Waarom een speendoekje? Een speendoekje is eigenlijk niets anders dan een doekje of lapje met een lusje eraan voor de speen. De functie van een speendoekje is tweeledig; het speentje raakt minder snel kwijt en het doekje wordt vaak als knuffeldoekje gebruikt.
Vanaf welke leeftijd is het speendoekje te gebruiken? Tot je baby één jaar oud is, worden knuffels in bed afgeraden, leg ze dus niet in het bedje en haal het speendoekje weg zodra je baby in slaap is gevallen. Wanneer je baby wat ouder is.
Een speendoekje is veilig te gebruiken. Je clipt een speendoekje niet vast aan de kleertjes waardoor het een 100% veilig slaapknuffeltje is.
Veel kinderen vinden troost bij hun speen. Zoek een zachte knuffel of doekje wat je kind tegen zijn/haar gezicht kan houden. Dit geeft troost en afleiding. Let erop dat je kind de knuffel of het doekje niet in zijn/haar mond stopt.
Speenzuigen kan de stand van de kaak en de tanden negatief beïnvloeden. De veranderingen zijn te zien bij het melkgebit, maar het effect werkt niet door op het volwassen gebit. Als je baby stopt met de speen voor hij zijn melkgebit gaat wisselen, is de kans op gebitsproblemen erg klein.
Bibs speen slecht voor gebit
Bij veelvuldig en langdurig speengebruik ligt de tong van een kind vaak lager in de mond en dan drukt deze dus niet tegen het gehemelte aan. Die druk is juist belangrijk voor uit uitgroeien van die kaak in de breedte en is trouwens ook belangrijk voor een goede sliktechniek.
Het is voor de eerste keer gebruik aan te raden om de fopspeen te reinigen. Zo dood je alle mogelijke achtergebleven bacteriën. Voor de keren hierna: als je baby de speen elke dag gebruikt, is het advies om deze elke dag te reinigen.Voor baby's vanaf 6 maanden is één keer per week reinigen voldoende.
Een speendoekje is eigenlijk niets anders dan een doekje of lapje met een lusje eraan voor de speen. De functie van een speendoekje is tweeledig; het speentje raakt minder snel kwijt en het doekje wordt vaak als knuffeldoekje gebruikt.
Er bestaan verschillende adviezen vanuit deskundigen met betrekking tot het stoppen met de speen. De meeste kinderen stoppen vanzelf met een speen tussen hun tweede en vierde jaar. Er kan vanaf 9 maanden al geprobeerd worden met afbouwen, omdat in die periode de zuigbehoefte afneemt.
Het is een veelgestelde vraag: mag een baby met een speen slapen? Ja, dat mag!Een fopspeen heeft een kalmerend, verzachtend effect op je baby, dus vaak helpt een speen om in slaap te komen. Eventueel kun je ervoor kiezen om de speen uit de mond halen tijdens het slapen.
De eerste zes maanden moeten fopspenen elke dag gesteriliseerd worden. Nieuwe fopspenen moeten voor het eerste gebruik ook gekookt worden om ze te ontdoen van vuil en ziektekiemen.
Orthodontisch of dental speentje: volgens tandartsen het meest tandvriendelijk voor je baby. De bolle en platte kant stimuleren de ontwikkeling van het gehemelte en de spieren in de mond en kaak.
Het langdurig zuigen aan een fopspeen kan de stand van de tanden en kaak beïnvloeden. Dat is dan vooral te zien bij het melkgebit, maar gelukkig niet meer bij volwassenengebit. Als je kindje op tijd stopt met het speenzuigen (voor het tandjes wisselen), dan blijft het risico op gebitsproblemen als volwassene erg klein.
Speen afbouwen vanaf 8 maanden
Je kunt er nog steeds voor kiezen om de speen te laten verdwijnen, maar dit zal een stuk lastiger gaan. Bovendien kunnen de meeste baby's op deze leeftijd het speentje zelf pakken. Het is niet meer nodig om hiervoor naar je baby's kamer te gaan. Rond de 2.5 jaar is een geschikter moment.
Toch blijft fopspeenzuigen een betere optie dan duimzuigen. Als het kan, probeer dan bij borstvoeding zowel duim als fopspeen te vermijden. Bevredig de natuurlijke zuigreflex van de baby met borstvoeding op verzoek. Gebruik pas een fopspeen als de melkproductie goed op gang is en het borstvoeden goed lukt.
Als je een speen hebt gevonden die je kleintje prettig vindt, kun je de speen het beste elke 3 maanden vervangen om er zeker van te zijn dat het in goede staat is. Als je ergens een scheurtje ziet dan moet je de speen onmiddellijk vervangen.
Tijdens het voeden wordt je baby gestimuleerd in het mondgebied. Hier zitten meer zenuwuiteinden per millimeter dan waar ook in zijn lichaam. Het gevoel in zijn mond en tong is extra ontwikkeld. Door zijn handjes en later voorwerpen in zijn mond te stoppen, tast je baby die voorwerpen af.
Beperk het gebruik van de speen tijdens de nacht. Wanneer jij je baby in bed legt en je baby bijna slaapt, haal langzaam – net voordat ze in slaap vallen – de speen weg. Als de ogen van de baby openspringen, stop je hem er weer in en probeer je het over een paar minuten opnieuw.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
Als je kind de speen wil, kun je afleiding proberen. Een knuffel, liedjes of opwindende activiteiten zoals een toneelspelletje of een ander favoriet spel kunnen ook geruststellend werken. Geef je kind zijn/haar favoriete dekentje of knuffel in plaats van de speen.
Steriliseren door overgieten met kokend water
Giet kokend water over de fopspenen. Laat de fopspenen ongeveer 5 min. weken.
Maak fopspenen niet schoon in een vaatwasser. De agressieve reinigingsmiddelen die in vaatwassers worden gebruikt, beschadigen meestal het materiaal en maken het broos. Let op: dit geldt alleen voor fopspenen. U moet flesspenen blijven steriliseren, omdat deze in contact komen met melk.
Door intensief gebruik en/of veelvuldig steriliseren kan het ventiel vervormen of de stevigheid verliezen. Hierdoor kan de fles gaan lekken of vacuüm zuigen.
Vervang de fopspeen van je baby iedere 6 weken. Dit is een Europese richtlijn. Na gemiddeld 6 weken ontstaan er haarfijne lijntjes die niet direct met het blote oog te zien zijn. Dit is het begin van grotere beschadigingen, die je natuurlijk wilt voorkomen.