Beschadiging van de luchtwegen als gevolg van blootstelling aan parfums en dergelijke wordt in de literatuur niet genoemd. Wel wordt als ervaringsfeit ge- meld dat personen met astma of daarop lijkende klachten nadelige effecten op de luchtwegen rapporteren als gevolg van blootstelling aan parfums en co- lognes.
Conclusie. Parfums bevatten ongetwijfeld chemische stoffen met een mogelijk schadelijke impact op de gezondheid. Maar het is helemaal niet duidelijk in welke concentratie deze stoffen schade berokkenen, laat staan dat er een verband kan gelegd worden tussen gebruik van parfum en kanker.
Natuurlijke parfums bestaan bijna niet meer; zij hebben plaats moeten maken voor syntetische parfums. Daardoor snuif je bij een parfum in werkelijkheid een cocktail van gevaarlijke neurotoxische chemicaliën op. Tegenwoordig bestaat zelfs 95% van de parfums uit petrochemicaliën.
Mensen met astma zijn soms overgevoelig voor bepaalde geuren. Zo kan een 'lekker luchtje' plotseling voor klachten zorgen. Zelfs als iemand uren geleden parfum heeft opgespoten, kun je daar nog last van hebben. Dit geldt niet alleen voor parfum of deodorant.
Geur kan in de leefomgeving hinder veroorzaken. Geur brengt om die reden ook gezondheidsrisico's met zich mee. Geurhinder kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid, een verstoorde ademhaling en een verstoorde hartslag. Ook kan geur psychische klachten veroorzaken.
In cosmetica en huidverzorging vind je vooral schadelijke hormoonverstorende stoffen in de vorm van minerale oliën, parabenen, conserveringsmiddelen, propyleenglycol, polyethyleenglycol, ftalaten en parfum.
Als er wordt gesproken over het schoonmaken na een overlijden of onopgemerkte dood, ligt de nadruk vaak op het risico van bloed overdraagbare ziekteverwekkers. Dit zijn ziektekiemen die in bloed leven en zeer veel ellende kunnen veroorzaken. Sommige van deze ziektekiemen worden bacteriën genoemd en anderen virussen.
Fantosmie – dingen ruiken die er niet zijn
Dan kan er sprake zijn van fantosmie. Hierbij hebben mensen geurhallucinaties. Ze ruiken dingen die er niet zijn. Sommige mensen ruiken de hele dag een vieze geur, zoals bleek of rook.
Een allergie voor parfum behoort tot de zogenaamde “type IV vertraagde type overgevoeligheidsreacties”. Ook wordt er gesproken van een contactallergie. De huidverschijnselen ontstaan doordat de parfumgrondstoffen een afweerreactie hebben veroorzaakt bij de persoon die hiervoor overgevoelig is.
Uit een bevraging van meer dan 4.400 personen blijkt dat een op drie gezondheidsproblemen ondervindt bij bepaalde geparfumeerde geuren. De meest voorkomende klachten waren hoofdpijn (12,6%), huiduitslag (9,1%) en astma-aanvallen (7,0%).
Optie 1: dep de plekken waarop je teveel hebt gesprayd met een watje dat je in alcohol hebt gedrenkt om de geur te neutraliseren. Optie 2: smeer parfumvrije bodylotion over het getroffen gebied. Optie 3: veeg over je polsen, nek of waar dan ook je hebt gesprayd met babydoekjes.
Maar je wilt natuurlijk ook weten hoeveel parfum je dan precies op moet doen. Het aantal sprays hangt eigenlijk sterk af van de sterkte en concentratie van je geur. Wanneer je een geurtje al wat langer gebruikt weet je vaak goed of een geur sterker of zwakker is.
Geuren zijn niet ontworpen om een hele dag te geuren. Een algemene regel is dat een body mist ongeveer een uur zal geuren en cologne zal zijn geur voor ongeveer 3 uur behouden. Eau de toilettes zouden gemiddeld 4 uur moeten geuren en een Eau de Parfum kan op je huid blijven voor gemiddeld 6 uur.
Zo kan je als consumenten letten op het 'EU Ecolabel' en de 'Nordic Swan Ecolabel' letten. Dan bevat het product geen schadelijke chemicaliën, benadrukt stichting Tegengif.
Het zalige geurtje maakt de producten voor consumenten aantrekkelijker. Dat is dan ook de enige reden dat er parfum in huidproducten zit. Voor je huid doet het namelijk niets goeds. Integendeel, het kan juist huidproblemen veroorzaken, zoals irritatie en allergieën.
In meerdere parfums is onder andere de stof ethylhexyl methoxycinnamate aangetroffen. Dit zou bijdragen aan de houdbaarheid van het parfum, maar kan schadelijk zijn. Daarnaast is er in een enkel luchtje de geurstof butylphenyl methylpropional aangetroffen, wat reproductietoxisch is.
Vooral sterke troposmie geeft meestal veel klachten. Bijvoorbeeld doordat eten plots smaakt naar rottend vlees, schimmel, poep of zelfs braaksel. Sommige mensen worden door parosmie somber of zelfs depressief. Dit komt doordat het erg zwaar kan zijn om geuren steeds verkeerd te ruiken.
Dat kan. Geur bestaat uit geurdeeltjes, kleine moleculaire deeltjes die oplossen (verdampen) in de lucht, maar ook vaak in vloeistoffen. Het zijn dus stoffen waar sommige mensen last van hebben. Vergelijk het maar met hooikoorts dat door pollen (stuifmeelkorrels) wordt veroorzaakt.
Ook je neus ligt 's nachts te slapen. Alleen als je al wakker bent kan je de brand ruiken. Doordat je tijdens je slaap dus niet ruikt dat er iets aan de hand is, is de kans groot dat je te laat wakker wordt en het huis niet meer ongedeerd kunt verlaten.
Het snot is aanvankelijk waterachtig van kleur. Net als bij een vorderende verkoudheid, is het snot bij sinusitis vaak dikker, heeft het een geel-groene kleur en soms ook een slechte geur. Als het snot vanuit de neusholte naar de keel loopt (postnasale drip) ontstaat een irriterende hoest.
Hier bestaan geen regels voor. Om een overledene wel of niet thuis op te baren is een vrije keuze. Ook om hem 's nachts alleen te laten. De meeste mensen laten een overledene niet alleen in huis en zorgen voor een wake; dat is een kwestie van gevoel.
Overleden dierbaren die overgegaan zijn naar het Licht, kunnen en komen op bezoek. Veelal zoeken ze contact. Je ervaart dan warmte, liefde en niet meer de onverwerkte emoties en trauma's van die persoon. Vaak kiezen zij ervoor om als tijdelijke gids bij je te blijven en je te ondersteunen.
Natuurlijk mag iemand de overledene op de mond kussen maar men moet wel rekening houden dat daar veel bacteriën aanwezig zijn. Het is wellicht een vervelend praatje maar direct na het overlijden begint het lichaam met het ontbindingsproces. Die lichaamssappen moeten weg en dat gaat vaak via de mondhoeken.