Niet gebruiken bij maag- of darmzweer, maagdarmbloedingen of andere aandoeningen, zoals een hersenbloeding, overgevoeligheid voor diclofenac of een ander pijnstillend/koortsverlagend middel. Ook als de nieren onvoldoende werken, als u aanleg tot bloeden hebt of antistollingsmiddelen gebruikt.
Conclusie. Deense onderzoekers hebben uit gegevens van bijna 6 miljoen mensen bepaald dat het gebruik van diclofenac (Voltaren) leidt tot een hoger risico op hart- en vaatziekten en maagdarmbloedingen in vergelijking met andere ontstekingsremmers of paracetamol.
Diclofenac geeft een interactie met betablokkers waaronder ook de sotalol valt. Betablokkers zijn middelen die worden gebruikt bij hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk, hartfalen, angina pectoris en hartritmestoornissen, maar ook bij migraine, gespannenheid en te snelle schildklierwerking.
Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).
De pijnstiller valt onder de zogenoemde NSAID medicatie (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs). Dit wil zeggen dat Diclofenac een onstekingsremmer is en pijn- en koortsverlagend werkt. Het is een sterke pijnstiller die alleen bij ernstige pijn gebruikt wordt.
Naproxen of diclofenac (NSAID)
Deze pijnstillers vallen in de groep NSAID en zijn een aanvulling op paracetamol. U krijgt 1 van beide pijnstillers mee naar huis. U mag deze samen met paracetamol gebruiken.
Bij pijn is paracetamol de beste keus. Dit heeft de minste bijwerkingen en werkt meestal goed. Werkt paracetamol na twee weken onvoldoende, dan kan de arts ook een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven, zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen. Werkt dit onvoldoende, dan kan uw arts tramadol voorschrijven.
Let op: bij het gebruik van diclofenac is er kans op maag-/darmzweren en -bloedingen. Ben je ouder dan 70 jaar, heb je eerder een maagzweer of darmzweer gehad, of gebruik je anti-bloedstollingsmedicijnen? Dan is een maagbeschermer nodig. Voor meer informatie kun je terecht bij je arts of apotheker.
Gebruik een pijnstiller met diclofenac niet langer dan 5 dagen bij pijn en niet langer dan 3 dagen bij koorts. Na die periode moeten de klachten (grotendeels) voorbij zijn. Als dat niet zo is, dan is het niet verstandig om de symptomen nog langer te bestrijden zonder iets aan de oorzaak te laten doen.
Maagbescherming bij gebruik van diclofenac is geïndiceerd bij patiënten met risicofactoren voor maagschade. Als maagbeschermer komt een protonpompremmer, bij voorkeur omeprazol, in aanmerking.
De bloeddruk kan ook stijgen door gebruik van bepaalde medicijnen, zoals sommige pijnstillers (zoals ibuprofen en diclofenac) of corticosteroïden (prednison). In zeldzame gevallen is de hoge bloeddruk het gevolg van een nieraandoening.
Naproxen, een middel dat even goed werkt, geeft niet zo'n verhoogde kans. Het logische advies was om het gebruik van diclofenac zo snel mogelijk af te bouwen en te vervangen door naproxen.
Alcohol en diclofenac irriteren beide de maag. Als je diclofenac gebruikt en alcohol drinkt, kunnen maagklachten toenemen. Wees daarom voorzichtig met het gebruik van alcohol en houd zelf in de gaten hoeveel last je krijgt.
Diclofenac verlaagt de koorts en vermindert spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en pijn door bijholteontsteking. Het pijnstillende effect begint een uur na gebruik. Het effect houdt ongeveer zes uur aan.
Het pijnstillende effect begint na 1 uur. Deze werking houdt ongeveer 6 uur aan. De tabletten met vertraagde afgifte werken na ongeveer 2 uur. De werking houdt wel langer aan, namelijk 12 tot 24 uur.
Voltaren K bevat diclofenac, een zogenaamde NSAID (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddel). Diclofenac verlicht de pijn en vermindert de ontsteking (zwelling). Het actieve bestandsdeel in het omhulde tablet wordt snel en geheel opgenomen.
Neem nooit meer dan de maximale dosering van 150 mg per dag.
NSAIDs (non-steroidal anti-inflammatory drugs, oftewel ontstekingsremmers zonder steroïden), zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac zijn soms verslavend.
Ibuprofen en Diclofenac zijn dus effectieve ontstekingsremmende pijnstillers, die al korte termijn werken. Het advies is echter om ze niet te lang te blijven gebruiken. Bovendien kunnen deze medicijnen nare bijwerkingen veroorzaken.
Het gebruik van een NSAID kan soms tot een maagzweer leiden. Vaak schrijft de arts daarom naast de NSAID een maagbeschermend middel voor. Andere relatief vaak voorkomende bijwerkingen van NSAID's zijn verhoogde bloeddruk, verminderde bloedstolling, vermindering van de nierfunctie en het vasthouden van vocht.
Volwassenen en kinderen ≥ 14 jaar. Oraal: begindosering 25 mg, daarna zo nodig 12,5–25 mg elke 4–6 uur, max. 75 mg/etmaal. Maximaal 3 dagen (bij koorts) of 5 dagen (bij pijn) gebruiken.
Gebruik. Diclofenac kan als tablet of als zetpil worden ingenomen, de dosering en frequentie is afhankelijk van leeftijd en gewicht, voor volwassenen geldt meestal een dosering van drie maal daags 50 mg.
Begin altijd met paracetamol. Dit heeft de minste bijwerkingen. U kunt ook een gel met pijnstiller op uw rug smeren, zoals diclofenac gel of ibuprofen gel. Kijk bij pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac.
De fysiotherapeut helpt u om rustig in beweging te komen én te blijven. In veel gevallen zal de arts ook een pijnstiller voorschrijven. Omdat paracetamol vaak goed werkt, is dat de eerste keus. Vermindert paracetamol de pijn onvoldoende, dan krijgt u een sterkere pijnstiller.