Dankzij ons zenuwstelsel en onze hersenen zijn we in staat om lichamelijke structuren en toestanden 'in kaart te brengen', door het vormen van neurale patronen. Vervolgens zetten we deze patronen, die zelf nog lichamelijk zijn, om in mentale patronen en beelden. Zo ontstaan gevoelens.
Gevoel is een emotie die gefilterd wordt door de cognitieve hersencentra (frontale hersenkwab). Verstand en gevoel (c.q. emotie) worden ook vaak genoemd in verband met een eigenschap als intelligentie. Sommigen menen dat er naast de rationele intelligentie ook een gevoelsmatige intelligentie bestaat.
Een emotie is een lichamelijke reactie op hetgeen wat je voelt of ziet. Het is een reactie op ons gevoel: het gekleurde gevoel of onze intuïtie. In ons lichaam zitten spiegel neuronen. Als je iemand heel hard ziet vallen van zijn fiets, dan voel je dat.
Gevoelens worden wel omschreven als de bewuste reflectie van een emotie. Voelen is dus feitelijk het expliciet beleven, ervaren (lichamelijk, emotioneel en cognitief) van lichamelijke, hormonale, reacties die door een emotie spontaan worden opgeroepen.
Vanuit de haptonomische inzichten zeggen we dat het gevoel er eerst is. We worden als voelers geboren en tot denkers gemaakt. Baby's voelen en ervaren, ze denken nog niet zoals volwassenen of oudere kinderen dat kunnen. Vanuit de ervaring en het gevoel groeit bij kinderen het denken; het gevoel is er eerst.
Je gedachten zijn de bron van je gevoel, dus daar moet je beginnen wil je angst, boosheid of welke andere emotie dan ook de baas worden. Je gedachten zijn ook de bron van je gedrag. Het gedrag in het voorbeeld werd bepaald, niet door de situatie zelf, maar door je gedachten óver de situatie.
Het sturen van emoties kun je doen door te accepteren dat je ze hebt. Geef ze de tijd, ruimte en aandacht. De heftigheid van die emotie, of het nu angst, boosheid, verdriet of blijheid is neemt daarmee af.
Eigenwaarde (ook zelfwaarde), zelfrespect of eigendunk is een term uit de psychologie. Het is het beeld dat een mens op emotioneel niveau van zichzelf heeft. Deze mening over de eigen persoon kan reëel zijn, en overeenkomen met de mening van anderen, en kan ook te positief of negatief zijn.
Ervaar je weinig tot geen gevoelens en/of emoties, dan is er in de meeste gevallen sprake van onderdrukking ervan. Dat kan al vanaf heel jong zijn, en is doorgaans totaal onbewust. Vrouwen hebben vaker een probleem met het toelaten van boosheid, mannen met het toelaten van verdriet.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Liefde kan bijvoorbeeld een speciaal soort aantrekking tot een persoon of voorwerp zijn. Het is dan een gevoel of emotie. In de sterkste vorm geeft het mensen de indruk dat ze zonder het object van hun liefde niet meer verder kunnen in het leven, de indruk dat ze psychologisch afhankelijk zijn van de aanwezigheid.
Emoties kunnen niet worden toegewezen aan één plaats in het brein. Ze zijn steeds het resultaat van de werking van meerdere circuits in de hersenen. Een centrale rol hierbij is weggelegd voor het limbische systeem, een van de oudste delen van onze hersenen.
Kenmerken: je betrekt kritiek van anderen te veel op jezelf. je laat je te vaak of te veel leiden door jouw gevoel in negatieve zin. je pikt te veel sfeer of negatieve gevoelens op van de ander en je neemt dit mee zonder dat je daarvan los kunt komen.
Ga het gesprek aan (vanuit 'ik'-perspectief) In contact komen met je gevoel lukt het best als je dicht bij jezelf blijft. Maak dus niet zozeer verwijten naar een ander toe, maar leg de focus op jouw gevoel. Benoem wat jij vervelend, kwetsend of verdrietig vindt en wat dat met jou doet.
Wat is verliefdheid? Verliefdheid is een gevoel. Je voelt je gelukkig bij iemand en die persoon zo vaak mogelijk wil zien. Je geraakt in een verliefdheidsroes en krijgt een warm gevoel bij de ander.
Wanneer het lichaam een schadelijke stimulus detecteert, signaleren de pijnreceptoren in de hersenen deze om de dreiging te beoordelen en een bijbehorende actie in te zetten. In deze vorm is pijn niet gerelateerd aan gevoelens of emoties; het is gewoon een lichamelijke functie.
Hevige emoties
En wat bleek: vernedering leidt inderdaad vaak tot heviger emoties dan boosheid of blijdschap. Sterker nog: het is een van de sterkste emoties die een mens kan voelen.
Er zit een groot verschil tussen wat een man voelt en wat hij laat zien. Zo'n 80 procent van de mannen zegt dat zijn gevoelsleven dieper gaat dan anderen weten. Als de man blijdschap of boosheid voelt, laat hij dit meestal wel merken. Maar hij houdt zijn kwetsbaardere gevoelens vaak verborgen – vooral angst.
Een doof gevoel of tintelingen kunnen vaak worden veroorzaakt door 'met je benen over elkaar zitten' of 'op je arm in slaap vallen'. Indien er sprake is van gevoelloosheid en tintelingen zonder duidelijke oorzaak, dan is dit vaak een symptoom voor een onderliggend probleem zoals het carpaal tunnel syndroom.
Want mensen die je helemaal niet waarderen voor wat je doet of wie je bent en dit ook niet uitspreken, kunnen je emotioneel maken. Dat raakt je. Je wordt dan boos, gefrustreerd, onzeker, verdrietig…. Soms verlies je daardoor het vertrouwen in die persoon of ontstaat er een barst in je relatie tot die persoon.
Psychologen hebben lang gedacht dat onze emoties zijn onder te verdelen in 6 hoofdcategorieën: blij, boos, verdrietig, angstig, afschuw en verbazing. Maar onderzoekers van de University of California veronderstellen dat het anders zit. Er zouden geen 6 maar wel 27 verschillende groepen te onderscheiden zijn.
Bij de primaire gevoelens onderscheiden we o.a. blij, boos/frustratie, bang en verdrietig. Blijheid/tevredenheid zijn signalen die aangeven dat een of meer behoeftes vervuld zijn: vast te stellen dat veel vrienden je omringen op een feestje is een bron van blijheid omdat mijn behoefte aan vriendschap vervuld is.
De enige manier waarop we ons leven kunnen veranderen, is door onze energie te veranderen. Ofwel het elektromagnetische veld veranderen dat we constant uitzenden. Met andere woorden, om onze staat van zijn te veranderen, moeten we veranderen hoe we denken en hoe we ons voelen. Energie volgt je aandacht.
Voel je je rot, dan bel je misschien één vertrouwde vriend. Zonde, want wie lastige emoties en gevoelens met een ander deelt, voelt zich meer verbonden en ervaart een verdieping van de verstandhouding. Bovendien kun je veel eerder rekenen op troost of steun.
Om het artikel enigszins luchtig te houden gaan we er vanuit dat een verboden liefde, een liefde is die door je omgeving wordt afgekeurd. Liefdes tussen twee mensen die vaak door de omgeving worden afgekeurd zijn toch wel: Verliefd worden op een ander terwijl je in een relatie zit.