vier heel verschillende kazen: een licht pikante gorgonzola, een zachte mozzarella, een pittige pecorino én een lichtzoete taleggio.
Eigenlijk worden alleen de margherita en marinara erkend als échte Napolitaanse pizza's. Die eerste variant ken je vast. De klassieke marinara bestaat uit tomaat, oregano, knoflook en olijfolie. Net als bij de margherita is ook de bodem van de marinara dun en knapperig en wordt deze gebakken in een echte steenoven.
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
Pizza Carbonara
De Carbonara Pizza bestaat uit de volgende ingrediënten: tomatensaus, kaas, ham. Maar ook ei, spek en ui. Vaak wordt er extra room aan toegevoegd om de smaak te perfectioneren. Zoals bij vele andere Pizza's wordt het toevoegen van oregano ook zeker gezien als een smaaksensatie.
Napels en New York
Bovenaan de ranglijst van 2022 staat Pizzeria I Masanielli (www.pizzeriaimasanielli.it) in Caserta in het zuiden van Italië. Deze plek is niet zo gek, als je bedenkt dat Napels vlakbij ligt.
Voorheen werd een ranglijst opgemaakt per land of continent. Francesco Martucci's I Masanielli in het Italiaanse Caserta en Anthony Mangieri's Una Pizza Napoletana in New York eindigden op een gedeelde eerste plaats als beste pizzeria van de wereld. De derde plaats ging naar Giuseppe Cutraro's Peppe Pizzeria in Parijs.
Het gezondst is een pizza met groenten of maak een bewuste keuze in onze bodems. Zo zijn vegetarische pizza's bijvoorbeeld bijna altijd lager in calorieën. Denk aan varianten met paprika, champignons, tomaat en artisjok.
De Steveston Pizza Company uit canada heeft een pizza bedacht voor maar liefst $450 dollar, omgerekend zo'n € 357. De $450 “C6“ pizza is gemaakt met kreeft, zwarte kabeljauw uit Alaska en Russische osetra kaviaar. Door de verkoopprijs krijgt de pizza een vermelding in het Guiness Book of Records.
Het restaurant Industry Kitchen uit New York heeft de duurste pizza ter wereld op haar menukaart staan. De pizza, met de naam 24K, kost tweeduizend dollar (€1924-,). Ja, echt, TWEEDUIZEND dollar. Oké, laten we daar even bij stilstaan: dat is zo'n € 210-, per slice en €48-, per hapje!
De pizza is een Italiaans gerecht. Het bestaat uit een bodem van deeg, de pizzabodem, waarop voedingsmiddelen als kaas of analoogkaas, tomaten, olijven, champignons, groenten en vlees gedaan worden, die doorgaans wordt gebakken in een oven.
Het gebruik van olijfolie in je deeg maakt het deeg elastischer en verhoogt de bewerkbaarheid ervan.
Van alle kazen die vaak op pizza worden gebruikt is mozzarella een absolute favoriet. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mozzarella van alle kazen het beste smelt, kleurt en bubbelt. In Nederland hebben we het vaak over mozzarella.
Voorkom dat je pizzabodem te nat wordt
Doe dit door de bal in zijn geheel te laten uitdrogen op een schone theedoek voor minstens 15 minuten. Droog genoeg? Snijd (of scheur) de mozzarella dan in stukjes en dep met een keukenpapiertje ook nog eens het vocht van ieder afzonderlijk stukje.