Een schaafwond is een oppervlakkige wond, waarbij de buitenste laag van de huid is beschadigd. Meestal bloedt de wond erg weinig en blijft het bij wat kleine bloedplekjes of -puntjes.Deze bloedpuntjes kunnen wel flink irriteren en pijn doen.
Schaafwonden kunnen veel pijn doen. Dat komt omdat er veel zenuweinden tegelijk zijn beschadigd. Deze pijn gaat normaal gesproken vanzelf weg, na 1 of 2 dagen. Direct nadat de schaafwond ontstaat, kun je de pijn verzachten door te spoelen en koelen.
Bij een schaafwond is de huid open geschuurd en is tenminste een deel van de opperhuid verdwenen. De wond kan de vorm aannemen van één enkele schram tot een grotere geschaafde plek. Over het algemeen bloedt deze weinig tot niet. Wel verschijnen er kleine bloedpuntjes die pijnlijk aanvoelen (ze prikken of branden).
Een ontstoken wond herkennen
De wond is pijnlijk en opgezwollen. Je ziet pus of vocht in de wond. De omringende huid voelt warm aan. In en rond de wond zie je een rode kleur.
De afvoerende lymfevaten zijn beschadigd en niet meer in staat dit vocht voldoende af te voeren. Hierdoor ontstaat een zwelling. Stoffen die zijn vrijgekomen bij het beschadigen van de cellen prikkelen de pijnzenuwen. Er ontstaan ontstekingsverschijnselen; roodheid, warmte, zwelling en pijn.
De meeste wonden genezen vanzelf. Wilt u deze wondjes sneller laten genezen? Houd de wond schoon en bedek het eventueel met een pleister of gaasverband. Bij een complexe of open wond kan genezing langer duren.
Moet je een wond afdekken of niet? Als je een wond hebt opgelopen, is het verstandig om die goed te verzorgen met de juiste producten. Op de vraag of je een wond moet afdekken of openlaten, hebben we maar één goed antwoord: afdekken. Door pleisters of verband te gebruiken, bescherm je jouw huid tegen vuil van buitenaf.
'Van schaafwonden wordt inderdaad gezegd dat je ze het beste aan de lucht kunt laten genezen', reageert Hans van der Pols, wetenschappelijk medewerker EHBO bij het Oranje Kruis. Dat soort wonden bloeden doorgaans niet zo hard, dus het kan ook gemakkelijk zonder een bloedspoor door het huis te trekken.
Bij pijn kunt u een pijnstiller gebruiken.Neem maximaal 4 keer per dag 1000 milligram paracetamol. Als u minder pijn heeft, gaat het lopen en bewegen vaak ook beter. En dat is belangrijk voor het genezen van de wond.
Oppervlakkige ontvelling kan worden behandeld zonder wondbedekker, vaseline of een pleister en een diepe schaafwond met een niet verklevend gaasverband. Bij veel exsudaat kan secundair een absorberend verband worden toegevoegd.
In het ergste geval, als de wond niet goed wordt ontsmet, bestaat het risico op bloedvergiftiging of zelfs tetanus als het tetanusvaccin niet up-to-date is.
Littekenvorming is een natuurlijk proces dat optreedt wanneer de huid zichzelf herstelt, bijvoorbeeld na een snijwond of schaafwond.
Verbind een bloedende wond met een verband of schone (thee)doek. Bijtwonden kan de huisarts tot 8 uur later hechten, andere wonden tot 12 uur later. Is de wond in contact geweest met aarde, straatvuil, mest of besmet bloed of speeksel? Zo nodig geeft uw huisarts u een tetanus-prik of antibiotica.
Je kunt als regel aanhouden dat als de wond 5% of meer van het lichaamsoppervlakte bevat, je het beste langs de dokter kunt gaan. Als de schaafwond begint te genezen en er zit een korst op, dan kun je de schaafwond verzorgen door er wat vaseline op te smeren.
Ga niet in bad, zwemmen of naar de sauna zolang uw wond open is. De huid wordt dan namelijk zacht. Daardoor wordt uw wond niet goed beter.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Sander van den Bogert: ,,Vroeger was het gebruikelijk om wonden zoveel mogelijk 'aan de lucht' te laten genezen, zonder pleister. Tegenwoordig is bekend dat een licht vochtige wond onder een pleister juist sneller geneest dan een droge wond en minder pijn doet. Dat afdekken stimuleert het dichtgroeien.
Reinigen wond
Als u gaat douchen verwijdert u het verband pas als u klaar bent met shampoo en zeep. Er mogen geen zeepresten in komen. Aan het eind van de douchebeurt spoelt u de wond goed uit. Daarna dept u de wond en de wondranden zorgvuldig droog met gazen.
Je kunt dit trouwens zien doordat de huid rondom de wond een beetje op gaat zwellen, wat rood wordt en ook gevoelig kan zijn. Je kunt ook te maken krijgen met een beetje wondvocht. Maak je daarover geen zorgen, het is een signaal dat het lichaam aan het werk is.”
Wat is Wond beslag? Wond beslag verwijst naar het geel/witte materiaal in het wondbed; het is meestal nat, maar kan droog zijn en heeft over het algemeen een zachte textuur. Het kan dik zijn en aan het wondbed hechten, aanwezig zijn als een dunne laag of vlekkerig over het wondoppervlak.
Een wond aan de lucht laten drogen heeft als voordeel dat er sneller een korstje op komt, zegt Peter Quataert, verpleegkundig specialist bij het Kenniscentrum wondzorg in Terneuzen. Doe je er een verband op, dan duurt het soms wat langer voordat het wondvocht is opgedroogd.
Dit herstel verloopt in een viertal fasen: hemostase, inflammatiefase, regeneratiefase en remodellering.
Een gezonde volwaardige voeding is altijd belangrijk. Voor het genezen van wonden is extra aandacht voor uw voeding noodzakelijk. U verbruikt namelijk extra energie (calorieën), eiwit en mogelijk extra vitaminen en mineralen. Daarnaast kan er bij wonden sprake zijn van verlies van eiwit en vocht via het wondvocht.
Waar: Wanneer een wond jeukt, geeft dit aan dat het genezingsproces aan de gang is. We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je wond jeukt. Na het ontstaan van de wond begint de aangedane huid vaak te tintelen of te jeuken.