Vaak veroorzaakt overbelasting door een te intensieve training, een te snel opgevoerd loopschema of een verandering van loopstijl pijn in je kuiten. De gevolgen hiervan kunnen zijn spierpijn, harde/stijve kuiten, kuitkrampen en kuitverrekkingen.
Voel je bij het sporten een plotse, hevige pijn in de kuit, dan moet je onmiddellijk stoppen met de inspanning. Ijs op de kuit vermindert de pijn en de mogelijke bloedstorting. Een spierscheur geneest dankzij gedoseerde rust en een behandeling bij je kinesitherapeut 2 tot 6 weken na het voorval.
De meest voorkomende oorzaak bij pijnlijke kuiten is vermoeidheid en overbelasting. Compressiesokken helpen kramp en pijn in de kuiten te voorkomen en te verminderen, door een constante aanvoer van nieuw, zuurstofrijk bloed te stimuleren. Zo raken de kuiten minder snel vermoeid en overbelast.
Klachten bij een overbelaste kuitspier
Wanneer de kuitspier overbelast raakt kan dit zorgen voor vervelende pijnklachten. Deze klachten kenmerken zich door een zeurende pijn, soms in combinatie met een zwelling en een kuit die warm aanvoelt. De pijnklachten zijn vooral merkbaar tijdens het lopen en nemen af bij rust.
Een ophoping van melkzuur in de spier geeft vaak een gevoel van vermoeidheid en stijfheid. Ontspanning helpt: massage, een foamroller gebruiken, voorzichtige rekoefeningen en een goede doorbloeding van de spier door warmwaterbaden helpen vaak goed, zodat de spier al weer snel voorzichtig belast kan worden.
Kuiten masseren: ontspant kuitspieren
Ga met gestrekte benen zitten en leg je kuit op de BLACKROLL® of TWIN, zodat deze zich in het midden van je onderbeen bevindt. Beweeg nu met je andere been en je armen heen en weer op de foam roller, zodat deze langs je kuitspieren rolt.
Oorzaak. Deze kan verschillend zijn. Vaak treedt de verkorting al op in de groei, waarbij er soms op jonge leeftijd al op tenen wordt gelopen. Verder kan erfelijke aanleg, ouderdom, medische aandoeningen zoals diabetes en immobilisatie ook een rol spelen.
Uitvoering: trek de voet naar u toe totdat u spanning voelt in de kuit. Houd deze stand goed vast m.b.v. de handdoek. Hierbij hebt u rek op de onderkant van de voet. Houd dit 10 tellen vast en ontspan.
Pijn in de benen kan verschillende oorzaken hebben. Er kan gedacht worden aan gewrichten, spataderen en oedeemvorming, maar de meest voorkomende oorzaak is spierspanning. Bovendien kan spierspanning de voorheen genoemde aandoeningen veroorzaken. Spierspanning komt wanneer de spieren in de benen overbelast zijn.
Hoe lang duurt spierpijn? Spierpijn kan een paar dagen tot een week duren. Het pijnlijke en verzuurde gevoel in je spieren ontstaat vaak 24 tot 48 uur na het sporten.
De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en moeheid. Gewone bezigheden zoals huishouden, werken en sporten zijn daardoor soms moeilijk te doen. Soms is zelfs fietsen en wandelen te veel. Slapen gaat vaak slecht.
Stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen. Het bindweefsel om je spieren gaat daardoor strakker om de spieren heen te gaan zitten waardoor je spieren niet meer optimaal kunnen bewegen. Ze zitten als het ware “gevangen” in het bindweefsel. De spieren reageren hier vervolgens op door nog meer aan te spannen.
Activiteiten als fietsen, wandelen en zwemmen zijn goede oefeningen voor zware pijnlijke benen. Door te bewegen, stimuleert u de bloedsomloop: u helpt de vaten om het bloed weer richting het hart te pompen.
U krijgt vaak een scherpe, stekende pijn in uw kuit. De pijn zit meestal midden in de kuit. Van de pijn kunt u draaierig of misselijk worden. Doordat uw kuit pijn doet, kunt u heel moeilijk lopen.
Daarbij ontstaat een onwillekeurige contractie van een of meerdere kuitspieren. Dat kan erg pijnlijk zijn en kan gepaard gaan met een verharding van de kuit. Zelfs als de kramp snel weer verdwijnt, kan de kuit nog meerdere dagen hard en stijf aanvoelen.
Pijn in de kuit is vervelend, maar het kan meestal geen kwaad. Soms is er wel een ernstige oorzaak. Maak daarom snel een afspraak met uw huisarts als u pijn in uw kuit heeft. Het kan bijvoorbeeld een trombosebeen zijn.
Een overbelasting geeft symptomen zoals stijfheid en pijn van de overbelaste spieren of gewrichten. Andere symptomen zijn vager, zoals hoofdpijn, pijn bij bepaalde bewegingen of uitstralende pijn op een andere plek. Omdat deze klachten niet altijd even duidelijk zijn, is het soms moeilijk om de diagnose te stellen.
Magnesium- of vitaminetekort
Magnesium en vitamine D zijn belangrijk voor spieren. Wanneer u magnesium te kort komt, dan kunnen uw spieren gaan verkrampen. Dit zorgt weer voor een vermoeid gevoel in de benen. Vitamine D is belangrijk voor een goede werking van uw spieren.
Watermeloen
Ze hebben een hoog kalium- en vitamine B6-gehalte, waardoor ze super effectief zijn tegen spierkrampen. Watermeloenen helpen je lichaam om eiwitten beter te absorberen. Eet dus een paar minuten voor je training een stuk watermeloen en je spieren zullen je dankbaar zijn!
Regelmatig rekken helpt tegen verharde kuitspieren
Wanneer je kuiten hard worden, wordt dat vaak veroorzaakt door lokale spierspanningen. Dit kan door massage van de betreffende spieren worden verholpen. Om te voorkomen dat het niet zo ver komt, is regelmatig rekken belangrijk.
Waar je borstspieren het best pas na 48 uur weer opnieuw getraind kunnen worden, kan je je kuiten bijna elke dag wel trainen. Dat zijn ze gewend. Het is niet alsof je kuiten alleen op dinsdag en vrijdag je lichaam moeten ondersteunen. Train je kuiten op z'n minst drie keer per week en voer je herhalingen rustig uit.
Hoe vaak moet ik mijn kuiten trainen? Het is het meest efficiënt om je kuiten regelmatig te trainen, je kunt hierbij denken aan twee tot drie keer per week. Wanneer je je kuiten om de dag traint stimuleer je de opbouw van eiwitsynthese op een gewenste manier.
De kuitspieren
Steun met je handen op een bankje of tegen een boom, zet één been gestrekt naar achteren met je knie op slot en het andere been licht gebogen naar voren. Druk je heupen afwisselend naar voren, zodat je spanning voelt op je kuit, en weer terug. Herhaal dit een paar keer en wissel daarna van been.
Spieren die niet goed getraind zijn of die heel intensief gebruikt worden, raken overbelast en kunnen de afvoer van H+-ionen niet meer aan en raken verzuurd. Je spieren doen (acuut) pijn en voelen branderig aan. Ze raken vermoeid en verliezen kracht. Je kunt niet meer doorgaan met je oefening of inspanning.
Verzuurde spieren zijn een goed teken!
Een licht brandend gevoel in je spieren wil dus zeggen dat je je lichaam goed aan het werk hebt gezet. Het is een teken dat je veel koolhydraten hebt verbrand. Wanneer je begint met sporten is het wel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren.