Brood kan het best worden bewaard in een plastic zak, die vervolgens wordt opgeborgen in een afgesloten broodtrommel. Hierdoor blijft het brood het langst zacht en mals.
Een broodtrommel beschermt je brood tegen luchtvochtigheid. Zo kan er niet snel schimmel ontstaan. Daarnaast blijft in een broodtrommel de luchttoevoer gewaarborgd, zodat de krokantheid van je broodkosten blijft bewaard.
Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde van ouder brood neemt overigens niet af.
Plaats het brood in de broodtrommel op een rooster voor een optimale luchtcirculatie; Broodkruimels in de trommel dragen ook bij aan schimmelgroei, zorg dus dat de broodtrommel goed schoon is!
Bewaar een brood daarom altijd op kamertemperatuur (of in de vriezer als je het later nog wilt gebruiken). Gebruik geen plastic zakjes, maar speciale broodzakken die je in een speciaalzaak of bij de bakker kunt krijgen.
Vaak bakte men zelf thuis brood. Het was dan het meest economisch om meerder broden tegelijk te bakken. Brood blijft langer vers door het toevoegen van zout, vet en zuurdesem. Vet en zout voegt men i.v.m. veranderde voedingsinzichten minder toe; zuurdesem geeft het rood een enigszins zure smaak.
In een plastic zak blijft brood het beste vers, zeker als je de zak na gebruik goed afsluit. Als je meer van een krokante korst houdt, kun je beter kiezen voor een papieren zak. Alleen wordt je brood dan dus wel sneller oud.
Harde of zachte korst
Een brood met zachte korst kan het beste in de plastic zak blijven zitten waar het in geleverd wordt (goed afsluiten!). Een brood met harde korst gedijt het beste in een papieren zak.
Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Maar na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde van oud brood neemt overigens niet af. Brood dat je voor langere tijd wilt bewaren, kun je het best invriezen.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
“Het dan opeten is dus ideaal, al kan je het op dat moment ook invriezen – in een goede diepvrieszak. Je zal misschien een klein beetje kwaliteitsverlies hebben, maar het is nog altijd beter dan je brood twee, drie à vier dagen te laten liggen en het dan op te eten.”
Waar gesmeerd brood bewaren? Hoewel brood het best niet in de koelkast bewaard kan worden, kun je belegde broodjes beter wel koel bewaren. Zeker als je het belegd hebt met kip of vleeswaren. Dit in verband met kans op bederf van het beleg bij te hoge temperaturen.
Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit.
Je kunt bijvoorbeeld meegeven: stukjes appel, banaan, druiven, stukjes peer, aardbeien, blauwe bessen, snoeptomaatjes, stukjes komkommer, reepjes paprika. Eigenlijk van alles aan fruit en makkelijk eetbare groenten.
Brooddozen en drinkbekers worden doorgaans sterk gepromoot. Extra aandacht voor duurzaamheid kan alleen maar worden toegejuicht maar hervulbare recipiënten vragen ook extra zorg. Ze moeten na elk gebruik grondig worden uitgewassen met warm water en detergent, ook drinkbekers waaruit alleen maar water wordt gedronken.
Begin bij het begin: de juiste brooddoos
Liefst geen kunststof (beter voor de gezondheid én het milieu), en eentje met verschillende vakjes. Dat biedt gewoon veel meer opties, en bespaart veel gepruts met boterhamzakjes en kleine doosjes die niet goed in de brooddoos passen.
Als je een kind hebt dat naar de basisschool gaat, is er op school ieder dag een eetmoment in de ochtend, het 10-uurtje. Als je dat eetmoment weet in te vullen met een gezonde snack leg je al een hele mooie basis voor een gezond eetpatroon van de rest van de dag.
En gelukkig is er volop gezonde variatie nodig voor heerlijk broodbeleg: Halvarine of margarine uit een kuipje. Hartig mager beleg, zoals 20+ en 30+ kaas, ei, hüttenkäse en light zuivelspread. Notenpasta (lees hier het recept voor zelfgemaakte notenspread) en pindakaas met 100% pinda's of noten.
Een niet-gaar product is vochtiger en daarmee vatbaarder voor schimmels. Het product is te warm verpakt. Door het brood warm te verpakken ontstaat er stoom in de (plastic) verpakking. Deze warme, vochtige lucht is een goede broedplaats voor schimmels om zich voort te kunnen planten.
Een van de meest voorkomende redenen waarom je brood te kruimelig wordt is een teveel aan meel. Dat maakt je brood droog en tast de textuur aan, waardoor het kruimelig wordt. Brood bestaat voornamelijk uit bloem en water (plus gist en zout). Met zo weinig ingrediënten kan het al snel mislopen met de verhoudingen.
Ga met je vingers of een zacht voorwerp zoals een pollepel, het brood vanuit de midden-bovenkant openmaken en haal het brood, van binnenuit stukje bij beetje weg. Je zal merken dat het brood aan de randen en onderin mogelijk vast blijft zitten. Dat is geen probleem.