Waarom gebruiken we dag- en nachtcrème? Gedurende de dag moet je huid beschermd worden tegen de invloeden uit de omgeving, maar 's nachts heeft je huid ondersteuning nodig tijdens het herstelproces.
Een aparte nachtcrème is eigenlijk helemaal niet nodig. Wat betreft de formule van de crèmes bestaat er namelijk weinig onderscheid. Het enige verschil tussen een dag- en nachtcrème is dat er een zonnefactor toegevoegd is aan de dagcrème, iets wat voor de nachtcrème niet nodig is.
Omdat dagcrèmes zonder SPF en nachtcrèmes niet verschillen, kan je dus prima een dagcrème als nachtcrème gebruiken. En andersom kan het ook: een nachtcrème overdag gebruiken.
De Roos: "Er wordt ons - vooral vrouwen - geadviseerd om dag- en nachtcrèmes te gebruiken om de huid te voeden, maar bij een gezonde huid is dat echt niet nodig. Die maakt namelijk zelf al voldoende vet (talg) aan om de huid te beschermen.
Je bent natuurlijk niks verplicht. Er zijn ook crèmes die je zowel overdag als 's nachts kunt gebruiken. Deze crèmes worden ook wel 24-uurs crèmes genoemd. Wil je je huid echter optimaal verzorgen, dan adviseren wij je om toch een dagen nachtcrème te gebruiken.
Er is geen verschil tussen dag en nachtcrème
De nacht is een periode van herstel. 's Nachts is de celregeneratie van je huid het hoogst, wat zorgt voor een goed herstel van de huid. Door een juiste nachtcrème te gebruiken ondersteun je dit natuurlijke proces.
Wat doet een nachtcrème? Je huid ontspant en herstelt zich 's nachts. Tijdens het slapen verloopt het herstelproces sneller en de huid wordt 's nachts ook niet beschadigd door de zon. Gedurende de nacht verliest de huid zo'n kwart liter vocht.
In een notendop is de huid rondom de ogen gevoeliger, kwetsbaarder en vatbaarder voor externe invloeden. Daarom kan de huid bij de oogcontouren gaan hangen of zakken als je deze niet goed verzorgt.
Is het het waard om veel geld uit te geven aan een crème? Niet echt, zeggen de dermatologen, duur is niet per se beter. Je betaalt voor de verpakking, de marketing en in een enkel geval voor een paar gepatenteerde ingrediënten die zeldzamer en dus duurder, maar niet per se effectiever zijn.
's Nachts:
Nachtproducten zijn vaak vetter, rijker en dikker van textuur. Ze hoeven dan ook niet zo snel in te trekken als een dagcrème. Specifieke nachtverzorging bevat hogere dosissen retinoïde, glycolzuur en hyaluronzuur.
Wat direct opvalt is dat de grote winnaar van de beste dagcrème test uit Nederland komt en slechts een paar euro kost. De beste dagcrème Consumentenbond is namelijk de Kruidvat hydro dagcrème! De geteste dagcrème is voor de normale of gemengde huid, en zorgt dat het vet- en vochtgehalte op peul blijft.
Maaike van Furrow heeft bij esthetisch arts Stephan Marks de vraag gesteld of je een zonnebrandcrème als dagcrème kunt gebruiken. Zijn antwoord is: 'Je kunt je zonnebrandcrème zonder problemen combineren met een ander serum of crème, maar het is wel belangrijk dat je je zonbescherming als laatst aanbrengt'.
Olijfolie is een echt wondermiddeltje als je last hebt van droge, schrale plekjes in je gezicht (of op andere plaatsen van je lichaam).
Helpt tegen acne
Heb je regelmatig last van acne of puistjes ? Dan kan uierzalf zeker een verlichting zijn voor u. De zalf kan acne bestrijden, omdat het licht ontsmettend en verzorgend werkt. Natuurlijk als je last hebt van ernstige acne kun je beter een dermatoloog of schoonheidsspecialist raadplegen.
Een van de redenen waarom de La Mer crème zo kostbaar is, is het belangrijkste ingrediënt: zeekelp. Dat wordt eens per twee jaar geoogst bij Vancouver Island. Zeekelp wordt wel de tegenhanger van de regenwouden uit de zee genoemd. Een soort zeewier, maar dan anders.
De duurste dagcrème is La Crème van het Japanse merk Shiseido. Je moet meer dan 10.000 euro betalen voor een potje met 50 gram aan anti-rimpel crème!
Misschien wel de beste oogcrème van 2022: de intens voedende Global Anti-Aging Power Eye Balm oogcrème van Estée Lauder. Deze balsem zorgt ervoor dat de huid onder de ogen wordt verstevigd, versoepeld, verzacht en gaat glanzen. Fijne lijntjes, rimpels, donkere kringen en wallen worden zichtbaar verminderd.
Eigenlijk is een aparte oogcrème nergens voor nodig. Het enige wat specifiek is voor een oogcrème, is dat het in een klein potje zit en dat het product mild genoeg is voor de huid onder je ogen. De huid is hier namelijk dunner en dus gevoeliger dan de rest van je gezicht.
Oogcrèmes worden vaak gepresenteerd als 'speciaal' voor de gevoelige, dunne huid rond de ogen. Merken beweren je af te helpen van wallen, donkere kringen en een verslapte huid, maar oogcrèmes zijn geen tovermiddel. Zo bevatten ze vaak geen zonnefilter en voelen ze vaak dik en zwaar aan.
“Het is wel belangrijk dat je voor je nachtcrème de huid goed reinigt, zodat alle make-upresten, vuil en bacteriën van je gelaat verdwenen zijn, anders heeft een nachtcrème niet veel zin en worden de bacteriën gewoon dieper in je poriën geduwd”, adviseert Lone Vander Eyken.
Met een dagcrème help je de huid te hydrateren en ondersteun je de huidbarrière. Voor mensen die het belangrijk vinden om huidveroudering te voorkomen, is dagelijkse zonbescherming echt een must. SPF is de beste anti-aging! Maar los van je huid jong houden, is er nog de huidkankerkwestie.