Maar wat is nou verstandig? Als roaming uit staat, kan je telefoon geen verbinding maken met het internet. Binnen de EU is het dus verstandig om aan te zetten, als je op reis gaat. Binnen de EU geldt je abonnement namelijk gewoon, en kun je internetten zoals je in Nederland ook doet.
Als u dataroaming op uw telefoon uitschakelt, kunt u geen gebruik maken van het lokale 3G, 4G, of 5G-netwerk. Alleen met een wifi-verbinding kunt u dan internetten met uw smartphone. Wilt u overal het internet kunnen gebruiken? Laat roaming dan aan staan op uw telefoon.
Android. Ga naar Instellingen en vervolgens, onder het kopje Draadloos en netwerk, naar Meer en vervolgens Mobiele netwerken. Hier kunt u mobiel internet (gegevenstoegang) in het geheel uitzetten of alleen voor het buitenland (gegevensroaming).
Roaming heet dat, een term waar je misschien al weleens van hebt gehoord. Roaming staat voor het gebruiken van een ander netwerk dan je eigen netwerk. In de Europese Unie zijn daar sinds juni 2017 geen kosten meer aan verbonden. Dit betekent dat je jouw bundel ook in andere EU-landen kunt gebruiken.
Roaming in het buitenland: binnen EU. Sinds 15 juni 2017 zijn roamingkosten afgeschaft in de hele Europese Unie (EU). Dat betekent: géén extra kosten meer voor MB's of belminuten/SMS.
'Roaming' staat altijd automatisch uit. Toch kan het voorkomen dat het per ongeluk is aangevinkt en niet meer is uitgezet. In Nederland is dat geen probleem, omdat onze providers hier gewoon een netwerk hebben en er dus geen roaming nodig is.
Overschrijdt u dat datavolume bij het roamen, dan moet u een toeslag betalen van 2 euro per gigabyte (exclusief btw).
Bent u op reis in een ander EU-land, dan hoeft u niet extra te betalen om daar uw mobiele telefoon te gebruiken. We noemen dit “roam like at home”.
Afhankelijk van welke vorm van roaming er gebruikt wordt, kunnen vertrouwelijke gegevens gevaar lopen. Online ingevulde gegevens kunnen ontfutselt worden door derden die daar uiteindelijk misbruik kunnen maken. Een mogelijke oplossing van dit gevaar, is het gebruik van een VPN-dienst.
Mobiel dataverkeer is draadloos internetverkeer via het netwerk van je gsm-operator. Bij wifi bent u afhankelijk van de reikwijdte van uw draadloze router of een betrouwbare hotspot. Mobiel internet daarentegen laat u toe om overal waar er een goed netwerkdekking is op internet te gaan.
Die R staat voor roaming, en raoming is gebruik maken van een gasten netwerk. Als je eigen netwerk niet beschikbaar is, schakeld je telefoon over op een ander netwerk. Binnen Nederland zijn er voor roaming geen extra kosten aan verbonden.
In het buitenland maak je gebruik van een buitenlands netwerk. Het kan daarom helpen als je handmatig een ander netwerk selecteert. Is je internet in het buitenland erg traag? Zet dan je telefoon even uit en aan.
Binnen de EU hoef je geen extra kosten te betalen voor roaming. Dat betekent dat je met je Nederlandse bundel kunt bellen en internetten in een ander EU-land. Je hebt dus geen extra kosten meer bovenop je abonnement. Vanaf 1 juli 2022 moet het bellen, sms'en en internetten net zo snel gaan als thuis.
Vanaf het homescherm ga je naar 'Apps' → 'Instellingen' → 'Meer netwerken' → 'Mobiele netwerken'. 2. Vink Roaming aan of uit. Meer informatie over de netwerkmogelijkheden van een smartphone of tablet en hoe deze in te stellen?
Roamingkosten zijn de kosten die je maakt als je in het buitenland via een ander mobiel netwerk belt, sms't of internet. Het zijn de kosten die jouw Nederlandse provider aan het plaatselijke netwerk moet betalen voor het gebruik daarvan.
Bellen en internetten over 4G
Het is afhankelijk van het toestel en de plek waar je bent, of het mogelijk is om te bellen en te internetten tegelijk over 4G. Dit check je via Instellingen - Mobiel netwerk - Opties mobiele data - Gesprekken en data over 4g aanzetten.
Bellen via Whatsapp "kost” alleen data. Zolang het datagebruik gratis is (de Wifi) en binnen de databundel blijft (via 4G) zijn er aan beide zijden geen (extra) kosten. Wie het gesprek begint maakt niet uit.
Staat data-roaming AAN op je toestel? Sommige toestellen hebben de optie EU-Internet, deze moet, hoe verwarrend ook, op UIT staan. Staat dit alles goed herstart dan je toestel en laat je toestel naar netwerken zoeken. Vergeet niet de wijzigingen in de APN instellingen op te slaan.
Roamingkosten buiten de EU
Voor roamen buiten de Europese Unie betaal je een buitenlandtarief. De kosten hiervoor lopen uiteen per provider en per land. Voor internetten buiten de EU geldt een datalimiet van € 60,50. Om verder te internetten moet je het limiet handmatig uitschakelen.
Vanaf 15 juni 2017 vervallen de roamingkosten in Europa en kun je genieten van je Nederlandse telefoonabonnement tijdens je vakantie in Spanje.