Op basis van de omgevingstemperatuur stelt u de CO2 druk van het bierfust af op 2,6 bar voor een droogkoeler of 2,4 bar voor een waterbadkoeler.
De instelling van de koolzuur hangt van veel factoren af. Dit is afhankelijk van de koolzuurdruk in het fust, temperatuur van het bier in het fust, het verschil in hoogte tussen de tapkraan en het fust, enz. Dus een fust bier van 5 °C geeft 0,5 bar, bij 10 °C 1 bar, bij 15 °C 1,5 bar, en bij 20 °C 2 bar, enz.
Om te bepalen wat de tapcapaciteit moet zijn van de biertap die u gaat kopen kunt u een berekening toepassen. Uit één liter bier kunt u gemiddeld 4 biertjes tappen. Dus mocht u een biertap kopen met een tapcapaciteit van 30 liter/uur dan wil dat zeggen dat u 30 * 4 = 120 biertjes per uur zou kunnen tappen.
Bier tappen
Sla de tapkraan in 1x open. Laat het eerste scheutje - de zogenaamde 'prop' buiten het glas vallen. Laat je glas nu voor circa 4/5 vollopen en trek het glas dan recht. Sla de tapknop in een keer dicht.
Zoals je kunt zien, heeft bier van de tap veel voordelen ten opzichte van bier op fles. Tapbier bevat meer koolstofdioxide en is daardoor pittiger van smaak. Daarnaast is het beter beschermd tegen schadelijke omgevingsinvloeden zoals zonlicht en blijft daardoor meestal langer vers.
Prijs van bier
Een glas bier uit een thuistap is goedkoper dan een glas bier in het café. Een blik bier is goedkoper dan een glas bier van de thuistap. En een flesje uit een krat bier is nog weer goedkoper dan bier uit blik.
Blik is lichtdicht, er komt geen zuurstof bij en het koelt sneller dan glas. In dat opzicht is het dus een betere optie om bier uit blik te drinken dan bier uit een flesje, omdat de smaken beter bewaard blijven.
Één aansluiting op de tapkop is voor de toevoer van koolzuurgas uit een koolzuurcilinder (2). De koolzuur komt boven in het fust en drukt het bier door een stang, de tapstang, die onder in het fust begint, naar boven. Via de bieruitlaat op de tapkop kan het bier naar de tapkraan (5).
Waarom willen we eigenlijk een schuimlaag op ons pilsje? "Het schuim werkt als beschermlaagje voor het bier. Omdat het niet in contact komt met zuurstof, blijft het langer fris en wordt de drinkbaarheid verhoogd. Pils zonder schuim smaakt heel anders, bitterder.
Biertap huren en benodigdheden
Via onze website huurt u eenvoudig en goedkoop een biertap voor uw evenement of feest: dit kan al vanaf € 35,- per dag. Wij leveren de biertap met onze eigen bezorgservice bij u op locatie en komen deze ook weer ophalen. Bij levering ontvangt u de handleiding van de tap.
In 169 van de 355 gemeenten wordt Heineken het meest geschonken op het terras. Vooral in het westen van het land is de kans groot dat het biertje van de tap van Heineken is. In het oosten van het land houden ze meer van Grolsch. In Zeeland tappen ze graag een Jupiler en de Limburgers nippen het liefst een Brandje.
Biertap huren: huur een biertap vanaf € 45,00 per dag - Héman horecaverhuur.
5 - 20 graden is aan te raden, hoe kouder hoe beter; Het kan zijn dat er teveel bier wordt getapt, zorg dat de fusten kouder zijn of tap minder snel achter elkaar.
Dit zijn een voorsnijder (1e tap), een midden-snijder (2e tap) en een na-snijder (3e tap). Door ze achter elkaar te gebruiken, maakt de derde de beoogde schroefdraad. De tapvolgorde wordt vaak aangegeven op de schacht door één, twee of drie ringen als merkteken.
Volgens de conventie is het schuim in het glas twee vingers hoog.
Als u bier, wijn, port, sherry of sterke drank schenkt, moeten uw personeelsleden 16 jaar of ouder zijn. 14- en 15-jarige vmbo-scholieren mogen tijdens een horecastage voor hun opleiding alcohol schenken. Uw barmedewerker onder de 18 jaar mag de alcohol verkopen, maar niet drinken.
Traditioneel wordt er getapt d.m.v. koolstofdioxide (CO2). In de fust wordt CO2 gepompt om zo druk op de fust te houden om het bier eruit te kunnen tappen.
Via een tapkop gaat je bier dus naar de tapinstallatie. Verder zit aan de tapkop nog een tweede slang waarmee het koolzuur vanuit de koolzuurfles in je fust gebracht wordt. Door het inbrengen van het koolzuur in het fust ontstaat er een overdruk waardoor het bier uit het fustje gedrukt wordt en je het bier kunt tappen.
Dit zou om de volgende redenen zijn. Er komt minder licht bij, de blikjes zijn zuurstofdicht en de koeling werkt beter bij blikjes, koud bier is lekkerder. Ook zijn blikjes duurzamer, want er kunnen meer in één keer vervoerd worden en ze zijn recyclebaar.
Antwoord: Het is een veiligheidsmaatregel voor als het flesje barst. Dan breekt dat plekje (het is dunner) het eerst, waardoor het bier er uit kan lopen en de fles niet verder barst.
Iedereen wil een koud biertje en geen lauwe, dan is het fijn als je bier niet nog uren in de koelkast hoeft te staan. Een blikje is dan geschikter dan een flesje omdat het veel sneller koud wordt. Dit zorgt er voor dat je tijd bespaart en dus sneller je koude biertje kunt drinken.