Wellicht krijg je dorst tijdens het voeden. Dat komt omdat je speekselklieren reageren wanneer je lichaam water verliest, zoals bij borstvoeding.Ze geven dan minder speeksel af waardoor je mond droger wordt en je dorst ervaart.
Borstvoeding geven kan leiden tot een dorstig gevoel, dus is het belangrijk om je vochtbalans op peil te houden. Iedereen zou zes tot acht glazen vocht per dag moeten drinken - zelfs meer als je borstvoeding geeft. Drink een glas water, melk of ongezoet vruchtensap terwijl je je baby voedt.
Chocolade veroorzaakt darmkrampen bij je baby
De ene baby zal er meer last van hebben dan de andere. Veel moeders kunnen dan ook alles eten zonder dat hun baby daar last van heeft. Heb je chocola gegeten en heeft je baby duidelijk meer krampen? Dan kan het goed zijn dat je baby het toch minder verdraagt.
Het is een geleidelijk proces en er is dus ook geen sprake van voor- en achtermelk. Hoe vet je moedermelk is, heeft te maken met hoe leeg je borst is. Hoe leger je borst, hoe vetter je melk. Aan het begin van de ene voeding zal je borst voller zijn en je melk dus minder vet dan aan het begin van een andere voeding.
Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren. Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag. Op het hoogtepunt van de lactatieperiode kan er tot 1,5 liter geproduceerd worden en bij tweelingen soms nog meer. Er is zelfs melkproductie tot wel 5L aangetoond.
Moedermelk is de perfecte voeding voor baby's, maar dat geldt niet voor volwassenen. De voedingsstoffen in moedermelk worden door een volwassene anders afgebroken dan door een baby. ,,Voor een volwassene zitten er minder eiwitten in moedermelk dan in andere melk zoals koemelk'', aldus Steele.
Dus jij zal ook een liter extra moeten drinken: water, fruitsap, groentensap, kruidenthee, soep, bouillon of melk. Doe je dat niet, dan heeft dat geen effect op je melkproductie. Maar voor jouw gezondheid is het niet goed. Je kan immers uitdrogen als je te weinig drinkt.
Qua smaak is het lekker zoet en romig. Het doet een beetje denken aan amandelen. Maar soms smaakt moedermelk ook wel wat zuur, zeker als het al eventjes bewaard is geweest. Hoewel de melk dan gewoon nog goed is, valt deze niet altijd bij alle baby's meer in de smaak.
Het lijkt er op dat tussen de 1 à 12u na de maaltijd de grootste concentratie in je melk terecht komt. Dat hangt af van wat je gegeten hebt en hoeveel koemelk er in verwerkt was. Maar er blijken ook grote verschillen te zijn tussen personen onderling.
Op kamertemperatuur (dus moedermelk buiten koelkast) is vers afgekolfde moedermelk tot max. acht uur houdbaar. Colostrum mag twaalf uur op kamertemperatuur worden bewaard. Wil je de moedermelk langer bewaren, zet het dan zo snel mogelijk in de koelkast.
Onrustig aan de borst drinken kan een teken zijn dat je kind een overgevoeligheid of allergie heeft voor iets wat het zelf binnenkrijgt, of iets dat jijzelf eet of drinkt. Denk hierbij niet alleen aan voeding, maar ook aan eventuele vitamines, kunstmatige zuigelingenvoeding en vaste voeding die je kindje krijgt.
Tekenen van een lage melkproductie
Baby's kunnen last hebben van een vertraagde stoelgang, verminderde urineproductie, geelzucht, gewichtsverlies na de geboorte en lusteloosheid. Tijdens de borstvoeding is de baby mogelijk slaperig of gefrustreerd, of wellicht zuigt de baby alleen maar in korte perioden.
Vooral in de colostrum, de allereerste moedermelk, zit veel Immunoglobuline A (IgA). Dit is een antistof die een ontstekingsremmende en ziektewerende werking heeft. Door die antibacteriële werking wordt de melk ook op de huid en wondjes van baby's gesmeerd.
Frequent borstvoeden stimuleert de aanmaak van melk en vermindert stuwing: 10 - 12 keer per dag (24 uur) gevoed worden is voor een pasgeborene heel normaal. Je kunt in het begin niet te vaak voeden; als je niet vaak genoeg voedt, kan dat zelfs nadelig zijn voor de melkproductie.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
De melk wordt nooit ongezond en blijft zich aanpassen aan de noden van het kind. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt borstvoeding aan tot het kind 2 jaar oud is: tussen 0 en 6 maanden enkel moedermelk en erna moedermelk gecombineerd met vaste voeding.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Baby's met overgewicht die uitsluitend borstvoeding krijgen, hebben – net als te dikke baby's die flesvoeding krijgen – een verhoogd risico op overgewicht op latere kinderleeftijd. Dit blijkt uit onderzoek van VUmc en AMC, gepubliceerd in Archives of Disease in Childhood.
Als je baby 's nachts een langer blokje kan doorslapen, laat hem of haar dan toe om 's avonds en 's ochtends vaker te drinken om zo voldoende melkinname te verzekeren. De meeste baby's gaan zelf frequenter voeding vragen voor of na een langer slaapblokje. Op vraag voeden blijft dus de boodschap.
Je baby kan iets vroeger dorst krijgen en wat meer of vaker willen drinken. Geef dus gerust een extra flesje. Het kan ook dat je baby vaker kleine flesjes wil drinken. Net zoals je zelf op een warme dag graag een extra slokje van je waterfles neemt, heeft ook je baby nu andere drinkbehoeften.
Als je toegeeft aan je baby's vraag, dus meer gaat voeden, dan duren de regeldagen meestal echt maar een paar dagen (2-3 dagen). Dan is vraag een aanbod weer op elkaar afgestemd en heb je je tevreden kindje weer terug... Vooral de regeldagen op de 9e dag zijn erg vervelend.
Baby's zullen vaak koude melk willen drinken, maar als opwarmen gewenst is, of als de melk ontdooid moet worden, plaats dan het fles of zakje melk voor een minuut of twee in een kopje warm water.
Zilveren balletjesring met gekleurde steentjes, een Amethist, synthetische Robijn en een synthetische witte Spinel. Het grootste “steentje”is gemaakt van moedermelk, wat de ring extra persoonlijk en uniek maakt. De ring is hoogglans gepolijst en op verschillende maten leverbaar.