Klachten en symptomen bij divertikels en diverticulitisMeestal geven divertikels zelf geen klachten. Heel soms hebben mensen last van een vage buikpijn of een opgeblazen gevoel. Ook kan een divertikel gaan bloeden, waardoor er bloed uit de anus kan komen.
Divertikels worden vaak per toeval ontdekt omdat ze meestal weinig of geen klachten veroorzaken. Sommige mensen hebben wel klachten zoals een onbekende buikpijn, buikkrampen en soms verstopping of diarree en wat slijm uit de anus. Soms geven divertikels bloed bij de ontlasting.
Dat heet diverticulitis. U krijgt dan buikpijn, meestal links onder in de buik. De ontsteking gaat meestal vanzelf over. Als u pijn heeft, kunt u paracetamol nemen.
Diverticulitis: ontsteking van één of meer divertikels van het colon. Gecompliceerde diverticulitis: diverticulitis die gepaard gaat met complicaties, zoals peridiverticulitis, abcesvorming of perforatie. Divertikelbloeding: een bloeding uit een, al dan niet ontstoken, divertikel.
Divertikels zonder ontstekingen, noemen we diverticulose. Divertikels verdwijnen niet, alleen als de arts een deel van de darm via een operatie verwijdert. Meestal is behandeling van divertikels niet nodig. Het is belangrijk om te zorgen dat uw ontlasting soepel blijft.
Het is niet nodig divertikels in de darm te behandelen. Klachten die eventueel ontstaan, gaan in de meeste gevallen vanzelf over. Het is wel belangrijk dat u uw ontlasting soepel houdt om de kans op een ontsteking te verkleinen. Een ontsteking van één of meer divertikels in de darmwand noemen we diverticulitis.
Hoe het proces van diverticulitis zal verlopen, hangt af van waar de divertikels zich in uw darm bevinden, de ernst van het ontstekingsproces en de aanwezigheid van complicaties. Bij een milde diverticulitis gaat het vaak om pijn links onderin uw buik. De pijn kan echter ook op andere plekken in uw buik voorkomen.
Divertikels zijn op zichzelf volkomen onschuldig en geven weinig tot geen klachten. Klachten als vage buikpijn, krampen en verstopping komen soms voor. Bij de meeste mensen zit de pijn vooral linksonder in de buik. Ook op andere plekken kan pijn voorkomen.
Naast dat je de klacht kunt ervaren, kan je het over het algemeen ook zien aan je buik. De buik kan letterlijk bol gaan staan van een grote hoeveelheid lucht in de buik. Een opgezette buik kan ook gepaard gaan met winderigheid, buikpijn en buikkrampen.
Toegelaten zijn wit brood, beschuit, witte deegwaren en rijst, gelei, kaas, vleeswaren, vlees en vis, water, thee of koffie, helder fruitsap, melk en yoghurt zonder toevoeging van fruit, noten of granen.
Rugpijn door het prikkelbare darmsyndroom
Wanneer je buikpijn krijgt en een opgeblazen gevoel hebt, dan is het mogelijk dat je lijdt aan het PDS of prikkelbaar darmsyndroom. Een van de symptomen hiervan is een erg pijnlijke onderrug.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Gebruik geen rauwe groente en geen vezelige groentes zoals asperges, au- bergine, champignons, maïs, taugé, tuinbonen, zuurkool en venkel. Eet geen draderig en taai vlees. Eet gerust gekookte aardappelen, puree, witte rijst, pasta en mie. Wees voorzichtig met volkoren pasta.
Dikke darm: In wisselende mate krampen en pijn op verschillende locaties. Brijachtige ontlasting afgewisseld met verstopping. Winderigheid.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Voldoende drinken
Zeker bij een vezelrijke voeding is een ruime hoeveelheid drinkvocht erg belangrijk. Vezels houden immers vocht vast in de ontlasting. Drink je te weinig, dan wordt de obstipatie juist erger. Dagelijks is minimaal 1½, maar nog liever 2 liter drinkvocht nodig voor een goede stoelgang.
De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...
Behandeling van diverticulitis
U krijgt een middel voorgeschreven om de ontlasting zacht te maken en pijnstillers om buikpijn en krampen te verminderen. Bij ernstige ontstekingen en koorts schrijft de behandelend arts soms antibiotica voor.
Buikpijn linksonder kan wijzen op een ontsteking in de dikke darm, ook wel culitis ulcerosa genoemd. Als je buikpijn links onderin je buik hebt dan kan dat ook duiden op diverticulitis. Als je diverticulitis hebt dan is een divertikel (uitgerekt stukje van de dikke darm) ontstoken..
De milt bevindt zich in de buik aan de linkerkant van het lichaam. De milt zorgt voor een goede samenstelling van het bloed. Het is een belangrijk orgaan en behoort tot de bloed- en lymfevormende organen, waar ook de lymfeklieren en de lever bij horen.
De belangrijkste klacht bij een buikvliesontsteking is hevige buikpijn. De pijn wordt erger bij diep zuchten.
Stress veroorzaakt PDS niet, maar kan wel de bestaande klachten verergeren . Veel mensen met PDS ervaren nogal wat stress op een dag: je hebt een afspraak, maar vreest dat je onderweg naar de wc moet en er geen kan vinden. Je maakt je zorgen dat je al vier dagen niet hebt kunnen poepen.
Uit onderzoek blijkt dat kaas ook veel glutathione bevat. Deze lichaamseigen stof wordt ook wel de moeder van de antioxidanten genoemd en zorgt voor een goede breingezondheid. Tot slot is het eten van kaas ook goed voor je darmen. Kaas bevat veel goede bacteriën die de gezondheid van je darmen bevordert.
Wanneer u veel last heeft van voortdurende rommelende darmen, dan kunt u overwegen om een darmonderzoek te ondergaan. Bij Darmklachten.nl heeft u de keuze uit diverse testen. Het is verstandig om eerst na te gaan van welke symptomen u last heeft. Wij helpen u graag met het maken van een keuze.