Maar bij een uitgeruste baby zijn hongersignalen meestal wel goed te zien. Bij een (over)vermoeide baby kan dit een stuk lastiger zijn. Een baby die goed gedronken heeft, kan van vermoeidheid toch hongersignalen laten zien zoals zoeken met de neus en lippen of sabbelen op zijn handjes.
Handjes als troostmiddel
Het kan hem namelijk gerust stellen als hij ze bij elkaar brengt in de middellijn van zijn lijfje en zichzelf zo lekker vasthoudt of er bijvoorbeeld op gaat sabbelen. Hij heeft een manier gevonden om zichzelf te troosten.
Uit Brown's studie blijkt dat als kinderen als baby's met de handen eten, de kans groter is dat ze op latere leeftijd meer lusten, gezonder eten én minder zwaar zijn. Veel voordelen dus.
Met zijn mond kan hij voelen hoe iets aanvoelt, welke vorm het heeft en hoe het smaakt. Hierom stopt je baby alles in zijn mond wat hij maar kan grijpen. Ook jouw vingers blijven hierbij niet gespaard! Het is voor je baby dé manier om de omgeving en objecten te verkennen en te onderzoeken.
Overstrekken bij een baby betekent dat je baby zijn rugspieren continu aanspant, waardoor hun lijfje te strak en gespannen staat. Hierbij drukken ze hun hoofd in hun nek, hebben ze gebalde vuisten en kunnen ze als een plank op je arm liggen.
Signalen van oververmoeidheid bij baby:
Vreemd genoeg zijn oververmoeide baby's vaak overactief: ze maaien met armpjes en beentjes en ze lijken om steeds meer aandacht en prikkels te vragen: als je met ze rondloopt kijken ze geïnteresseerd rond en stopt het huilen.
Een baby die in de wakkere tijd teveel indrukken (prikkels) heeft opgedaan, heeft vaak ook wat meer moeite om in slaap te vallen. Een overprikkelde baby wordt, soms al huilend, steeds drukker in zijn bewegingen en draait zijn hoofdje weg van licht, speelgoed en/of mensen.
Er zijn kinderen die (een stukje van) hun duim of vinger in hun mond hebben als ze zich concentreren of als iets spannend is. Als dat af en toe gebeurt en maar eventjes, is dat niet zo erg. Maar als je kind duimt of op de vingers zuigt, is het heel belangrijk om dat af te leren.
De orale fase is, volgens Freud, de eerste fase in de psychoseksuele ontwikkeling en heeft betrekking op de eerste 21 maanden van het leven. In Freuds theorie vormt deze fase de eerste relatie tussen een kind en zijn of haar moeder.
Wanneer je baby 3 maanden oud is krijgt hij door dat hij veel meer kan met zijn handjes. Je baby gaat dan volop experimenteren. Eerst met zijn handjes, later ook met zijn voetjes. Je zult dan ook regelmatig een vingers of teentjes zien verdwijnen in zijn mond.
Vanaf 4 à 5 maanden is je baby in staat dingen goed te grijpen. Tussen 3,5 maanden en 6 maanden leert je baby een voorwerp te grijpen en vast te houden. Tussen 5 en 9 maanden kan je baby al 2 voorwerpen vasthouden. Meestal grijpt je kind eerst met beide handen.
Als de motoriek van je baby ver genoeg ontwikkeld is, gaat hij zijn handen gebruiken als communicatiemiddel. Dit gebeurt meestal rond de zeven maanden met zwaaien en klappen. Wijzen doet hij zo rond de 10 à 12 maanden.
Toch kan het je kindje helpen beter in slaap te krijgen en te houden. Zo kan je 's avonds een paar druppeltjes kamille- of lavendelolie in het bad van je baby doen wat een rustgevend effect kan hebben. Zo kan je baby heerlijk rozig worden en erg ontspannen naar bed, wat kan zorgen voor een goede nachtrust.
Dit betekent niet dat ze geen slaap nodig hebben. Sommige baby's moeten dus echt actief gestimuleerd worden om te gaan slapen. Hoe doe je dit? Door bijvoorbeeld even met ze te gaan wandelen, door even naar een rustige ruimte te gaan en/of door de kamer donker te maken.
Het al dan niet ophouden van de ontlasting is een van de gebieden waarvan het kind ontdekt dat het zijn eigen wil in de strijd kan gooien. Mensen die anaal gefixeerd zijn, bijvoorbeeld door een te strenge zindelijkheidstraining, zouden op latere leeftijd star, gierig, weinig creatief en extreem netjes zijn.
Je 3 maanden oude baby kan nu zijn handjes openen en sluiten en dingen vastgrijpen, zoals speelgoed of je vingers. Nu heeft hij wellicht al wat meer controle over zijn armen, en probeert voorwerpen vast te grijpen die zijn aandacht trekken. Hij kan nu ook beter zijn handjes naar zijn mond brengen.
Mijlpalen van een 4 maanden oude baby
Zijn hoofdje zonder hulp omhooghouden. Zijn handjes naar zijn mond brengen. Met hulp rechtop zitten. Reiken naar voorwerpen en deze vastnemen.
Motoriek 3 tot 6 maanden
Je baby ontdekt de eigen handjes en voetjes en gaat zijn of haar vuistje openen en sluiten. Daarna gaat je kind zijn of haar handjes naar elkaar toe brengen en ermee spelen. Je kind kijkt en probeert. Door te bewegen komt je baby erachter wat hij of zij allemaal met de handjes kan doen.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
De gevolgen van een teveel aan prikkels
Dat is een gevolg van de drukke levensstijl van de ouders. Maar in tegenstelling tot volwassenen, hebben baby's nog geen filter. Je baby vangt alle prikkels op. En om hem gerust te stellen, praat je tegen hem, geef je hem een rammelaar, haal je hem uit zijn bedje…
Het geluid en de bewegingen hebben vaak een rustgevend effect op je baby. Ook een manier om je baby te kalmeren: geef je baby een massage. Dat geeft je baby een gevoel van geborgenheid. Laat je baby met zijn buik op je arm liggen en tik je baby zachtjes op z'n billen.