Voeding. 's Nachts wakker worden met dorst heeft overigens niet altijd te maken met de hoeveelheid die je drinkt en voor welke drankjes je kiest; het kan ook aan je voeding liggen. Heb je bijvoorbeeld heel zout of pittig gegeten? Dan kun je ook een dorstig gevoel krijgen gedurende de nacht.
Niet genoeg vocht
Vooral als je veel beweegt, verlies je vaak veel meer vocht dan je zou denken. Ook kan het liggen aan wat je hebt gegeten vlak voor je naar bed bent gegaan. Het is verstandig om op je zout-, alcohol- en suikerinname te letten, omdat een teveel daarvan kan zorgen voor dorst in de kleine uurtjes.
Omdat je lichaam grotendeels uit water bestaat moet het vochtgehalte op peil blijven om zo optimaal te kunnen functioneren. 'S Nachts verlies je minder vocht doordat je lichaam minder hard aan het werk is. Water drinken voordat je gaat slapen is een eenvoudige en effectieve manier om je vochtgehalte weer aan te vullen.
Dorst door je voeding
De hoeveelheid zout per hoeveelheid water moet zo gelijk mogelijk blijven. Wanneer je te veel zout eet raken deze hoeveelheden uit balans en krijgen je hersenen een seintje dat je dorst hebt. Het gevolg is een droge keel en een dorstig gevoel.
Heeft u overmatige dorst en drinkt en/of plast u veel? Deze klachten kunnen vele oorzaken hebben. Een van de mogelijke oorzaken is een stoornis van het antidiuretisch hormoon (ADH). Dit ADH wordt aangemaakt in uw hypofyse, een hormoonklier in de hersenen.
Enkele effectieve oplossingenzijn veel drinken; tabak, alcohol en koffie vermijden (omdat die de mond uitdrogen) en suikervrije kauwgom kauwen. Vaak helpt het ook om 's nachts in de kamer een luchtbevochtiger te installeren. Ten slotte zijn er middeltjes op de markt zoals speekselvervangers of mondbevochtigers.
Diabetes, suikerziekte, is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten. Laat ontdekken van diabetes is levensgevaarlijk.
Glucose trekt water mee, waardoor je heel veel urine aanmaakt en je veel en vaak moet plassen. Zo verlies je veel vocht en droog je uit waardoor je de hele tijd dorst hebt. Als je diabetes hebt en je wordt nog niet behandeld, wil je daardoor veel en vaak drinken.
Geen water drinken voor het slapen
Zo bleek uit een eerder onderzoek dat mensen met een korte slaapduur van zes uur of minder ook onvoldoende hydratatie hadden. Toch is het geen goed idee om voor het slapen dan nog een glas water te drinken, want dat kan de slaapkwaliteit ook aantasten.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Er is echter een reden waarom je beter geen water kunt drinken vlak voordat je naar bed gaat. Om te zorgen dat je niet uitgedroogd raakt, is het van belang dat je genoeg water drinkt. Doe je dit niet, dan kun je onder andere vermoeid raken, prikkelbaar en lusteloos worden en hoofdpijn krijgen.
Warme drankjes werken verfrissend
Enkel wanneer je echt snakt naar wat vocht, zal je lichaam je sneller dankbaar zijn na een glas water op kamertemperatuur. Enkele druppels citroensap zorgen volgens experts ook voor een extra verfrissend effect. Raar maar waar: een warm kopje thee werkt verfrissender.
Als je in korte tijd veel drinkt, raakt het slijmvlies in de maag geïrriteerd. De maag wil de alcohol dan zo snel mogelijk kwijt. Het kan zijn dat je gaat overgeven.
Klachten / symptomen hyper
Door een hoge bloedsuikerspiegel kunnen er klachten ontstaan: u hebt veel dorst. u moet veel plassen. u voelt zich moe en lusteloos.
Prediabetes is een voorfase van diabetes type 2. In deze fase reageert je lichaam al minder goed op insuline. Daardoor heeft je lichaam meer moeite met de verwerking van bloedsuiker. Bij prediabetes zijn de bloedsuikerwaarden al iets hoger, maar nog niet zo hoog dat je diabetes hebt.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet.
Een droge mond ontstaat wanneer je speekselklieren niet genoeg speeksel produceren. De productie van speeksel neemt af naarmate je ouder wordt. Met minder speeksel worden je tanden en tandvlees kwetsbaarder voor cariës en infecties. Ook medicijnen, ziekten of stress kunnen bijdragen aan een droge mond.
Slaap en ontspan voldoende. Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.
Kijk eens goed naar hoeveel vitamine B2 (riboflavine) je binnenkrijgt via voedsel. Deze vitamine is belangrijk voor de energievoorziening voor je lichaam. Bij een tekort kunnen huidafwijkingen ontstaan aan je mond, tong en neus. Zoals rode, droge, gespleten lippen.
Veel mensen met diabetes hebben last van vermoeidheid. Voor een deel komt vermoeidheid door een wisselende suikerspiegel. Maar moeheid kan ook langer duren dan nodig door gedachten en gewoonten, en daar is wat aan te doen. Vermoeidheid bij diabetes komt doordat de cellen van het lichaam niet genoeg energie krijgen.
Een te hoog suikergehalte in het bloed beschadigt de bloedvaten. Als je al lang diabetes hebt en niet goed behandeld wordt, kan dit bijgevolg leiden tot aantasting van alle kleine bloedvaatjes in het lichaam, met gevolgen voor het hart- en vaatstelsel, de ogen, de nieren, het zenuwstelsel en de voeten.
Wat veroorzaakt diabetes mellitus type 2? DM2 ontstaat door overgewicht, te veel en te vet eten en/of te weinig bewegen, in combinatie met erfelijke aanleg. Sommige mensen zijn dus te zwaar, eten te veel en te vet en bewegen te weinig maar krijgen geen diabetes: zij missen de genetische aanleg.