Bijna alle korstmossen zijn eetbaar, maar dit betekent niet dat ze voedzaam of zelfs smakelijk zijn; maar ze kunnen worden gegeten. Omdat het mos het hele jaar door gemakkelijk te vinden is, ook met name in de wintermaanden, is het een overlevingsvoedsel om weg te stoppen in je kennisbank.
Mossen zijn in de natuur nuttig. Ze beschermen de bodem tegen erosie. Ze houden vocht en humus vast en zo ontstaat er in de natuur een goed microklimaat voor de ontkieming van zaden en sporen. Mossen bieden een uitstekend leefmilieu voor spinnen, mijten, insecten, wormen …
Mossen zijn een belangrijke schakel in ecosystemen: ze produceren zuurstof, beschermen tegen erosie, scheppen een gunstig microklimaat voor ontkieming van allerlei soorten zaden en vruchten en bieden leefruimten aan vele kleine insecten.
De noordelijke volkeren aten en eten nog steeds Rendiermos (Cladonia rangiferina) bereid uit de maaginhoud van rendier, kariboe of muskusos (halfverteerde korstmossen): een ware delicatesse.
Mossen zijn planten, korstmossen niet. Het zijn schimmels, met een lichaam dat uit schimmeldraden bestaat en met vruchten die op mini paddenstoeltjes lijken. Toch zijn het geen gewone schimmels, maar hele slimme.
Mossen vormden de meest schadelijke vervuiling op een dak. De wortels groeien namelijk tot in de poriën van de dakbedekking. Wanneer deze vochtig worden en bevriezen, dan zorgen ze voor vorstschade aan dakpannen, leipannen, shingles of golfplaten.
Mossen vallen onder de planten, een korstmos niet. Het is namelijk een symbiosevorm tussen een schimmel en een fotosynthetisch organisme dat een bacterie of een alg is. De korstmossen worden dus niet tot landplanten gerekend maar tot de schimmels. Je kunt korstmossen op veel bijzondere plekken vinden.
Korstmos - het mos dat je ziet groeien op bomen - is geen plant, maar een combinatie van schimmel en alg. Het komt vooral voor op loofbomen zoals de populier, de appelboom en de es, maar het groeit ook op terrassen of dakpannen. Korstmossen zijn niet schadelijk voor de boom waar ze tegenaan groeien.
Bijna alle korstmossen zijn eetbaar, maar dit betekent niet dat ze voedzaam of zelfs smakelijk zijn; maar ze kunnen worden gegeten. Omdat het mos het hele jaar door gemakkelijk te vinden is, ook met name in de wintermaanden, is het een overlevingsvoedsel om weg te stoppen in je kennisbank.
Mossen bieden een uitstekend leefmilieu voor spinnen, mijten, insecten, wormen en andere kleine dieren. Muizen eten de sporenkapsels, en vogels pikken in het mos op zoek naar kleine beestjes. Als je een mospakket in losse blokjes door elkaar ziet liggen, is het gesloopt door een hongerige vogel.
Mos groeit vele malen sneller in moeilijke omstandigheden dan gras en neemt dan ook gemakkelijk de zwakke plekken in een gazon in. Een tijdelijke oplossing zoals ijzersulfaat is eenvoudig, maar voor het permanent voorkomen van mos in het gazon is verticuteren, bemesten en kalken de beste oplossing.
Hoe lang blijft het mos in goede staat? Vele jaren, dit is afhankelijk van diverse omgevingsfactoren zoals zonlichttoetreding en eventueel molest.
Je kunt gedroogd platmos heel lang op een droge plek bewaren. De kwaliteit loopt dan niet terug.
Mos zelf kweken
Laat het mos uitdrogen in de zon. Het moet zo droog zijn dat je het mos compleet kan verkruimelen. Na het verkruimelen strooi je het poeder uit over de aarde in je pot. Hou nu de aarde vochtig (Bij voorkeur door dagelijks besproeien) en binnen enkele weken zal het mos beginnen te groeien.
Azijn of schoonmaakazijn is een ouderwets wondermiddel. Het bestrijd onkruid, mos en groene aanslag. Om met schoonmaakazijn uw stoeptegels schoon te maken hoeft u alleen maar in een plantenspuit de azijn te mengen met water en uw tegels onder te sproeien.
Korstmossen meten onze luchtkwaliteit
Als de resten van korstmossen verrotten en op de grond vallen, zorgen ze ervoor dat andere planten kunnen groeien. Als bodembedekker vormen ze namelijk een bron van voedsel voor andere levende organismen. En dat is nog niet alles, ze zijn ook gunstig voor onze dieren.
Een korstmos (lichenen) is een samenlevingsvorm van een alg en een schimmel. Korstmossen zijn schimmels en komen meestal als grijze, bruine of gele, oranje-achtige korsten voor op stenen of bomen als een korstachtig plakkaat of enigszins struikvormige structuren.
Een andere goedwerkende manier die prima samen gaat met een hogedrukreiniger, is het aanbrengen van Green Kill tegen groene aanslag en korstmossen. Veel mensen passen dit product toe om korstmossen op hout, daken, bestrating en kunststof te verwijderen.
Als je een boom hebt die bedekt is onder mos, hoef je niet in paniek te raken. Je denkt misschien dat het slecht is voor de boom. Maar het is een natuurlijk verschijnsel. Veel mos betekent dat de luchtvochtigheid hoog is en dat de lucht zuiver is.
BSI Green kill is de oplossing voor het bestrijden van zowel korstmos als groene aanslag op tal van oppervlakten. Zo kan je dit gebruiksklaar bestrijdingsmiddel gebruiken op dakpannen en tuinmeubelen, maar ook op tegels, klinkers en andere stenen.
Veel schaduw
De zijde van een boom die het minste zonlicht ontvangt, is de noordkant. De zon komt namelijk op in het oosten en gaat via het zuiden weer onder in het westen. De noordkant van een boomstam krijgt dus nauwelijks zonlicht en is daarmee de ideale plek voor mos om te groeien.
Mossen zijn primitieve sporenplanten die eerder in de evolutie zijn ontstaan dan varens en paardenstaarten. Hiervan komen zo'n 600 soorten in Nederland voor. Mossen komen zowel in natte als droge milieus voor en kunnen het hele jaar door bestudeerd worden.
Omdat korstmossen zo langzaam groeien, verliezen ze het op plekken waar planten kunnen wortelen. Daarom groeien ze vooral op plekken waar planten juist niet kunnen groeien, bijvoorbeeld op stenen of dakpannen. Korstmossen doen het ook goed onder extreme omstandigheden, zoals kou, warmte of droogte.