Cacaoboter wordt ook regelmatig gebruikt in huidverzorgingsproducten. Wij vinden cacaoboter een zegen voor de huid en vertellen je graag waarom! Cacaoboter werkt verzachtend voor de huid.Daarnaast zit het vol antioxidanten die je huid weer strak maken en tekenen van veroudering tegengaan.
Kleur, smaak en gebruik
Het heeft een kenmerkende geur en is wit tot lichtgeel van kleur. Cacaoboter wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van chocolade. Daarnaast wordt cacaoboter gebruikt in cosmetica, waaronder lippenbalsem en andere beschermende zalven.
Cacaoboter bevat veel vetzuren, daarom wordt het vaak geprezen om zijn vermogen om de huid te hydrateren en te voeden en de elasticiteit te verbeteren . Het vet in cacaoboter vormt een beschermende barrière over de huid om vocht vast te houden. Cacaoboter is ook rijk aan natuurlijke plantencomponenten, fytochemicaliën genaamd.
Ondanks dat cacaoboter voor het grootste deel inderdaad bestaat uit verzadigde vetzuren (ongeveer 62% van het totale vetgehalte) valt het toch onder de gezonde vetten. Dit komt door de aanwezige vetzuren stearine olie, oliezuur en palmitinezuur.
Gebruik cacaoboter als vetstof in de plaats van boter of margarine, ideaal voor bakken en braden op hoge temperatuur. Bij kamertemperatuur is cacaoboter vast. Wil je ze gebruiken als vetstof op je boterham? Zet de pot cacaoboter op een zonnige dag dan even op de vensterbank of anders op de verwarming.
Cacaoboter wordt gebruikt voor het maken van chocolade, maar ook als vetstof voor bakken en braden. Doordat chocolade ongeveer op lichaamstemperatuur gemaakt wordt smelt het heerlijk weg op je tong.
Wanneer er in een bakrecept boter staat bedoelen we eigenlijk altijd ongezouten roomboter. Bakken met margarine kan ook, maar beïnvloedt bij veel recepten de textuur en smaak van het resultaat. Ga jij voor een extra romige smaak? Bak dan met biologische grasboter.
Cacao kan je gezondheid op verschillende manieren verbeteren. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel, bloedsuikerspiegel en nachtrust, en kan zelfs helpen bij het afvallen.
Cacaopoeder wordt gemaakt uit de zaden van de cacaoboom. Bonen worden gefermenteerd en daarna in de zon gedroogd en in de fabriek gebrand en gemalen. Zo ontstaat een dikvloeibare cacaomassa. De cacaoboter wordt uit de cacaomassa geperst en de overgebleven droge koek wordt gemalen tot cacaopoeder.
Ze hebben een gunstige en beschermende werking op het cardiovasculaire systeem en de bloeddruk. De consumptie van pure chocolade, en dus van cacao, verbetert de elasticiteit van de bloedvaten, verwijdt de slagaders en verbetert de bloedcirculatie, waardoor de druk in de bloedvaten afneemt.
De smaak van de cacaoboter kan variëren van geen cacaosmaak (neutraal) tot een duidelijke cacaosmaak. Cacaoboter met cacaosmaak wordt gebruikt in witte chocolade.
Cacaoboter wordt gemaakt tijdens de verwerking van gebrande cacaobonen. Deze bonen worden gemalen tot een soort vettige brij, de cacaomassa. De cacaomassa wordt vervolgens door persing gescheiden in ruwe cacaoboter en cacaopoeder. Soms vindt er aansluitend een raffinage en ontgeuring van de cacaoboter plaats.
Cacaobotervervangers zoals kokosvet en palmpitolie kunnen ook gebruikt worden, maar dan spreken we van compound chocolade.” Een optie is ook te kijken naar de dispergeermiddelen. Delbaere: “Bij een optimale dosering van bijvoorbeeld sojalecithine is minder cacaoboter nodig in de finale chocolade”.
Hydraterende verzorging
Hierdoor blijft het haar gehydrateerd en het versnelt daarnaast ook nog het herstelproces van beschadigde lokken. Bovendien zorgt cacaoboter ervoor dat het haar beschermd is tegen uitdroging, omdat er een beschermende laag wordt toegevoegd aan het haar dat helpt vocht vast te houden.
Het product wordt gewonnen uit cacaobonen. De cacaomassa wordt geperst en wat er dan overblijft, is 50% cacaopoeder en 50% cacaoboter. Cacaopoeder is een droog product. Cacaoboter is net een heel vettig product dat in elke soort chocolade zit.
De voordelen van cacao-extract voor je huid
Het helpt bij het verminderen van tekenen van veroudering, zoals fijne lijntjes en rimpels. Nog een belangrijk voordeel is dat het de productie van collageen bevordert. Collageen is een eiwit dat essentieel is voor een stevige en elastische huid.
Cacaoboter geeft een rijke smaak en zijdezachte consistentie, waardoor het de perfecte basis is voor het maken van chocolade zonder dat er zuivel of room nodig is. Het kan worden gebruikt in cakes, bliss balls, taarten, 'nicecream', smoothies en eigenlijk alles waar je romige cacao aan wilt toevoegen .
Cacaoboter heeft dankzij haar 'cacao polyphenol' juist een positief effect op huidaandoeningen. Van eczeem tot psoriasis, welke huidirritatie je ook hebt, met een gerust hart kan je cacaoboter gebruiken. Een vochtregulerende, verzachtende allemansvriend vol vitamine E die van zaden van de cacaoboomvrucht wordt gemaakt.
Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen. Het is dan ook niet voor niks dat cacao raw wordt gerekend tot de Superfoods.
Het eten van chocolade kan zorgen voor vervelende darmklachten zoals een opgezette buik, buikpijn, obstipatie, diarree en gasvorming. Vervolgens kun je ook last krijgen van je maag, oprispingen en misselijkheid. De suiker en melk in de chocolade zijn de grote boosdoeners.
De studie meldde dat consumptie van cacaobonenextractpoeder met 80 mg flavonoïden gedurende 4 weken door obese proefpersonen met borderline metaboolsyndroom een vermindering van lichaamsgewicht, tailleomtrek, glycemie en TG liet zien. Bloedspiegels van HDL-c namen ook toe in de cacaogroep.
Rijk aan polyfenolen
Cacao toevoegen aan koffie kan een heerlijke oplossing voor u zijn! Cacao is rijk aan polyfenolen en ontstekingsremmende antioxidanten die beloven maagklachten op afstand te houden .
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Jeroen gebruikt olijfolie zowel voor koude als warme bereidingen. Afhankelijk van de soort en de kwaliteit kan je een en dezelfde olijfolie gebruiken om te bakken en koud te gebruiken.
"In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten. Onverzadigde vetten bevatten namelijk goed HDL-cholesterol en verzadigde het slechtere LDL-cholesterol." Olie is het beste om in te braden en bakken.