Als beide kanaries er klaar voor zijn, zullen ze elkaar door de tralies heen kussen door hun bekken tegen elkaar te duwen. Dit kan direct gebeuren, maar het kan ook enkele dagen duren nadat je ze bij elkaar in de buurt hebt gezet. Als ze eenmaal klaar zijn om te paren, kun je ze in dezelfde kooi zetten.
Je kunt meerdere kanaries bij elkaar zetten, maar zet nooit meerdere mannetjes bij elkaar, de kans is groot dat ze gaan vechten. Twee vrouwtjes kunnen wel prima samen, en je kunt natuurlijk ook een koppeltje houden. Gaat het om de zang? Dan zul je een mannetje alleen moeten houden.
Eieren komen niet uit:
Ook dit kan meerdere oorzaken hebben. Bij een te lage luchtvochtigheid zal de eischaal te hard worden en kan het jong de schaal niet breken. Ook kan door verschillende oorzaken het jong in de dop zijn afgestorven door beschadiging van de schaal of door erfelijke afwijkingen.
De broedperiode begint in de tweede helft van april. Het mannetje en vrouwtje moet allebei minimaal 10 maanden oud zijn voor de kweek. Tijdens de kweekperiode kunt u het kweekkoppel in een kweekkooi houden.
Het popje bouwt een nest en legt elke dag een ei tot een totaal van vier tot vijf eitjes. De eitjes zijn lichtgroen met donkere spikkeltjes. De broedtijd is dertien tot veertien dagen. Als de jongen geboren zijn, is het belangrijk dat er voldoende eivoer aanwezig is.
Nestmateriaal & ruifjes zijn essentieel voor kanaries, tropen en wildzang bij het maken van een nest. Als nestmateriaal wordt vaak dierlijk haar, sharpie of kokosvezel gebruikt. Ook wordt er bij kanaries of duiven wel eens gebruik gemaakt van een inlegnestje.
Als de vogels zo'n 5 dagen de eieren bebroed hebben kunnen we de eieren schouwen om te zien of ze bevrucht zijn. We nemen een ei met de tang of pincet uit het nest. We schijnen met het schouwlampje door het ei heen. Als het ei geheel doorzichtig is, is het ei onbevrucht.
In huis mag de kooi niet in de buurt van het fornuis, de verwarming, of voor het raam staan. Het wordt er al snel te warm waardoor de kans op oververhitting bestaat. Ook kunnen ze niet tegen tocht en kookdampen. Kanaries hebben baat bij een natuurlijk dag- en nachtritme.
Het meest worden deze vluchten gebruikt bij vogels die polygaam zijn kanaries. In zo'n geval plaatst men een man met drie poppen in deze ruimte (vlucht). Men zorgt verder voor goede bodem bedekking en alles verder wat de vogels nodig hebben.
De hoeveelheid eivoer die gegeven moet worden is een bakje met een hoeveelheid dat op is op een voormiddag ,al wat er in de namiddag nog inlicht is te veel.de vogel moet in deze periode veel en goed zaad eten ,geef je te veel eivoer zal hij dit nemen en minder zaad tot zich nemen ,wat de vogel niet in goede conditie ...
De meeste roodkwekers beginnen met kleurstof gemengd in het eivoer te geven een 10 tal dagen voor het leggen van de eieren. Het voordeel hiervan is dat de kleurstof al opgenomen wordt in het gelegde ei. De jonge krijgen de kleurstof al mee in het ei om de vleugel en staartpennen goed door te kleuren.
Na ongeveer 14 dagen komen de eitjes uit en na een dag begint het popje met het voeren van de jonge kanaries. Nu is het belangrijk om een aantal keren per dag ei-krachtvoer aan te bieden. Dit om het voeren van de jongen te stimuleren. Na 3 weken verlaten de jonge kanaries het nest.
Een groep van meerdere vrouwelijke dieren gaat prima, maar mannelijke kanaries vechten om een territorium en kan je dus niet goed samen houden. Om concurrentie te voorkomen moet je alle vogels een eigen nest geven. Hang alle nesten op dezelfde hoogte om agressie over het beste nest te voorkomen.
Kanaries moeten worden aangemoedigd om zo goed mogelijk te zingen. Geluid en beweging helpt, dus zorg ervoor dat u de vogel in een ruimte houdt waar voldoende activiteit gaande is. Als de kanarie samen met andere vogels wordt gehouden zal dit hem aanmoedigen om te zingen.
Als er binnenin het popje een ei groeit en bijna gelegd gaat worden, zie je dat het popje een bult onderaan haar buikje heeft. Ook wordt de cloaca beter zichtbaar, het popje ruikt anders en gaat hele grote poepjes leggen. Dan weet je dat er een ei aan zit te komen.
Bij de Vogels in de zwart reeks hebben meestal de popjes iets meer bruin op rugdek. Bij de Opalen zal meestal ook het popje iets meer bruin op het rugdek laten zien. Bij de Geel vetstof zal het popje meestal een lichte nekschimmel laten zien. Bij de Rood intensief zal ook het popje een lichte nekschimmel laten zien.
Er zijn speciale zaadmengsels voor kanaries te koop. U kunt dit aanvullen met eivoer, verse onkruidzaden, stukjes fruit en groenten zoals: appel, andijvie, sinaasappel, witlof. Ook kunt u trosgierst in het hok hangen.
De kanarie is een vogel waarvan het mannetje prachtig zingt om indruk te maken op het vrouwtje (pop). Een mannetjeskanarie alleen zal meer zingen in de praktijk dan met een vrouwtje erbij, omdat hij als er vrouwtje bij is geen indruk op haar hoeft te maken.
Geef uw kanarie gerust eens een stukje fruit of wat groenvoer, bv. Andijvie, witlof, komkommer, wortel, appel of sinaasappel. Zorg dat de kanarie niet te vaak hiervan krijgt ivm met diarree. Daarnaast is vers drinkwater natuurlijk onmisbaar.
Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Een kanarie alleen houden is niet aan te raden, na enige tijd ontstaan er toch gedragsproblemen. De vogel voelt zich eenzaam en zal hierdoor agressiever worden. Die agressiviteit richt zich voornamelijk op speelgoed en het bekende spiegeltje in de kooi.
Als het eitje rijp is, komt het in de eileider terecht. Na een paring is er sperma in het begin van de eileider aanwezig, de eicel kan dan bevrucht worden. Daarna komen er in de eileider nog eiwit, twee vliezen en de kalkschaal om de dooier heen. Daarna kan het ei dan (eindelijk) worden gelegd.
Indien er veel bevedering rond de cloaca's is zal dit een bevruchting dus in de weg staan, dit resulteert dan in meer onbevruchte eieren. Om dit te voorkomen kunt het beste de (dons)veren rond de cloaca van man en pop voorzichtig wegknippen. Vooral bij hoenders wordt dit vaak gedaan om de bevruchting te verbeteren.
Allereerst kunt u zonder lampje kijken naar de eischaal, naar het verschil in kleur. Bevruchte eieren hebben namelijk een andere kleur en glans dan onbevruchte eieren. Een onbevrucht ei is heel licht geel van kleur en een beetje dof.